Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Prestaties

15 augustus 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Weten is niet genoeg, het komt aan op het juiste handelen

Inzicht
In de Guardian van 12 augustus 2012 gebruikt de voormalige gouverneur van de bank van Engeland, de olymische spelen als opstapje om de banken ernstig toe te spreken.Ik heb nog eens goed gekeken naar de foto van Mervyn King. Hij is zo te zien niet meer één van de jongste. ( Volgens Wikipedia is hij geboren in 1948) Dat zie je trouwens als je de foto’s van de meeste bankdirecteuren bekijkt, aan de top zitten niet veel mannen van onder de 50 jaar. Mervyn King betoogde in de Guardian dat de bankiers nog veel konden leren van de Olympische sporters. Ik heb mij afgevraagd of hij pas gedurende de laatste  Olympische spelen tot dat inzicht kwam. Als dat zo is, als je op 64 jarige leeftijd tot de ontdekking komt dat resultaten alleen ontstaan door er lang en hard voor te werken en dat het belangrijk is om je klanten serieus te nemen, dan is dat heel laat. Ik denk eigenlijk ook dat Mervyn King dat allang wist en dat we dat eigenlijk allemaal wel weten.

Gedrag
Op de één of andere manier doen we echter niet wat we weten. Ons gedrag wordt blijkbaar maar gedeeltelijk bepaald door wat we weten en voor een ander deel door andere zaken. Behalve dat het belangrijk is om te weten, is het vooral belangrijk om te beschikken over de vaardigheid en het lef om iets te veranderen. Dat is en was de grote uitdaging voor Mervyn King. Hoe verander je nu het gedrag van al die bankiers. Hoe zorg je ervoor dat ze met de goede dingen bezig zijn en voor die goede dingen hard gaan werken.
Daarbij is het vooral belangrijk om met de goede dingen bezig te zijn. Er zijn veel bankiers die heel hard werken maar de vraag is dan of ze aan de goede dingen werken.

Valkuilen
Soms biedt hard werken je juist een prachtige reden om het doen van de goede dingen uit te stellen. Er zijn in elke geval twee belangrijke valkuilen als het gaat om het niet doen van de goede dingen. Die twee valkuilen zijn de jacht op fouten en op de dingen die niet goed gaan (teruggelopen omzet en dalende rendementen) en de andere is de half bewuste gedachte dat ik het beter kan. Dat leidt ertoe dat ik het werk van mijn collega’s doe. Dat ik hun fouten herstel en hun gaten dichtloop en dat er geen tijd meer overblijft om zelfs maar na te denken over de dingen die ik eigenlijk moet doen.

Aangesproken
Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen uit de banken wereld en de Londense City zich aangesproken voelden door de woorden van Mervyn King. Welke bankier is er na het lezen van de Guardian begonnen aan een serie indringende gesprekken met zijn collega’s en ondergeschikten. Waar zijn conclusies getrokken en afspraken gemaakt waar in het vervolg hard aan gewerkt gaat worden. Welke prestaties staan sinds deze vermaningen centraal en hoe profiteren de klanten daarvan. Wie hebben er na het lezen van het artikel hun bonus ingeleverd? Het komt, als je echt iets wil, aan op deze gesprekken, deze conclusies en deze afspraken.

Prestaties
Hoe zit het trouwens met jou zelf? Waar ben jij mee bezig? Hoe geef jij leiding? Wat staat er in jouw organisatie centraal? Welke prestaties zijn voor jouw belangrijk? Hoe profiteren jouw klanten daarvan?
Het is mooi om als je 64 jaar bent in de krant en op de TV geciteerd te worden met mooie uitspraken die je hebt gedaan. Het is veel mooier als je net als een aantal Olympische coaches op de foto gaat met de atleten, die zo’n prachtige prestatie hebben neergezet.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063