Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Nationale Politie

11 januari 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Coachend leiderschap is een belangrijke voorwaarde voor het succesvol invoeren van de Nationale Politie

Start 1-1-2013
Op 3 januari 2013 is Gerard Bouman benoemd tot eerste hoofdcommissaris van onze nationale politie. Hij gaat leiding geven aan een politieorganisatie, die nu meer dan ooit vanuit één positie geleid gaat worden. Gerard Bouman heeft er zin in. In de toespraak bij zijn aantreden sprak hij over de inzet, de deskundigheid en ook de moed van de politiemensen, die onze samenleving dienen.

Mislukte fusies
Ik voelde mij enigszins gerustgesteld door de woorden van Gerard Bouman want ik moet eerlijk zeggen dat zaken onder één leiding brengen niet automatisch betekent dat er beter samengewerkt gaat worden. We kennen allemaal de voorbeelden van bloedgroepen, die nog jaren lang elkaar het leven zuur maken na een fusie. Het onder één dak zitten en leiding krijgen van hetzelfde opperhoofd leiden er niet zomaar toe dat mensen beter gaan samenwerken. Integendeel soms is het gedwongen samengevoegd worden een goede reden om de verschillen nog eens extra te benadrukken en voortdurend te laten merken dat jouw club beter is dan de club waarmee je bent samengevoegd. Het in één organisatie bij elkaar brengen leidt dan eerder tot het kapot lopen van zaken die eerst goed gingen dan tot betere en soepeler lopende processen. Het afbreken van zichtbare fysieke muren leidt vaak tot het razendsnel optrekken van psychologische muren die nog veel moeilijker te slechten zijn.

Geen organogrammen
Gelukkig heeft Bouman dit ook onderkend en hij sluit zijn toespraak dan ook af met de volgende woorden:”Wij zijn de organogrammen voorbij en zetten een punt achter alle vuistdikke plannen.Want  papier maakt geen politie. Structuren laten ons niet beter functioneren. Mensen maken politie. Mensen brengen structuren tot leven. Samen met al die mensen gaan wij schouder aan schouder deze complexe, uitdagende en eervolle klus klaren. Samenwerken wij aan de toekomst. En die toekomst begint vandaag”.
Hoe gaat Bouman dat nu aanpakken, hij heeft geduld gevraagd. Hij heeft terecht gezegd dat hij en zijn mensen aan een grote klus begonnen zijn. Een klus waarbij er veel geluisterd moet worden. Niet “oeverloos gepraat”  maar gericht vragen en luisteren en vanuit een heldere visie zeggen waar je voor staat.

Advies
Ik wil Bouman hier graag ongevraagd het advies geven om coachend leiding geven in zijn hele organisatie te implementeren. Dat betekent vanuit een visie met mensen in gesprek zijn. Vragen stellen en luisteren om zo bij elkaar te komen. Afspraken maken zodat mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor resultaten. En tenslotte ook aanspreken, de moed tonen om dat te doen.
Dat is niet “soft” maar dat is duidelijk, daarmee dring je door tot de kern van de zaak. Het is een andere duidelijkheid dan ferme taal uitslaan voor de radio of op de televisie. Het is mooi dat Bouman dat niet gedaan heeft bij zijn aantreden. Ik heb de volle overtuiging dat een politie, waar op een coachende manier wordt leidinggegeven, zal bijdragen aan een veiliger samenleving, door effectiever en efficiënter opererende teams.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063