Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Hoe groei je samen?

10 juli 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Radio
Zaterdagmorgen hoorde ik bij toeval een klein stukje van een discussie op de radio. Zo te horen ging het over het experiment wat de regering nu toestaat in een aantal gemeenten om op een andere manier met de bijstand om te gaan. Mensen in de bijstand worden in die gemeenten met minder regels en verplichtingen geconfronteerd.  De discussie op de radio verbijsterde me . Er werd erg negatief over dit experiment gesproken.

Negatief mensbeeld
En het werd al snel duidelijk dat de deelnemers aan de discussie, voor zover ik weet lokale politici, erg negatief dachten over wat mensen doen als ze geen stok achter de deur voelen. Ik  hoorde nogal wat fanatisme in de toon van hun stem. “Mensen waren liever lui dan moe” en “wat zouden ze blij zijn met al dat geld waarvoor ze niets hoefden te doen”.  Op de vraag van de gespreksleider of ze een negatief mensbeeld hadden antwoorden ze ontkennend maar “het was gewoon zo” zeiden ze. Op de vraag hoe ze dat dan wisten kwam als reactie dat ze het hoorden van mensen in hun omgeving en een vrouwelijk politicus zei zelfs dat je het gewoon aan mensen kon zien. Zij zouden er in hun gemeente wel voor zorgen dat zo’n experiment niet zou worden uitgevoerd.

Schrik
Ik schrok toen ik deze politici hoorde speken. Het waren overigens politici van main stream partijen. Ze waren geen vertegenwoordiger van een kleine christelijke partij.
Hoe was het mogelijk dat deze mensen zo volledig voorbij gaan aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Was dit nou een voorbeeld van wat er in het artikel in The Atlantic beschreven wordt, waarin gezegd wordt dat  mensen niet in Evidence geinteresseerd zijn?

Hoe kan dat?
Hoe kan het dat mensen en dan ook nog eens politici zo denken? In een tijd dat  Buurtzorg furore maakt, dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot het gedachtengoed van Ricardo Semler en er overal over zelfsturing wordt gesproken. Zijn er dan  in de politiek nog mensen zijn die zo’n negatief mensbeeld praktiseren.
Het is overigens wel een mensbeeld wat aansluit bij het feit dat mensen in organisaties vaak zo weinig vertrouwen in de leiding hebben. Het lijkt of het bij veel leidinggevenden ook aan een positief mensbeeld ontbreekt.

Evidence
Ondanks het feit dat  allerlei onderzoeken aantonen dat een positief mensbeeld bij leidinggevenden betere bedrijfsresultaten tot gevolg heeft. Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Warwick dat medewerkers, die gelukkig zijn voor een procuctiviteitsverhoging van 12 % zorgen. En Shawn Anchor ontdekte dat iemands brein veel beter werkt als hij een positief gevoel heeft.  Dat gevoel krijg je niet als je weet dat je baas of de mensen  van de instanties waarmee je te maken hebt jou indelen bij een negatieve groep. Weten dat je serieus genomen wordt en dat je erkend wordt om wie je bent, vormen een basis voor dat positieve gevoel.

Ratio en emotie
Jonathan Haidt laat in zijn boek The Righteous Mind zien dat niet ratio maar emotie belangrijk is als je iemand wil overtuigen. Voor die emotie is een relatie nodig een relatie waarin vertrouwen centraal staat. Vertrouwen kun je ontwikkelen door vertrouwen te geven. Niet door het te eisen. Dan kom je in de verkeerde spiraal terecht.

Cruciale dialogen
In zijn boek Cruciale Dialogen legt Johan Roels uit hoe je tot gesprek kunt komen waarin je niet de ander overtuigd maar waarin je samen tot nieuwe ideeën en nieuwe kennis komt. Het is een werkwijze, die onder meer aansluit bij het “Bescheiden vragen stellen” van Warren Bennis, bij de Ulabs van Otto Scharmer, bij de Appreciative Inquiry van David Cooperider maar ook bij Design Thinking.

Open houding
Kern is dat je samen vanuit een open en kwetsbare houding de dialoog aangaat. Dan kan er iets moois ontstaan. Dat is de uitdaging voor de mensen, die verandering willen. Verspil je energie niet in het bombarderen van andersdenkenden met informatie waar ze niet op zitten te wachten maar ga een relatie en een dialoog aan. Roels laat zien hoe die twee elkaar positief beïnvloeden.
Dat werkt bij coachend leiding geven ook zo. Stel vast wat je samen wilt bereiken. Kijk samen  waar je nu bent, onderzoek samen de mogelijkheden en maak afspraken met elkaar over wat je gaat doen. Het is de moeite waard daar je energie in te steken. Ik vraag me af hoe vaak dat met de deelnemers aan de discussie op de radio gedaan is.

Als je hierover of over iets anders verder wilt praten bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063