Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Waar een wil is………

08 december 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

Er zijn allerlei zaken die ervoor zorgen dat we geen resultaten bereiken. Het is daarbij gemakkelijk om anderen of de omstandigheden als oorzaak aan te wijzen. Maar er zijn ook belemmeringen in ons zelf. Slechte gewoonten noemt columniste en coach Lolly Daskal ze

Een doodgewone school
In de Correspondent staat vanmorgen een artikel over een doodgewone school, die al jaren een aanpak heeft om haar leerlingen uit te dagen. Het artikel van Johannes Visser is geschreven als een reactie op het feit dat staatssecretaris Sander Dekker recent de plannen voor een maatwerkdiploma in het voortgezet onderwijs verwierp. Hij volgde daarmee overigens het advies van de Onderwijsraad. In het artikel van Johannes Visser wordt duidelijk dat je als school ook zonder maatwerkdiploma al van alles doen kunt om het onderwijs te laten aansluiten op dat waar de leerlingen behoefte aan hebben. Ook zonder maatwerkdiploma kun je dus uitvoering geven aan wat je bij onderwijskunde leert over het zoeken naar de zone van de naaste ontwikkeling, door ontwikkelingspsycholoog Lev Vygotsky zo belangrijk gevonden als het gaat om onderwijs. Toch vrees ik dat er ook veel scholleiders en leerkrachten zijn, die teleurgesteld waren toen ze kennis namen van het besluit van de staatssecretaris. Door het uitblijven van het maatwerkdiploma voelen ze zich beperkt en geremd in hun mogelijkheden om op een passende manier met al die leerlingen om te gaan die niet gemiddeld zijn. Ze voelen zich geremd en beperkt door een schoolsysteem dat geen mogelijkheden biedt om zich te richten op de individuele kwaliteiten van de leerlingen. Johannes Visser laat in zijn artikel echter zien dat je ook in de bestaande systemen en structuren al allerlei mogelijkheden hebt om aan te sluiten bij de zone van naaste ontwikkeling van de leerlingen. In  het artikel lees je hoe dat gaat en wat de leerlingen ervan vinden.

Een excellente school
Je zou misschien kunnen zeggen wat mijn ouders altijd tegen mij zeiden: “Waar een wil is is een weg”. Dat is wat mij betreft ook zichtbaar geworden bij één van de scholen, die van de minister het predicaat excellente school kreeg en dat een aantal malen achter elkaar. Ik kom daar wel eens. Die school was enkele jaren daarvoor nog door de inspecteur als zwakke school beoordeeld. Het was bovendien een school met veel kinderen, die niet uit Nederland kwamen. Niet alle kinderen waren daarom de Nederlandse taal al machtig. En wat deed de directeur? Ging die bij de pakken neerzitten? Nee, ze schakelde iedereen in. Ze zorgde ervoor dat de leerkrachten de koppen bij elkaar staken en de ouders ook, ze betrok de ouders bij de school en ook de lokale ondernemers, zelfs de buurtbewoners kwamen helpen en toen trok ze de stoute schoenen en ze meldde haar school aan als kandidaat voor het predicaat excellente school. En de school slaagde glansrijk voor de toetsing vanuit het ministerie van onderwijs. De cito-scores van haar school waren zelfs de hoogste van de hele stad. En dat hadden ze allemaal zelf met elkaar gedaan.

Slechte gewoonten
In juli van dit jaar verscheen er een artikel van de hand van Lolly Daskal, coach en columniste. In dat artikel behandelt ze zeven slechte gewoonten, die ervoor zorgen dat je geen resultaten bereikt. Hieronder noem ik ze alle zeven.

  1. Anderen laten bepalen wat jij wilt. Het is jouw leven, dus stop met anderen de gelegenheid geven voor jou te beslissen. Neem de controle over en neem het heft in eigen hand. Zorg dat mensen weten wat jouw grenzen zijn.
  2. Altijd voor de veilige oplossing kiezen, risico’s uit de weg gaan. Als je het altijd veilig speelt zul je nooit pijnlijke ervaringen hebben, maar je zult ook geen enkel succes behalen. Je mist de ervaringen die horen bij er echt voor gaan: in de put zitten, maar ook genieten van het succes.
  3. Negativiteit de kans geven, zeggen dat het toch niet lukt en dat het hier niet mogelijk is. Veel mensen zijn daar de hele dag op gericht, die denken in beperkingen in plaats van in mogelijkheden. Stop daarmee, zegt Daskal, en geef jezelf je energie weer terug.
  4. In het verleden leven. In het verleden leven houd je weg uit het heden en je komt dus niet vooruit. Begraaf het verleden zodat je in het nu kunt staan.
  5. Zaken voor je uit schuiven. Het is leuk om te dromen en te fantaseren, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je dingen echt aanpakt. Dan gebeurt er iets.
  6. Je overgeven aan moedeloosheid. Soms lijkt het of alles misgaat, dan gaat er niets goed. Maar als je goed kijkt zul je ook dingen zien die wel goed gaan en daar kun je verder mee bouwen. In de hiervoor gegeven voorbeelden wordt heel mooi zichtbaar dat dat kan.
  7. Opgeven. Het moment dat je denkt op te willen geven komt vaak vlak voor het moment dat je de eerste resultaten gaat zien. Wees daarom vastberaden en ga door. Je kunt zeven keer vallen maar ook de achtste keer weer opstaan.

Daskal nodigt haar lezers uit vandaag afscheid te nemen van die slechte gewoonten zodat je voor resultaten kunt gaan zorgen. Waar kies jij voor?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063