Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Succesvolle ketensamenwerking

23 april 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma

In de bouw zijn er bedrijven die het ondanks alles, goed doen. Ze werken samen, maken afspraken en luisteren naar elkaar vanuit een gezamenlijk doel. Van directie tot aan de vakmensen op de steiger, iedereen is zich bewust van hun gedrag en verantwoordelijkheden. Ook biedt de stijl van leidinggeven ruimte voor zelfsturing.

De bouwsector onder druk
De bouwsector en daarmee samenhangende sectoren (woningcorporaties, onderhoudsbedrijven, installatietechnische bedrijven) zitten in de put. Door dalende investeringen in nieuwbouw en bestaande bouw en een haperende woningmarkt is de omzet in de bouw sterk afgenomen. We zien de resultaten: een historisch lage bouwproductie, failliete bedrijven, ontslag van personeel, reductie bedrijfslasten bij corporaties. Ook bedrijven die na faillissement of reorganisatie een doorstart maken, beleven onzekere tijden. Daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Vermogen tot vernieuwing
De bouw en woningsector is een sector die zich lastig aanpast aan de nieuwe economische realiteit. De sector is traditioneel georganiseerd, kent een hiërarchische structuur met een sterke scheiding tussen taken en functies, een directieve wijze van aansturen, een cultuur van onderhandelen in plaats van communiceren, en wordt vaak afgerekend op de laagste prijs en risicoreductie. Dit resulteert in hoge faalkosten (of beter: samenwerkingskosten), lage continuïteit in werk, onvoldoende klanttevredenheid en hoge bouwkosten. Het vermogen te vernieuwen bij opdrachtgevers en opdrachtnemers is klein, met andere woorden om met minder middelen meer te kwaliteit leveren aan klanten.

Gelukkig zijn er positieve berichten te melden: nieuwe vormen van aanbestedingen en contracten, pilots voor ketensamenwerking en resultaatgerichte samenwerking (RGS), innovatie in informatie- en bouwprocessen (LEAN, BIM) en initiatieven waarbij het hele financierings- en samenwerkingsmodel opnieuw wordt uitgevonden (Stroomversnelling). We zien ook dat bedrijven die wel in staat zijn vernieuwingsslag te maken, het hoofd (goed) boven water kunnen houden.

Ketensamenwerking die werkt
We zien om ons heen geslaagde en minder geslaagde vormen van vernieuwing in de bouw. In onze ogen slagen vernieuwingsprojecten wanneer zowel op management/ directieniveau als op uitvoerend niveau de intentie er is om beter samen te werken, voor langere tijd. Samenwerking betekent dat er naar elkaar geluisterd wordt, vragen gesteld worden aan elkaar, dat er besproken wordt wanneer gezamenlijke resultaten bereikt zijn. En door aan het begin van een project afspraken met elkaar te maken over hoe met elkaar te werken en hoe elkaar daarop aan te spreken. Vernieuwing slaagt wanneer mensen in de bouwketen bewust zijn van hun eigen gedrag en verantwoordelijkheden en wanneer er meer ruimte is voor zelfsturing op de werkvloer. Dit vraagt om ander soort leiderschap. Leiderschap op basis van een visie en verantwoordelijkheid bij mensen. De daartoe noodzakelijke vaardigheden in leidinggeven en projectleiding worden niet standaard in opleidingen aangeboden.

Wat een goede samenwerking u oplevert
Goede ketensamenwerking leidt tot meer kwaliteit (afgestemde gebouwen) voor een betere prijs, tot projecten die meer plezier opleveren en tot een beter begrip tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en klant (afgestemd proces). We zien bedrijven die het ondanks de slechte economische tijd het goed doen, omdat ze erin slagen de samenwerking tussen collega's, co-makers en klanten zo te krijgen, dat ze worden gevraagd een vervolgopdracht te doen. Omdat de opdrachtgever, koper of huurder daarom vraagt. Projectteams krijgen daardoor de kans om beter op elkaar ingespeeld te raken. Ze kunnen dan hun leergeld inzetten voor een (nog) beter resultaat in een vervolgproject.

Wat we u kunnen bieden
Een verandering in samenwerking begint door met elkaar in gesprek te gaan.Leiderschap staat daarin centraal. Dat kan op verschillende manieren. Door met partners in de keten een gesprek aan te gaan. Of door een gesprek tussen management en collega's op de werkvloer. Dit kan rondom een bouwproject zijn, een jaarbegroting of een investeringsagenda. Afhankelijk van de uitkomst kan een training in samenwerking behulpzaam zijn, die direct toepasbaar is in het werk (vragen stellen, aan- en afspreken, coachend leidinggeven). We kunnen u hierin faciliteren door het geven van een training op maat, door een gesprek in uw organisatie te leiden, door een leiderschapstraject of door met u te bepalen welk toekomstbeeld u wilt realiseren en hoe dat te bereiken.

Onze achtergrond
We bieden u een ervaren en onafhankelijke blik op de woningcorporatie- en bouwsector (strategisch beleid, onderhoud en renovatie, nieuwbouw). Evenals jarenlange leidinggevende ervaring en expertise in persoonlijk en coachend leiderschap en veranderprocessen bij bedrijven. Daarnaast beschikken we over een uitgebreid trainingsaanbod op gebied van samenwerking, coachend leidinggeven en communicatieve vaardigheden. En een netwerk aan deskundigen die u verder kunnen helpen in het bereiken van de vernieuwing van uw bedrijf. De vernieuwing die de bouw zo hard nodig heeft.
 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063