Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Volle agenda’s

20 juni 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Als leidinggevende neem je er vaak steeds meer verantwoordelijkheden bij, hoe kun je anderen hun verantwoordelijkheid laten nemen.

Van onderaf
De meeste mensen, die leiding geven zijn hun loopbaan begonnen als medewerker. Natuurlijk zijn er mensen, die al jong zelf een bedrijf gestart zijn en daar vanaf het begin leiding aan geven. Maar het overgrote deel van de leidinggevenden stond eerst zelf met de hand aan de schop. Vaak vinden we dat ook goed. Want als je zelf in de uitvoering hebt gezeten begrijp je beter waar het om gaat in het bedrijf.
Veel programma’s voor het ontwikkelen van talent in een bedrijf kennen ook de uitvoering als eerste stap in een programma om dat talent verder te ontwikkelen. We laten dan iemand starten met een uitdagende klus, volgende de uitvoering daarvan en brengen iemand stap voor stap naar nieuwe uitdagingen in het bedrijf.

Druk
Degenen, de vervolgens worden uitgekozen om leiding te gaan geven zijn niet zelden de mensen, die het beste waren in de uitvoering. Zij waren het slimst, zij waren ijverig, zij waren loyaal en droegen de zaak een warm hart toe. Met die instelling gaan ze vervolgens leiding geven. Nog steeds kennen zij het werk in de uitvoering als geen ander, dus gaat daar veel aandacht naartoe maar ze hebben er een probleem bij gekregen namelijk leiding geven. Hoe zorg je er nu voor, dat die anderen, die het minder goed weten dan jij, in het gareel blijven en de goede dingen gaan doen. Die anderen komen nu ook nog eens met hun vragen en problemen bij jou. Jij weet het immers het beste en jij hebt waarschijnlijk ook wel iets te zeggen over leaseauto’s, van bedrijfswege verschafte Ipads  en winterbanden. Kortom als beginnende leiding gevende krijg je snel een hele volle agenda. De werkdruk neemt snel toe.

Stapelen
Sommige leidinggevenden houden dit ontzettend lang vol. Die nemen bij elke volgende stap in hun loopbaan er nog meer problemen bij. Elke dag lossen zij problemen op, die eigenlijk thuis horen op de niveaus onder hen in de organisatie. We zeggen dan ineens dat ze niet kunnen delegeren.
Een probleem is dat ze dat ook niet geleerd hebben, en dat ze juist vanwege hun kennis en ijver op een leiding gevende positie terecht zijn gekomen. Ze zijn goed in het nemen van verantwoordelijkheid en daar zijn ze voortdurend mee doorgegaan. Niet zelden gaat dat vervolgens fout en in hele nare gevallen leidt het tot een burn-out.

Coachend leiding geven
Het is daarom van groot belang dat deze mensen al vroeg in hun loopbaan leren dat het er bij leiding geven omgaat dat je anderen stimuleert hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat doe je niet door al het werk van die anderen over te nemen, zodat je elke avond nog achter je PC zit. Hoewel voorbeeldgedrag geen kwaad kan, leidt het werk van anderen over nemen er alleen maar toe dat je nog meer werk krijgt en dat anderen gaan kijken hoe jij hun problemen oplost.
Een coachende stijl van leiding geven brengt daar verandering in. Het betekent dat je leert hoe je mensen zelf hun verantwoordelijkheid laat nemen. Het is de moeite waard eens te onderzoeken hoe jouw leiding geven ermee aan kracht kan winnen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063