Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Mensen, talenten of kosten?

03 november 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma

In een kwartaalbericht van USG People – ja u leest het goed, people, mensen – gaat het voortdurend over prijzen en nog meer over kosten. Sean Graber schrijft in de HBR van 31 oktober2014, dat HR geen rol speelt in de boardroom omdat ze vooral gericht is op kosten. Voor organisaties is talent belangrijk en dat ontwikkel je niet als je vooral gericht bent op lage kosten

USG people
Een bericht op Linked In trok mijn aandacht. 4 Traders maakte bekend dat USG People haar resultaat in het derde kwartaal van dit jaar scherp had zien stijgen. De winst was omhoog gegaan, de opbrengsten per gewerkte dag waren met 5 % gestegen en de kosten daalden nu al jaar op jaar met 4 % per jaar. Topman Rob Zandbergen verwacht een lichte verzwakking van de groei. Hij geeft aan dat USG People in de komende periode scherp op de kosten en de prijzen zal blijven letten in de aansturing. In een bericht vandaag in het nieuws wordt dat onmiddellijk bevestigd. USG wil gaan herstructureren en daarbij wordt verwacht dat er nog eens 800 banen zullen sneuvelen.

HR businesspartner?
De focus op kosten deed me onmiddellijk denken aan een artikel van Sean Graber uit de Harvard Business Review van 31 oktober van dit jaar. Het artikel is geschreven onder de titel “Het is niet de taak van HR om strategisch te zijn”. Een uitdagende en prikkelende titel in een periode dat je veel discussies tegenkomt over de noodzaak van HR als businesspartner. Je leest over mensen die vinden dat HR een plaats in de boardroom moet hebben. Je leest adviezen dat HR in de boardroom aan tafel moet komen en recent deed de bekende management goeroe Ram Charam een duit in het zakje met een artikel waarin hij voorstelt HR maar in tweeën te knippen. Het deel dat zich bezig houdt met remuneratie, job analyse enz. kan dan beter bij de Finance ondergebracht worden. Graber refereert in zijn artikel aan wat Charam over HR schrijft. Hij schrijft dat het goed is dat Charam deze discussie opstart omdat het niet goed gaat met de HR functie in bedrijven.

HR top of mind
Volgens Graber is HR top of mind voor CEO’s overal in de wereld. Veel CEO’s zijn zich bewust van het kritische belang van HR voor het succes van de onderneming, maar aan de andere kant zijn ze ook erg kritisch over het functioneren van de HR afdeling. Uit een onderzoek van PWC blijkt dat maar 34% van hen gelooft dat HR in staat is bij te dragen aan de transformatieprocessen waar organisatie in deze tijd mee te maken hebben. Het beeld dat ze in dat opzicht hebben van hun finance afdelingen is een stuk positiever. Ze vinden dat 56% daarvan de goede bijdrage levert. Graber haalt ook een onderzoek van McKinsey aan. Uit het “State of Human Capital Report” citeert hij dat mensen in HR zich nog steeds als ondersteunende afdeling opstellen, risicomijdend zijn en slechts beperkt strategische onderwerpen inbrengen. Dat leidt tot een negatief beeld ten aanzien van HR bij het management van een  bedrijf, het ontbreken van budget voor innovatie en de instelling dat er niets fout mag gaan. Het is tegen die achtergrond dat HR probeert om als businesspartner aan tafel te komen.

Goedkoper
Graber stekt dat HR veel te veel bezig is met op de kosten letten. HR kijkt vooral naar hoe het goedkoper kan. Zoekt naar goedkope oplossingen en probeert de goedkoopste mensen in te huren. Maar die dingen waar het echt om draait als je praat over mensen in een organisatie, namelijk het vinden van talent en leren en ontwikkeling, zijn totaal andere bezigheden. Dat zijn de zaken die in de boardroom van belang zijn en waar je als businesspartner over mee moet praten. Dat zijn de zaken die echt van belang zijn voor de  organisatie en daarbij gaat het niet in de eerste plaats om kosten. Om daarmee bezig te zijn heb je een sterke verbinding nodig met de business waar je in zit en je moet echt verstand hebben van werving, selectie en ontwikkeling. Dat zijn de inzichten waaraan behoefte is aan de directietafel. Het betekent dat je dicht op de business moet zitten om goed te begrijpen wat er nodig is. Als je centraliseert en samenvoegt uit kostenoverwegingen dan raak je te ver van de business verwijderd en je weet niet meer echt wat daar nodig is. Je loopt dan het risico om met een goedkope HR afdeling de verkeerde mensen te werven. Mensen die uiteindelijk het bedrijf weinig opleveren maar veel gaan kosten.

Leren en ontwikkelen
Leren en ontwikkelen zijn zo mogelijk nog belangrijker. Het is een functie die een belangrijke rol kan spelen in het ontwikkelen van de juiste talenten en het laten groeien van krachtige effectieve teams. Het is jammer om te zien dat HR ook daar vaak naar de goedkoopste oplossingen zoekt. E-learning is populair onder HR mensen, vooral omdat het zo goedkoop is. Maar jong talent geeft in onderzoek aan juist die vorm van leren als minder effectief te zien. Zelfs talent in technische specialismen is niet positief over e-learning.
Jong talent is overigens van mening dat de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en de kans om te leren erg belangrijk zijn in de waardering van een werkgever. Als je talent wilt behouden voor je organisatie is het dus belangrijk daar iets aan te doen. Het vraagt een andere manier van kijken, zegt Graber. Niet vanuit een gecentraliseerde HR functie, waarbij de aandacht vooral gericht is op het beperken van de kosten. Volgens Graber zoeken CEO’s HR deskundigen die hen helpen bij het ontwikkelen van instrumenten en vaardigheden, die het mogelijk maken talent te onderscheiden en talent te ontwikkelen.

Mensen
Dat betekent dat je leidinggevenden helpt goed naar hun mensen te kijken en  goed te kijken naar wat nodig is in de organisatie. En kijken is hier echt kijken. Niet met een snelle test een selectie maken. Mintzberg zegt in een artikel dat een goed bedrijf een verzameling mensen is. Echte mensen, geen verzameling human resources en al helemaal geen verzameling kosten of een verzameling kapitaal. Mensen zijn uniek en als je mensen wilt helpen het beste uit zichzelf te halen zal je met al die unieke mensen aan de slag moeten. Dat kan HR niet voor je doen. Dat kunnen alleen de leidinggevenden zelf doen. HR kan ze daar wel bij helpen. HR kan helpen met inzichten, met het geven van feedback, het organiseren van reflectie, het organiseren van training en ontwikkelmogelijkheden en nog veel meer. Het wordt tijd dat we mensen in organisatie niet langer zien als kosten. Mensen zijn talenten en mensen hebben talenten. Het is de uitdaging van HR om deze talenten te helpen ontdekken en ontwikkelen. Dat geldt ook voor USG People. Sturen op talenten en de ontwikkeling ervan in plaats van op kosten is wat deze sterk veranderende tijd vraagt.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063