Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Hard werken

14 augustus 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Hard werken is de basis voor succes

Turnaround in the City
Mervyn King, tot juli 2013 de gouverneur van de Bank of England, riep bankiers op een voorbeeld te nemen aan de Olympische atleten. Dat staat in de Guardian van zondag 12 augustus 2012. Bankiers kunnen een voorbeeld nemen aan het harde werken dat voorafgaat aan het realiseren van een topprestatie en ook aan de ethiek, die sporters hebben laten zien in de wijze waarop ze hun krachten met elkaar gemeten hebben. Hij zegt dat we veel te lang gedacht hebben dat succes behaald kan worden door handig te zijn in het inkopen en verkopen van papier. We hebben ook te lang gedacht dat het vooral gaat om het behalen van grote winsten en we hebben veronachtzaamd dat onze core business het regelen van de bancaire zaken voor onze klanten is.
Het is belangrijk dat King met dit statement naar buiten kwam, maar het is ook duidelijk dat dit ene statement niet voldoende is. Het is niet nieuw wat King zei. Er zijn al vaker uitspraken over gedaan maar toch blijven dingen niet goed gaan.

Hard werken
Hard werken zegt King en dan niet alleen hard werken voor de sporter maar ook hard werken voor degenen die leiding geven aan de processen, die om de sporter plaats vinden en die ertoe leiden dat de sporter uiteindelijk zijn prestatie levert. King moet dus vooral zelf aan het werk. Hij heeft nog een hoop te doen. Hij zal in gesprek moeten met al die mensen om hem heen, de CEO’s en CFO’s van de financiële instellingen waarop hij toezicht houdt. Dat kan niet beperkt blijven tot dit ene stukje in de Guardian maar het zal moeten leiden tot indringende communicatie, tot het maken van afspraken met bankdirecteuren. Tot het samen inzicht krijgen in wat er dan gebeurt bij die banken door de bankdirecteuren te bevragen op hun rol, hun bijdrage en hun focus.

Mindset
Het gaat om een andere mindset en die bereik je door intensief met elkaar in gesprek te zijn en met elkaar te kijken naar het gedrag wat wordt vertoond. Dat bereik je niet door een statement te maken en vervolgens het rapport van de accountant of de rekenkamer af te wachten. Dan ben je te laat en bovendien brengt die manier van werken je gesprekspartner in een defensieve positie, die per definitie niet tot nieuw bewustzijn leidt.
Als je naar de interviews met sporters en coaches kijkt, luistert of als je ze leest in de krant dan valt het op hoe intensief ze jarenlang met elkaar bezig waren. Dat was niet eenmaal per kwartaal een videoconferentie. Coachend leidinggeven is hard werken. Niet door je op te sluiten in je kamer met maandrapportages om te ontdekken wat daar niet aan klopt. Niet door zo nu en dan een peptalk te houden, niet door van de ene receptie naar de andere te snellen. Maar doordat je in gesprek bent. Doordat je kijkt, luistert, vraagt, deelt en je laat betrekken geef je sturing aan een proces waarbij de mensen om je heen hun beste prestaties kunnen en willen leveren.

De kunst van het vragen stellen
Daarbij staan de vragen waarom, hoe en wat centraal. Simon Sinek legt dat mooi uit in een filmpje op youtube. Als je op de naam van Simon Sinek zoekt heb je dat filmpje zo gevonden.
Zoals King in de Guardian benadrukt gaat het bij banken om klanten en op wat klanten belangrijk vinden. Het lastige is dan bij een bank dat er zulke verschillende klanten zijn. De belegger wil snel geld maar de spaarder wil dat zijn geld wat opbrengt maar vooral dat het veilig is. Als die dingen door elkaar gaan lopen wordt het erg ingewikkeld voor je organisatie. Daar kom je vooral achter als je die waarom of waartoe vraag stelt. Door om die vraag heen te lopen zet je de deur wijd open voor suboptimalisatie.
De bescheiden leider
Willem Verhoeven beschrijft dat noodlot in zijn boek “De bescheiden leider” In datzelfde boek staat ook beschreven waarop je energie wel gericht moet worden als je op dezelfde manier succesvol wilt zijn als de Olympische sporters en coaches. Het is de moeite waard om daar, na de Olympische spelen en de oproep van Mervyn King, eens me te beginnen. Ik hoop dat King  zelf het goede voorbeeld gegeven heeft en ook na het bereiken van zijn pensioen nog geeft.En, in navolging van King al die anderen, die om het hardst roepen dat de regels niet zijn overschreden en dat ze er dus niets aan doen kunnen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063