Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Wat betekent Dunbar’s getal?

17 oktober 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Kijken in de ziel
Enkele jaren geleden was erop de Nederlandse televisie een documentaire te zien van Coen Verbraak. In die documentaire interviewde Verbraak  zo’n 15 Nederlandse toppsychiaters over hen werk. Kijken in de Ziel is de titel van de documentaire waarvan ook DVD’s zijn uitgebracht. Ik heb die DVD’s nu enkele malen bekeken en ik blijf erdoor geboeid. Eén van de zaken, die mij opvallen is wat de deze psychiaters zeggen over de  relatie met hun patiënt.

Aandacht
Er ontstaat altijd een relatie zeggen ze. Het is niet iets van een relatie op het eerste gezicht. Het is geen kwestie van chemie. Maar als je regelmatig wat langduriger met elkaar in gesprek bent dan ontstaat er iets tussen jou en je patiënt. De meeste psychiaters zorgen er vervolgens wel voor dat de professionele relatie met die patiënt zich niet ontwikkeld tot een vriendschap of een liefdesrelatie. Maar het wordt meer dan elkaar zo maar tegenkomen op straat. Je gaat iets voor elkaar voelen. Dat is trouwens ook belangrijk voor het herstel proces van de patiënt.

Relatie
Dat blijkt ook uit het werk van Jim van Os, psychiater en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Medisch Centrum van de Universiteit van Utrecht. Van Os benadrukt het belang van goede relatie met de patiënt als het gaat om het herstelproces. Of je nu pillen geeft of je doet een andere therapie. Effect is er alleen als de relatie goed is.

Coachend leiderschap
Met coachend leiderschap is het al niet anders. Om effectief te zijn als coachend leider moet je een relatie met je medewerkers hebben. En om  de hiervoor genoemde psychiaters aan te halen dat betekent tijd en energie steken in de mensen aan wie je leiding geeft. Het is geen kwestie van de mensen uitzoeken met wie je chemie hebt en daar dan mee werken. Het is omgekeerd, door met je mensen te werken ontstaat er chemie.  Het is dan echter wel belangrijk om enige stabiliteit te hebben in de mensen met wie je werkt. Als je elke dag met iemand anders moet werken is het veel moeilijker een relatie op te bouwen. Vaak lukt dat helemaal niet meer. Als gevolg daarvan gaat het ook slechter met de samenwerking.

Peer to peer
Uit de onderzoeken van Ricard Hackman blijkt dat mensen in een organisatie vooral leren van “peer to peer’ coaching. Of wel , ze leren van elkaar. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat mensen elkaar een beetje kennen. Als mensen elkaar niet kennen worden is er minder onderling vertrouwen en zal er minder gemakkelijk met elkaar gedeeld worden. Een belangrijke verantwoordelijkheid voor een leidinggevende is dus niet alleen zelf gericht zijn op het coachen van medewerkers en collega’s maar ook het ervoor zorgen dat de voorwaarden ontstaan waardoor mensen elkaar kunnen coachen, zorgen voor onderling vertrouwen in de organisatie. En dat betekent in elk geval dat mensen elkaar kennen en het gevoel hebben met elkaar een relatie te hebben.

Dunbar’s number
Prof. Robin Dunbar, de directeur van het instituut voor cognitieve en evolutionaire antropology van de universiteit van Oxford stelt op basis van diepgaand onderzoek dat een mens niet meer dan 150 betekenisvolle relaties kan  managen. De omvang van onze hersenen is niet berekend op grotere aantallen. Je kunt op facebook of Linked in wel meer vrienden hebben maar dat zijn geen betekenisvolle relaties.

Overtuigen
En die betekenisvolle relaties zijn o zo belangrijk. Dat weten we uit het werk van Jonathan Haidt, die laat zien hoe belangrijk een relatie is als het gaat om overtuigen of  overtuigd worden. Het gaat niet om de feiten, om de evidence maar om de relatie die je met iemand hebt.  Als het gaat om intensief met elkaar samenwerken  dan is het nodig om elkaar heel goed te kennen.
Teams
Uit het onderzoek van Dunbar maar ook uit het onderzoek van Hackman komt naar voren dat een teamgrootte van 5 leden dan het meest effectief is.  Dat zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het inrichten van een organisatie.

Menselijke maat
En als zoals in onze maatschappij er sprake is van veel grotere organisaties of bestuurlijke eenheden dan is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de ‘economies of scale’ om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.  In de getallen van Dunbar kan ook een verklaring liggen voor het niet  succesvol zijn van fusies, bestuurlijke herindeling, de nieuwe politie organisatie etc.  Als je met grotere groepen te maken hebt is het  zeer aan te bevelen een structuur te maken, die rekening houdt met de getallen van Dunbar. Je kunt dan de juiste aandacht blijven geven aan de mensen in een organisatie. Je schept dan voorwaarden voor de menselijke maat. Je schept ook de voorwaarden om op een coachende manier leiding te kunnen geven in een organisatie.

 

Wil je hierover of over iets anders verder praten bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063