Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Sterke benen, hoe krijg je die?

03 maart 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

Sterke benen zijn belangrijk, omdat je daarmee veel kunt dragen en ook grote afstanden kunt afleggen. Om sterke benen te krijgen moet je veel oefenen en je benen goed verzorgen. Wat is daarbij belangrijk?

Spelen
Hoe krijg je sterke benen? Sterke benen krijg je door veel te oefenen en je benen goed te verzorgen. Sterke benen krijg je niet als je ze rust geeft, als je ze niet gebruikt, als je ze spaart. Van rust worden benen niet sterker. Wel is het belangrijk om je benen verstandig te belasten en niet te forceren. Maar de kern is: gebruik je benen met verstand, als je dat doet krijg je sterke benen. Kinderen krijgen sterke benen doordat ze spelen. Hun beentjes winnen ongemerkt aan kracht doordat ze achter elkaar aanzitten, tikkertje spelen, in bomen klimmen, leren fietsen, schaatsen en ga zo maar door. Als ze op de middelbare school zitten krijgen ze gymnastiekles, dan leren ze rek- en strekoefeningen doen. Zodra je van die speciale oefeningen voor je benen gaat doen is het belangrijk daar bewust mee bezig te zijn. Als je het niet goed doet loop je makkelijk een blessure op.

Trainen
Een coach, een trainer of een mentor is in die periode geen overbodige luxe. Een coach kan je vertellen wat praktische oefeningen zijn en je er ook attent op maken wanneer je te ver door gaat of wanneer je nog een beetje verder kunt gaan. Als je benen sterk zijn kun je zware lasten dragen en grote prestaties leveren. Je kunt gewichten heffen, een judo- of een bokswedstrijd winnen, presteren op het voetbalveld of de Mont Ventoux beklimmen op een racefiets. Het is teveel om op te noemen. Maar die sterke benen zijn een belangrijke voorwaarde. Anne Postmus, die in 1985 in de elfstedentocht die door Evert van Benthum werd gewonnen als achtste eindigde, had van die sterke benen. In de zomer van 1984 trainden we met Posthumus op de racefiets, rondjes om het Lauwersmeer. Hoe we ook ons best deden, als het een wedstrijdje werd won Postmus. Je hoorde hem achter je vandaan komen, met z’n slecht onderhouden ketting, die kraakte en piepte. Hij reed zomaar bij ons weg. Dat kwam omdat hij sterke benen had. Hij was veehouder in Lutjegast en gebruikte voor het melken van zijn koeien nooit een krukje. ‘s Morgens vroeg en aan het eind van de middag, voortdurend hurken en opstaan. Dag in dag uit, het hele jaar door, hadden voor ijzersterke benen gezorgd. Zijn benen waren sterker dan die van ons.

Leiding geven aan jezelf
Bij leiding geven betekent het hebben van sterke benen, dat je goed leiding kunt geven aan jezelf. Het daarvoor belangrijk een goed inzicht in jezelf te hebben.

  • Weten wat voor jou belangrijke waarden zijn en leren hoe je die waarden zichtbaar maakt in je gedrag van elke dag. Het is vaak ontnuchterend om te zien hoe uit het gedrag van mensen heel ander waarden naar voren komen dan de door deze mensen uitgesproken waarden. 
  • Het is ook belangrijk om je emoties te kennen en te herkennen, dat is een belangrijke voorwaarde om er mee om te gaan. Hoe sneller je een emotie herkent en erkent, hoe vaardiger je wordt in het hanteren ervan. Dat is iets heel anders dan je emoties ontkennen of doen of ze er niet zijn. Als jij niets met je emoties doet, doen je emoties namelijk iets met jou. Dan gaan ze met je op de loop. Het is belangrijk om je angsten te kennen en de zaken die je kunnen frustreren.
  • Het is ook van groot belang je overtuigingen oordelen te kennen. De overtuigingen, die bepalen hoe je tegen je omgeving aankijkt en welke oordelen je daarover hebt. Als je je overtuigingen kent kun je ook de juistheid of betrekkelijkheid ervan onderzoeken. Als je ze niet kent, doen ze hetzelfde als emoties die je niet herkent, ze gaan je gedrag sturen.
  • Je moet ook weten waar je goed in bent en wat je minder goed kan of waar je ronduit slecht in bent. Als je die aspecten bij jezelf kunt onderscheiden is het ook mogelijk te ontdekken wat je uitdagingen, je valkuilen en je allergieën zijn.

Jezelf kennen
Je kunt je waarden, je emoties, je overtuigingen en kwaliteiten leren kennen door daar samen met anderen aan te werken. Door gedrag te laten zien in oefeningen of door te vertellen wat je in je werk gedaan hebt. Door anderen je daar vragen over te laten stellen en feedback te laten geven wordt het beeld dat je hebt steeds scherper. Dat is niet iets waar je in één dag mee klaar bent. Het is belangrijk om daarmee door te gaan, om je te blijven oefenen.
Als je zo je echte waarden, je emoties, je overtuigingen en je kwaliteiten kent en je hebt geleerd daar mee om te gaan en je erin blijft oefenen, dan krijg je sterke benen. Benen op basis waarvan je de rest van je leiderschap kunt ontwikkelen. Zonder sterke benen is het moeilijk de last van het leidinggeven aan anderen te dragen. Wat doe jij om te voorkomen dat je bezwijkt onder die last?
P.S.: In onze trainingen besteden we veel aandacht aan het krijgen van sterke benen.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063