Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Paul Hermans en Martin van Halen: Mensen maken het verschil

12 april 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Paul Hermans (Site en HR director) en Martin van Halen (senior HR manager) van Xerox Venray hielden op 23 november 2011 een lezing in Aarle-Rixtel:
Bij Xerox in Venray zeggen ze niet alleen dat mensen het verschil maken, ze werken daar ook hard aan door de HR instrumenten en de stijl van leidinggeven zo kiezen en te ontwikkelen dat de uniciteit van mensen ook echt centraal staat.

Human resources aansluitend op de bedrijfsprocessen, dat is iets wat ze voor elkaar gekregen hebben bij Xerox in Venray. Op zich is dat al een bijzonderheid, maar wat minstens zo bijzonder is het samen optrekken in een reis waarbij de samenwerking steeds verbeterd wordt.

HR een schoenendoos vol instrumenten
Een decennium geleden was Xerox een bedrijf waar hard gewerkt werd, maar waar ook iedereen bleef zitten waar hij zat. Van school naar Xerox en op je post blijven tot je pensioen. Paul Hermans, de site director en tegelijk ook de HR director liet ons, in zijn presentatie bij het Centrum voor Excellent Leiderschap, zien hoe in 2002 een proces werd opgestart waar vandaag veel resultaten van zichtbaar worden, maar waar ook nog steeds enthousiast en energiek aan wordt doorgewerkt.

In de oude situatie waren HR Processen ballast, ze waren lastig, ze misten elke verankering in de bedrijfsvoering. HR was een schoenendoos vol instrumenten waarvan niemand precies wist waar ze toe dienden. Voortgangsgesprekken en beoordelingsgesprekken werden gevoerd, afgevinkt en opgeborgen, maar daarna gebeurde er niets mee.

De mens centraal
Paul legt uit dat de situatie van Xerox nu volstrekt uniek is. Xerox is een vreemde eend in z’n Amerikaanse bijt. Net als in elk Amerikaans bedrijf staat bij Xerox de shareholder centraal. maar in Venray staan de medewerkers centraal en in Amerika wordt dat toegestaan.

Mensen zijn belangrijk omdat je alleen met mensen het verschil kunt maken. Je kunt alles kopiëren, maar mensen niet. De samenwerking tussen HR en de bedrijfsprocessen zorgt ervoor dat er een omgeving ontstaat waarin dat kan.

Coachend leiding geven
Martin van Halen licht toe hoe één en ander door HR is opgepakt. Een belangrijke basis voor deze ontwikkeling is gelegd door het starten met coachend leidinggeven. Het Centrum voor Excellent Leiderschap heeft de managers van Xerox daarin opgeleid. Ook nu nog leveren de trainers van het CEL een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van managers om de performance in die stijl op een hoog niveau te houden.

Performance, potentieel en talent
Aan de andere kant zijn er instrumenten ontwikkeld en ingezet waarmee het talent van mensen, het potentieel van mensen en de performance van mensen zo goed en zo objectief mogelijk kan worden vastgesteld. De basis voor de ontwikkeling van die instrumenten ligt in de strategische competenties die zijn gedefinieerd door de businessunits. Op die manier kunnen mensen en hun ontwikkeling steeds op de agenda van het management staan.

Kalibratie
Om de subjectiviteit zoveel mogelijk uit de resultaten van deze metingen te weren, wordt er gekalibreerd. Een unieke werkwijze in het HR werkveld. In de kalibratie worden meetresultaten van verschillende mensen met betrekking tot één persoon met elkaar vergeleken om zo tot nauwkeurigere resultaten te komen. Het meten op zich wordt door het steeds uitvoeren van dit kalibratieproces ook nauwkeuriger.
Het Centrum voor Excellent Leiderschap heeft managers getraind op de vaardigheden, die voor dit kalibreren noodzakelijk zijn, worden ingezet.

Het resultaat van dit alles is dat elke medewerker in een performance potentieel matrix kan worden gepositioneerd. Op basis van die positie wordt gemakkelijk duidelijk wat vervolgstappen moeten zijn ten aanzien van de persoon en ten aanzien van de organisatie. De positie in de matrix is ook van invloed op de hoogte van de beloning.

Xerox heeft daartoe de beschikking over een groot aantal instrumenten als Individuele Training, de Xerox Academy, in en externe coaching (de coaches zijn opgeleid door de Associatie voor Coaching) een youngsters academy etc.

De reis wordt voortgezet en wij hopen er binnenkort weer iets over te horen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063