Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Welk leiderschap vraagt je organisatie?

24 juni 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Masterclass
Helaas kon ik niet aanwezig zijn bij de masterclass  leadership op 20 juni jl. in Brussel. Jesse Segers en Koen Marichal van de Antwerp School of Management presenteerden er hun nieuwe boek ”De kleren van de leider” en Herminia Ibarra van Insead sprak er naar aanleiding van haar boek Act like a leader, think like a leader. Zowel het werk van Segers en Marichal als het werk van Ibarra spreken mij aan. Ze maken in hun schrijven over leiderschap duidelijk dat er geen overal toepasbaar recept bestaat, er is niet één methode of aanpak waarmee succes gegarandeerd is.

Wat de organisatie nodig heeft.
Het leiderschap waarover zei schrijven is van jou persoon, waar je naar toe wil en van jou situatie en omstandigheden afhankelijk. Niet het  situationeel zoals Blanchard dat beschrijft en wat je veel tegenkomt in leiderschaps trainingen. En waarbij de toestand van medewerkers bepaald welke stijl je toepast.  Segers en Marichal lieten in hun boek “De leider in de spiegel “ zien dat leiderschap niet een kwestie is van een formule toepassen, als je het wilt vastzetten ontsnapt het zegt Koen Marichal. Leiderschap is handelen in een situatie op een zodanige manier dat mensen met je meegaan. Je kunt dat dus ook niet thuis of alleen op een kantoor bedenken.

Handelen als basis
En  daar komen de inzichten van Ibarra van pas. Zij poneert dat je moet handelen om je denken te ontwikkelen. Juist door te doen ontwikkelen zich bruikbare en toepasbare concepten. Volgens Ibarra gaat het bij leiderschap niet om wat je weet maar om wie je bent. Dat is niet zoals je bent geboren maar zoals je bent geworden en aan het worden bent. En dat is voor veel mensen een lastige gedachte. Het kost moeite om van die overtuiging af te komen. Vaak weten mensen het wel op de een of andere manier maar om het ook te gaan doen is heel moeilijk. Toch zit daar het aangrijpingspunt, probeer het en ontdek hoe het werkt.

Soort zoekt soort
Vaak doen we dat door op voorbeelden in onze omgeving te letten. We imiteren het gedrag van de mensen tegen wie we opkijken. En ook daar zit een belemmering want we omringen ons meestal met mensen, die op ons lijken. Het is echter veel nuttiger om ook te kijken naar mensen, die uit een andere context komen dan wijzelf, hun gedrag observeren en ermee experimenteren  maakt ons gedrag repertoire groter. Je leert juist door te doen. Handelen is een voorwaarde voor reflectie. Het is een verrassende ontdekking dat wat Ibarra schrijft erg herkenbaar is voor de manier waarop wij leiderschapsontwikkeling aanpakken.

Excellente leider
Een excellente leider is niet iemand die een kunstje beheerst, maar iemand die in staat is zich te verbinden met andere mensen, niet met maar één type maar met een diversiteit aan types. Het is iemand die de moed heeft te leren door te doen. Die ander gedrag durft uit te proberen om te ontdekken wat voor hem of haar het beste werkt in welke situatie. Elke situatie vraagt om leiderschap wat bij die situatie past.

De kleren van de leider
Dat lieten tijdens diezelfde masterclass Segers en Marichal zien. In hun boek de kleren van de leider laten ze niet zoals in andere boeken “de beste leiderschapsstijl” zien.  Integendeel, Ze laten 19 leiders aan het woord, die allen op hun manier in hun situatie een passend antwoord vonden op de uitdagingen waar ze voor gesteld waren. Die persoonlijke verhalen koppelden ze aan theoretische inzichten. Ik voeg hier de link naar die 19 inzichten toe.

Tweede hands kennis
Het is jammer dat ik er zelf niet bij was 15 juni, ik moet het doen met de blogs, de artikelen en de boeken van Ibarra en Segers en Marichal. Dus met tweede hands kennis.  Het is trouwens ook leuk om te lezen hoe Ibarra direct toepast wat ze verkondigd. Ze verteld hoe introvert ze was en hoe ze haar best deed om nog meer kennis te verwerven, dat leidde niet tot erkenning. Ze ontdekte echter dat jijzelf de relatie moet creëren. Ze laat tijdens haar masterclass zien hoe je dat doet. Ze loopt heen en weer in de zaal en zoekt de mensen achter in de zaal op en begint een gesprek met hen. Ze spreekt er haar verbazing over uit dat mensen die een goede leider willen zijn, achter in de zaal gaan zitten. Een echte leider komt naar voren, die wil weten hoe het zit prikkelt Ibarra haar gehoor. Je moet moeite doen om een relatie tot stand te brengen en een gesprek aan te gaan, zegt de vrouw, die ooit als introvert bekend stond.
Het gaat om ruimte maken loslaten, proberen en natuurlijk ook over reflecteren maar reflecteren op je eigen handelen. De Antwerp management School biedt er een workshop voor aan. Je kunt je er echter ook bij ons in oefenen.
En dan nog even over die mooie titel “De kleren van de leider” Dat is een variatie op de kleren van de keizer. De keizer, die denkt dat hij er prachtig uitziet. Die zich voor de gek laat houden door de zogenaamde deskundigen,die die kleren voor hem gemaakt hebben. Niemand durft te zeggen dat ze niet te zien zijn, ze bestaan niet. Maar je mag niet kritisch zijn naar de keizer. Alleen een klein jongetje durft te zeggen dat de keizer in zijn nakie loopt. Met de kleren van de leider laten Segers en Marichal prachtig zien dat als het om echte kleren gaat, je kunt niet over één uniform kunt spreken. Iedereen moet dragen wat bij hem of haar past in zijn of haar situatie.
Wat ga jij nu doen?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063