Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Nationaal Coach Platform NOC/NSF

19 november 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Op 5 november werd door NOC/NSF het Nationaal Coach Platform georganiseerd. Het platform werd georganiseerd op Papendal en het thema was: ƒ??Coachen naar presterend gedragƒ?.

Een groot deel van de nationale bondscoaches en technisch directeuren gaf acte de précence op die dag.
Op de website wordt gestart met een citaat van de legendarische basketbalcoach Phil Jackson, hij verklaarde zijn buitengewone succes als coach met de woorden: “Never criticise the person, only his behaviour”. Volgens hem was dat de onderbouwing voor zijn succesvolle coaching van zijn sterspelers. De NOC/NSF sluit daarbij aan door te stellen dat vormen, sturen en beïnvloeden van gedrag de kerntaken zijn in de coaching van topsporters en wellicht de grootste uitdaging van de coach.

Sprekers
De dag werd geopend door Maurits Hendriks, oud-hockeyinternational, technisch directeur van NOC/NSF en chef de mission voor de Olympische spelen in 2014, benadrukte in zijn opening het belang van gebruikmaken van kennis van buiten sport bij de ontwikkeling van prestatiegdrag.
Paul Wylleman, hoogleraar sportpsychogie van de Vrije Universiteit in Brussel gaf een indrukwekkend overzicht van hoe zowel psychologische als omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van prestatiegedrag bij sporters. Wylleman legde een sterke nadruk op het ontwikkelen van zelfregulering. Hij praat daarbij over hetzelfde als wat Willem Verhoeven zelfsturing noemt. De competentie zelfregulering is in belangrijke mate van invloed op het tot stand brengen van prestaties. Volgens Wylleman is dat een competentie waar de coach zich nadrukkelijk op moet richten.

Aan de slag
In de workshops was er veel aandacht voor diverse facetten van gedrag. De ontwikkeling van gedrag in de puberteit en gedurende de adolescentie kwam aan de orde en er was uitgebreid aandacht voor de Kunst van het Vragenstellen. In drie workshops mocht ik met de deelnemers ontdekken wat een welke beweging er met een krachtige vraag op gang gebracht wordt en hoe vragen de basis zijn voor het wakker worden van bewustzijn en het willen nemen van verantwoordelijkheid.

Inspirerend
Het werken met de bondscoaches en technisch directeuren was een bijzondere ervaring. Inspirerend om te ontdekken dat het coachen, vragen stellen en afspraken maken in de sport in het onderwijs maar ook in het bedrijfsleven, de sleutel zijn tot het leveren van topprestaties. Ik heb ervan genoten.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063