Wij helpen je graag verder! +31 492386063

De president van de buren wat kan die je brengen?

30 juni 2022, gepubliceerd door Dirk Boersma

Een bijzonder bericht
Enkele  dagen geleden las ik een bijzonder bericht in Free Malaysia Today. In dat bericht schrijft de bekende Maleisische  journalist Joe Samad dat de mensen in Maleisië erg graag  een leider willen hebben zoals Jokowi, de president van Indonesië. De mensen in Maleisië zijn jaloers op de Indonesiërs en hun president
Het is al jaren erg onrustig in Maleisië, er zijn forse tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen zowel etnisch  als religieus. Er  is sprake van  veel corruptie en ook oud premier Najib Razak is twee geleden voor corruptie veroordeeld tot 12 jaar gevangenis straf. Een gevangenis waar hij tot nu toe met allerlei handigheidjes uit weet te blijven.
De mensen in Maleisië hebben behoefte aan stabiliteit,

Een vreemde kandidaat

Dat Jokowi nu zo populair is in Indonesië is best bijzonder. Hij werd in 2014 voor de eerste keer als president gekozen en hij werd in de aanloop naar de verkiezingen vanuit allerlei hoeken  zwart gemaakt en al ongeschikt voor de positie van president gezien. Hij had geen militaire achtergrond en hij hoorde ook niet bij het politiek of economisch establishment. Hij miste daardoor ook  de steun uit die kringen om de verkiezingen te winnen. Maar de gewone mensen wilden hem toch als president. Ze waren onder de indruk van zijn bescheidenheid  en eenvoudige leefwijze. En ondanks het feit dat hij nu bijna zijn tweede periode erop heeft zitten, blijft hij een gewone man en hij blijft heel toegankelijk voor alle mensen uit Indonesië .

Geniaal
In een artikel van Kishore Mahbubani rector van de Lee Kuan Yew School of Public Policy legt deze uit waarom Jokowi een geniale president is.
Mahbubani laat zien hoe Jokowi er in slaagt één van de moeilijkste landen ter wereld te leiden. Een land met een enorme oppervlakte , bestaande uit 17508 eilanden waarvan de meeste bewoond zijn door een enorme diversiteit aan etnische groepen. Er worden 350 verschillende talen gesproken. Er zijn grote religieuze verschillen   en de verschillen tussen arm en rijk zijn ook groot.

Politieke chaos
Toen in 1998 de economie van Indonesië instortte werd door veel deskundigen voorspeld dat het land uit elkaar zou vallen zoals bijvoorbeeld ook Joegoslavië uiteenviel na het overlijden van Tito, In 1998 moest generaal Soeharto aftreden als president en er waren veel spanningen en onlusten in het land.. De presidenten die Soeharto opvolgden hadden het daar erg moeilijk mee. En de algemene opinie was dat er een militair als president moest komen  om de eenheid te bewaren. Zoveel verdeelheid en zoveel geweld konden alleen door een militair opgelost worden. En toen 6 jaar later na drie ‘mislukte’presidenten de schoonzoon van de oude president, ook een generaal, zich kandidaat stelde wist iedereen dat hij president zou worden.

Het volk koos anders
Maar het volk koos  een voormalig meubelmaker uit Midden Java, Joko Widodo(Jokowi) als president. En deze Jokowi heeft kans gezien een groot deel van het volk voor zich te winnen. Hij is niet e president van de islamieten, niet van de javanen niet van de rijken of de armen maar van iedereen. Kenmerkend is dat zijn tegenstander( vijand) in de verkiezingen nu z’n minister van defensie en van toerisme is.

Eenheid in verscheidenheid
Jokowi benadrukt met grote regelmaat het belang van de derde zuil van de Indonesische grondwet “eenheid in verscheidenheid” . Dat betekent dat alle groepen er mogen zijn en dat ze evenwaardig zijn aan elkaar. Mensen mogen leren om met elkaar om te gaan. Hij geeft daar zelf steeds het goede voorbeeld in. Zoekt tegenstanders op en verwelkomd ze in zijn huis.

Verbinding met het gewonde volk
Het is ook belangrijk dat Jokowi afkomstig is uit de arme lagen van de bevolking en dat hij zich ook nu hij president is daar nadrukkelijk mee verbindt. Zijn regering heeeft ook op veel vlakken verbetering gebracht de toegang tot de gezondheidszorg  en het onderwijs sterk verbeterd. En er is zelfs cashgeld voor de allerarmsten. Statistieken bevestigen dat de verschillen tussen rijk en arm kleiner worden.
Onder Jokowi is er enorm veel aandacht geweest voor het ontwikkelen van de infrastructuur van het land, havens, wegen , spoorlijnen, vliegvelden en een metro in Jakarta.

Tien onderscheiden kenmerken
Awang Anwarrudin, bestuursexpert in Indonesië, noemt de 10 onderscheidende kenmerken van Jokowi’s leiderschap; Luisteren, empathie, opmerkzaamheid, richting, doelgerichtheid, bereidheid tot het nemen van risico’s, rentmeesterschap. heler, innovator en overtuiger. Anwarrudin neemt de term dienend leiderschap in de mond. En er zijn inderdaad verschillende kenmerken die aansluiten bij de kenmerken die Inge Nuijten noemt in haar proefschrift.

Jokowi en Poetin en Zelensky
Het is geen wonder dat de mensen in Maleisië waar zoveel gedoe is verlangen naar en leider als Jokowi. Ook bijzonder is dat Jokowi nu in gesprek gaat met Zelensky en  Poetin en dat hij beiden heeft uitgenodigd voor de G 20 die in november in dit jaar in Indonesië gehouden wordt. Voorafgaand aan die top bezoekt hij beide heren in hun eigen land. Hij wordt daarin zeer deskundig bijgestaan door zijn minister van buitenlandse zaken mevrouw Retno. Ik scheef al eens eerder over haar.

De bescheiden leider
Bij het lezen over Jokowi komt onwillekeurig het beeld naar voren dat Willem Verhoeven schrijft in zijn boek ‘De bescheiden leider’ Wij gebruiken dat boek in onze leiderschapsontwikkeling.
Het is de moeite waard om te onderzoeken wat wij van het leiderschap van Jokowi kunnen leren en hoe we het kunnen toepassen in onze verdeelde samenleving.

Wil je hierover verder praten bel me dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl of één van mijn collega’s

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063