Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Van weten naar doen

31 december 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Hoe zorg je ervoor dat goede voornemens in gedrag zichtbaar worden?

Politici zijn positief over de kerstboodschap van de koning. Ik heb er eigenlijk ook niets op tegen, integendeel hij zegt mooie dingen. Over hoe we met de de samenleving en met elkaar moeten omgaan.

Elk jaar zegt het staatshoofd mooie dingen.

Als je afgaat op al die mooie dingen, die niet alleen door de koning maar ook door allerlei anderen worden uitgesproken rond de kerst en de jaarwisseling, dan zou het allang heel goed moeten gaan in de wereld. Aan voornemens, aan de wil om te veranderen en aan bewustzijn ontbreekt het niet

Helaas jammer genoeg is er een groot verschil tussen iets weten en iets doen. Dat ontdekte ik ook deze week toen mijn dochter het spelletje geen ja en geen nee met mij wilde doen. Je weet dat je die twee woorden niet mag gebruiken maar ik houdt het nog geen twee minuten vol. Hoe ik ook mijn best doe, voor ik het weet is er alweer een ja of een nee uitgefloept. Overigens het gaat na verloop van tijd wel wat beter. Je merkt dat oefening kunst baart.

Daar zit nu net de kneep als het om gedrag gaat. Dat verander je pas door ermee te oefenen, door er feed-back op te krijgen. Weten hoe het moet is niet genoeg. Om echt te doen heb je  bewust een weg af te leggen. De weg van vallen en opstaan. Anderen zijn daarbij zeer belangrijk. Zoals mijn dochter, die opveert en triomfantelijk in de lach schiet als ik weer ja of nee zeg. Dan ga ik hard aan het werk om het de volgende slag beter te doen.
Succeservaringen zijn ook belangrijk, letten op wat al wel gelukt is en niet alle aandacht richten op wat weer mis ging. Als je focus daar terecht komt wordt het heel moeilijk

Een goede training werkt ook op die manier, die laat je niet alleen zien hoe dingen in elkaar zitten maar biedt je ook de gelegenheid om actief met nieuw gedrag te oefenen. De trainer geeft daarbij feed-back, moedigt aan en helpt je bewust worden van de fijne kneepjes.

Een nuttige wetenschap als je echt iets wilt maken van de je goede voornemens voor 2012.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063