Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Vliegt u uit de bocht?

19 mei 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Het is denk ik al zo’n 35 jaar geleden. Ik reed mee met een vriend in zijn vrachtwagen, een Ford. We reden ergens tussen Zwolle en Nunspeet op de toen nog veel rustigere A28. Mijn vriend liet mij daar een kunststukje zien waar hij heel trots op was. Hij kon zijn vrachtauto besturen door alleen maar in de achteruitkijkspiegels te kijken. Hij lette dan op de witte strepen aan de linker- en de rechterkant van zijn vrachtauto en hield zo de goede richting.

Levensgevaarlijk
Erg onhandig natuurlijk en vooral heel gevaarlijk. Ik schrok nogal toen hij het ging doen en wist met enige moeite te voorkomen dat het een lang uitgevoerd kunststukje zou worden.  Mocht u nu ongerust worden, deze vriend leeft nog steeds en werkt allang niet meer als vrachtwagenchauffeur. Hij treedt al jaren op als artiest.

De manager doet het ook
Het gekke is dat ik in ontmoetingen met leidinggevenden en managers nog heel vaak aan dat moment terugdenk. Dat komt omdat ik veel leidinggevenden ook zie sturen met de blik vooral op de achteruitkijkspiegels gericht. En dat is niet alleen in de vrachtwagen, maar ook in een bedrijf levensgevaarlijk.

Waar is de bocht
Bij bedrijven valt het helaas veel minder op als je je blik niet naar voren, maar naar achteren richt. Over gisteren en vorige week kun je ook veel nauwkeuriger informatie genereren dan over de toekomst. Het is echter vaak nauwkeurigheid waar je minder aan hebt, omdat die nauwkeurigheid maar weinig zegt over de bocht die straks gaat komen.

Vooruitkijken
Daarom is visie in een organisatie zo belangrijk en dan visie waar je als leidinggevende echt mee in contact staat en die je als leidinggevende hebt verbonden aan de visie van je medewerkers.
Elke dag draai je aan het stuur, elke dag schakel je en hoe beter je daarbij gericht bent op wat voor je ligt, hoe meer kans dat je daar veilig aankomt. Welke beslissingen heb jij vandaag genomen, die je dichter brachten bij de toekomst van jouw organisatie, jouw afdeling, jouw medewerker of collega?
Of heb je gewoon je ding gedaan, heb je je geërgerd aan wat gisteren fout ging en heb je hard gewerkt aan zaken, die je eigenlijk niet dichter bij de toekomst brengen.

Trainen
Het is belangrijk om jezelf te trainen in het maken van de goede keuze, het nemen van de goede beslissingen. Om goed bij de les te blijven moet je weten waar je heen wil en jezelf en anderen keer op keer aanspreken (ook positief). Op de te realiseren toekomst. In onze leiderschapstrainingen besteden wij er daarom veel aandacht aan.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063