Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Waar ga je heen?

07 oktober 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Als je weet waar je heen wilt kun je de richting bepalen, keuzes maken en vaststellen hoever je gekomen bent. In veel organisaties zijn de middelen het doel geworden. Passie, plezier en energie krijg je als je met elkaar weet waar je naar toe gaat. Neem de tijd om dat voor jezelf en samen uit te zoeken

Waartoe?
In onze training “Excellent leiderschap” gaat het eerste blok over leiding geven aan jezelf. De gedachte daarachter is dat leiding geven aan jezelf een voorwaarde is voor leiding geven aan andere mensen. Om leiding te kunnen geven aan jezelf moet je weten waar je heen wilt. Je moet weten wat je wilt bereiken. Wat moet het resultaat zijn van alle inspanningen die je verricht? Wat ga je bereiken met al dat harde werken? Meestal leiden we het programmaonderdeel wat hierop betrekking heeft in met een paar voorbeelden van mensen met een heldere visie. Martin Luther King, Epke Zonderland, Madonna, Steve Jobs, Margaret Thatcher: er zijn genoeg voorbeelden te bedenken van mensen die een helder beeld hadden van wat ze wilden bereiken.
Na de voorbeelden komt echter onvermijdelijk het moment dat de deelnemers zelf aan de slag moeten. Hoe zit het met hun persoonlijke visie, wat willen zij bereiken? Heel vaak leidt dat tot gezucht en gesteun want het merendeel der deelnemers heeft dat niet zomaar paraat. Een betere wereld wil iedereen nog wel, en harmonische contacten kan ook op steun van de meesten rekenen. Maar nu voor jou, hoe zit het met jou? Wat wil jij bereiken? Hoe ziet het toekomstbeeld waar jij naar toe werkt eruit?

Denkwerk
Met een aantal verschillende oefeningen gaan de deelnemers vervolgens aan het werk om hun visie helder te krijgen. Daarvoor is het vaak nodig om het heden even los te laten. Terugdenken en reflecteren op je leven tot nu toe en hardop dromen over de toekomst leveren vaak mooie bouwstenen op voor een scherper beeld. Het helpt om dat in groepjes van twee of drie te doen. Het is dan wel erg belangrijk om elkaar niet voor te zeggen maar juist om door te vragen. Om, door het stellen van vragen, de ander te helpen de bouwstenen voor een toekomstbeeld helder te krijgen. Werken met tekeningen, met foto’s of andere beelden helpt ook vaak om je toekomstbeeld los te maken uit alle gedachten, denkbeelden, meningen en ideeën in je hoofd. En zo ontstaat bij de één wat sneller en bij de ander wat langzamer een steeds scherper beeld van wat je wilt bereiken.
Als dat beeld helder is, dan heb je iets in handen waarmee je je handelen veel beter kunt richten, waarmee je keuzes kunt maken, waarmee je kunt besluiten wat je wel doet of niet doet. Je kunt er ook steeds mee vaststellen of je op de goede weg bent.

Zelf doen
Het is belangrijk dat zo’n toekomstbeeld door jezelf wordt geformuleerd. In het proces wat leidt tot een helder toekomstbeeld wordt je je bewust van zaken. Je ontdekt waarom dingen belangrijk zijn. Je ontdekt waar het echt omdraait, je ontdekt dat er dingen waren waarvan je dacht dat ze belangrijk waren maar die er eigenlijk niet zo toe doen. Je ontdekt ook dingen waar je nooit aandacht aan gaf maar die bij nader inzien juist veel aandacht nodig hebben. Het is als je leiding geeft belangrijk om te weten wat jij wilt bereiken. Het is ook belangrijk om te weten wat je bedrijf of je afdeling wil bereiken. Je eigen toekomstbeeld en dat van je afdeling kunnen goed in elkaars verlengde liggen. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe dat zit. Als ze in elkaars verlengde liggen geeft dat heel veel energie. Als ze niet in elkaars verlengde liggen raak je die energie juist kwijt. Dan krijg je het gevoel dat je met de verkeerde dingen bezig bent. Het is daarom nuttig om in gesprekken te ontdekken hoe dat zit. Het is belangrijk om dat te doen met de mensen die aan jou leiding geven. Aan beide kanten ontstaat er zo een groter bewustzijn. Het is ook belangrijk om dat te doen met de mensen die met jou in een managementteam zitten. Dat maakt de afstemming gemakkelijker en zorgt ook weer voor energie.

Medewerkers
En hoe zit het met de mensen die leiding van jou krijgen. Hoe zit het met hun visie, met hun toekomstbeeld? Hoe goed kennen zij de visie van het bedrijf of de afdeling waar ze werken? Hoe zit het trouwens met hun eigen persoonlijke visie en hoe is die afgestemd op die van jou en van het bedrijf? Wat weet je daarvan? Heel vaak blijken mensen die visie niet te kennen, ze werken niet vanuit de passie voor een te realiseren toekomstbeeld maar ze doen gewoon hun ding. Vijf uur is vijf uur. Morgen bent u de eerste. Nee, dan moet u bij een andere afdeling zijn. Ja, dat is hun fout, dat heb ik niet gedaan, daar moeten zij voor zorgen. Dat zijn uitspraken die je hoort als er volgens schema’s, protocollen, regels en instructies wordt gewerkt. Kan ik nog iets voor u doen, ik houd de deur wel even voor u open, ik loop wel even met u mee, ik bel u wel even terug, kan ik je nog ergens mee helpen, zullen we het samen even opruimen, is wat je hoort je als mensen vanuit een visie werken.
Een visie is niet een paar zinnen op een stuk papier, de eerste pagina met een mooie foto in het companyprofiel. Een visie leeft in de harten van de mensen die samen met jou de organisatie vormen. De visie komt in de harten door er met elkaar over te praten, door elkaar er vragen over te stellen, door te reflecteren en soms een keer te dagdromen, door samen conclusies te trekken. Dat is niet altijd makkelijk. Dat is hard werken en het vraagt om hersengymnastiek, maar als je bereid bent die inspanning te leveren zul je versteld staan van het resultaat.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063