Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Meten begrenst weten

15 januari 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Zet al je antennes in, om beter op de hoogte te zijn

Verrassing
Ineens waren ze er in het najaar van 2012 Jokowi en Ahok, in september werden ze gekozen als gouverneur en vice gouverneur van Jakarta. Ze doken zomaar op uit het niets en werden gekozen tot leiders van één van de grootste steden ter wereld. Een jaar geleden had eigenlijk nog niemand van ze gehoord. Alleen kleine groepen mensen in de omgeving waar ze werkten kenden hun kwaliteiten. Echter alle mensen, die de touwtjes in de Indonesische politiek strak in handen hadden, die de campagne budgetten tot hun beschikking hadden, die in de machtige elitaire politieke netwerken hun vingers overal tussen hadden en die met elkaar de mooie baantjes verdelen, hadden niets in de gaten. Toen het al veel te laat was werden ze zich bewust van het gevaar wat dreigde. Ze gingen nog even met modder gooien. Het baatte hen niet meer. De mensen, die zich vijf jaar voor die prestige gevende posities hadden warmgelopen visten achter het net. Ze werden niet gekozen.
Het is bijzonder dat mensen, die beschikken over een heel apparaat met analisten, PR deskundigen, campagnespecialisten en alles wat nodig is om de weg naar de top succesvol af te leggen, zoveel informatie missen. De man op de straat zag het aankomen maar de experts zagen het niet.

Goede informatie
Om goed te kunnen sturen heb je informatie nodig, informatie over de omgeving en informatie over het apparaat waaraan je sturing geeft. Moderne organisaties richten daarvoor een reeks aan instrumenten in, lijstjes, overzichten, analisten helpen ons om over de juiste informatie te beschikken. Meten is weten zeggen we dan. Het meten is aan de andere kant ook een sterke beperking van het weten. Je bent geneigd je weten te versmallen tot wat je meet. Wat je niet meet, dat zie je vervolgens over het hoofd en weet je dan ook niet meer.

Meer dan lijstjes
Je hebt meer nodig dan die lijstjes en je doet er goed aan je antennes voor dat meer goed af te stemmen.
Die antennes kan je richten op het spirituele, de betekenis van wat je doet, neem ook daar de tijd voor en sta er regelmatig bij stil.

  • Richt je antennes ook op de intuïtie, die je verbanden laat zien lang voor de statistische bewerkingen ze hebben aangetoond.
  • Gebruik de antennes van je emoties, niet om in blinde woede uit te barsten maar wel als signaal om uit te gaan zoeken wat er aan de hand is.
  • Luister naar je eigen lichaam, wees je bewust van wat je moe maakt en wat je energie geeft en tenslotte
  • Zorg dat je op de hoogte blijft, houdt je denkkader scherp, dat helpt je om op tijd nieuwe ontwikkelingen te zien.

De zaken die ik hier opnoem gaan een stuk beter als je ze samen met anderen doet, als je naar anderen luistert en daarvoor is het nodig de goede vragen te stellen. Stel je open, zonder je visie te verloochenen, ga erover in gesprek.
Het is boeiend om de frisse aanpak van de nieuwe leiders van Jakarta te volgen. Hoe zorg jij ervoor dat het boeiend blijft om jou in je leiderschap te volgen?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063