Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Dienend leiderschap

23 mei 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

De nieuwe gouverneur
Mijn belangstelling voor Indonesië zal mensen die mijn blogs wel eens lezen niet ontgaan zijn. De ontwikkelingen daar volg ik al jaren op de voet. Daar begon ik mee toen ik er bijna veertig jaar gelden voor het eerst naar toe ging om te werken. In sommige blogs schrijf ik er wel eens over. Zo schreef ik 15 januari 2013 over de nieuwe gouverneur en zijn plaatsvervanger, die kort daarvoor tot ieders verassing  de verkiezingen gewonnen hadden. Niemand had het zien aankomen. Veel  gewone mensen hadden op hen gestemd, waarschijnlijk omdat ze genoeg hadden van alle mooie verhalen, het nepotisme,de corruptie, de vervuiling, de files, de overstromingen, de stilgelegde projecten om de infrastructuur van de stad te verbeteren en nog veel meer.

Schoon schip
Jokowi en Ahok beloofden er een eind aan te maken. Zeiden dat ze gingen luisteren naar de gewone man en dat ze de problemen serieus gingen aanpakken. Dat bleken ze ook te doen. Zeer tot ongenoegen van de mensen, die al decennia profiteerden van de corruptie, het nepotisme enzovoort. Die zagen zich van een makkelijke bron van inkomsten beroofd. Het geld van de burgers, de opbrengst van belastingen en de hulpgelden uit het buitenland kwamen nu niet meer rechtstreeks in hun zakken terecht. Er waren echt veranderingen te zien in de stad. Er werd opgeruimd en schoongemaakt. Werkelozen kregen weer een baan, rivieren  en meren werden schoner. Het vuil wordt opgehaald en de infrastructurele projecten worden weer opgepakt. De eerste ondergrondse gaat binnenkort rijden. En het is heel bijzonder dat de begroting van de stad ineens geen tekorten meer  vertoond. Er wordt veel meer gedaan maar de kosten zijn lager dan in eerdere jaren. Twee jaar geleden werd de gouverneur van Jakarta gekozen tot president van Indonesië en dat betekende dat de zijn plaatsvervanger Ahok gouverneur werd.

Nieuwe klap
Dat betekende voor de mensen, die zich schuldig maakten aan corruptie en nepotisme een nieuwe klap. Nu waren ze ook buiten Jakarta niet meer veilig. De anticorruptie instelling de KPK werd nieuw leven ingeblazen  en inmiddels zijn er heel wat machthebbers inde verdachtenbank terecht gekomen of ze zijn inmiddels veroordeeld.
Het verzet tegen de Ahok maar ook tegen Jokowi is toegenomen. De mensen die profiteerden laten zich niet als een schaap naar de slachtbank leiden. Echter in de afgelopen jaren leiden al hun  pogingen van Ahok en Jokowi af te komen tot niets.

Nieuwe kans
Er kwam een nieuwe kans omdat er dit voorjaar verkiezingen waren voor een nieuwe gouverneur in Jakarta en over twee jaar is er een de verkiezing voor een nieuwe president.
In de periode voorafgaand aan de verkiezing van een nieuwe gouverneur hebben de tegenstanders van Ahok, die zich opnieuw kandidaat stelde, de religieuze kaart gespeeld. Ahok is een Christen en een etnische Chinees en daar hebben tegenstanders zich in hun campagne op gericht. Er doken religieuze leiders op die stelden dat de Islam het verbied om je onder het gezag van een niet Islamiet te stellen.

De stok om de hond te slaan
En toen Ahok tijdens een campagne bijeenkomst zei dat de Koran zich daar niet zo over uitspreekt werd hij door zijn tegenstanders, die er als de kippen bij waren en die zorgden voor een in elkaar geknutselde opname beschuldigd van het beledigen van de Koran. Die beschuldiging ging gepaard met massale demonstraties, waarvoor mensen van heinde en ver werden opgetrommeld en ook betaald kregen. Er werd geëist dat Ahok vervolgd zou worden. De president werd daar ook op aangesproken. Die werd ervan beschuldigd Ahok de hand boven het hoofd te houden.

Twee jaar cel
En om een lang verhaal kort te maken enkele weken gelden werd Ahok tot opluchting van zijn tegenstanders en tot verbijstering van zijn aanhangers veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Dat leidde weer tot enorme demonstraties van de aanhangers van Ahok, die zorgden voor een enorme bloemenzee bij het gemeentehuis van Jakarta en demonstraties met kaarsen overal in Indonesië. Ahok ging in hoger beroep na zijn veroordeling. De spanningen in het land lopen op. Naar ingewijden zeggen met als doel om, bij de volgende presidentsverkiezing of misschien al eerder, ook Jokowi te kunnen laten vallen.

Een bijzondere gebeurtenis
En nu gebeurde er gisteren iets bijzonder. De vrouw van Ahok kondigde aan dat hij zijn hoger beroep ingetrokken heeft. In de persconferentie die ze vanmorgen, in tranen, in Jakarta gaf legde ze uit dat Ahok de spanning in het land niet verder op wil voeren en dat hij ook uit respect voor zijn islamitische landgenoten zijn eigen strijd stop zet. Hij blijft bij zijn standpunt dat hij de Koran niet beledigd heeft maar hij zet zijn persoonlijke strijd stop. Ze bedankt zijn aanhangers voor hun steun en inspanning maar ze riep hen op de strijd voor haar man neer te leggen. Een bijzondere actie. Een actie die wij  niet gewend zijn. Voor mij is het een prachtig voorbeeld van dienend leiderschap, ook daar schreef ik eerder over. Ik hoorde hem ooit zeggen dat hij daar in geloofd en het is indrukwekkend om te zien hoe hij daar ook in deze voor hem moeilijke situatie in de gevangenis gestalte aan geeft.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063