Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Klantendag, leiderschap en weerbaarheid

08 juni 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Leiderschap is mensen helpen om steeds opnieuw weer te kijken naar de situatie waarin ze werken en ze daarbij laten ontdekken welke talenten ze kunnen inzetten om de doelen te bereiken

Welke talenten gebruik je?
Op onze klantendag van 5 juni met het thema “crisis …kans of bedreiging” stond in een van de workshops het thema “weerbaar in crisistijd” centraal. In de workshop werd duidelijk hoe je denken wordt bepaald door de omgeving waarin je werkt en waarin je actief bent. Je neemt ongemerkt het denken van de omgeving over en zoekt naar de oplossingen waar ook de mensen om je heen naar oplossingen zoeken. Een eenvoudig voorbeeld daarvan zijn de auto’s, die hier in Nederland onbruikbaar zijn geworden. Ze zijn rijp voor de sloop maar ze worden gekocht door handelaren, die ze nog een compleet nieuw leven geven in het Oostblok of in Afrika. Deze handelaren en hun toekomstige afnemers kijken op een geheel andere manier naar auto’s. Wij zien de opgereden auto als een afvalvraagstuk, zij zien diezelfde auto als een kans om bij te dragen aan de oplossing van het mobiliteitsvraagstuk in het deel van de wereld waar zij vandaan komen. Als ik er nog wat scherper naar kijk dan komt het oordeel over wat er met de auto gebeurt in Nederland tot stand door in statistieken te kijken. Door lijstjes te raadplegen over restwaarde, te verwachten reparatiekosten, enzovoort komen we tot de conclusie dat de auto aan het einde van zijn leven is. De autohandelaar uit Polen kijkt onder de motorkap, hij kijkt naar het merk, hij luistert eens naar de motor en komt tot de conclusie dat de auto in zijn land nog jaren meekan. Kortom, hij gebruikt totaal andere informatie en ook andere talenten en kwaliteiten om tot zijn oordeel te komen.

Zelfvertrouwen
Weerbaarheid heeft met zelfvertrouwen te maken. Met vertrouwen in je kwaliteiten en je talenten. Weerbaarheid betekent dat je gelooft dat je met jouw talenten en capaciteiten de problemen kunt overwinnen. Dat zelfvertrouwen scheelt een slok op een borrel. Een weerbaarheidstraining voor meisjes, waarin ze leren hoe ze een aanval af kunnen slaan of hoe ze zich uit een verwurging vrij kunnen maken, heeft niet tot gevolg dat ze al slaand en schoppend over straat gaan. Het leidt tot zelfvertrouwen en daardoor tot een geheel andere houding. Door dat gestegen zelfvertrouwen is de kans dat ze in een bedreigende situatie terecht komen gelijk al kleiner geworden. En daardoor hebben ze de geleerde techniek eigenlijk niet meer nodig. Het zelfvertrouwen staat centraal in weerbaarheid. En voor dat zelfvertrouwen moet je weten wat je kunt en moet je weten wat je in de ontstane situatie allemaal gebruiken kunt.

Verstopt potentieel
Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef wordt je denken heel erg bepaald door je context, door wat je gewend bent te doen en door wat je omgeving altijd doet. Daardoor zie je vaak talenten en kwaliteiten van jezelf over het hoofd. Anderen zien die talenten trouwens ook vaak over het hoofd. Daardoor blijft veel potentieel onaangesproken en is het met de weerbaarheid slecht gesteld.
Een coachende stijl van leiding geven kan heel ondersteunend zijn bij het ontwikkelen van weerbaarheid. Door je steeds weer opnieuw bewust te zijn van wat je wilt bereiken, door veel gebruik te maken van vragen, goed waar te nemen welke stappen er gezet kunnen worden tussen de te bereiken doelen en de werkelijkheid van vandaag. Door bewust en actief te onderzoeken welke kwaliteiten daarvoor nodig zijn. Leer je nieuwe wegen kennen. Als leidinggevende help je mensen en jezelf trouwens ook door regelmatig een stap terug te zetten en opnieuw te kijken. Vragen maken je bewust van nieuwe mogelijkheden en kunnen ook goed helpen andere talenten bij jezelf en bij anderen te ontdekken.

De TMA
De Talenten Motivatie Analyse, die wij regelmatig gebruiken kan je helpen daar op een diep niveau naar te kijken. Deze analyse, die op basis van een ingevulde vragenlijst wordt uitgevoerd, geeft een diep inzicht in maar liefst 21 talenten waarover mensen minstens de beschikking hebben. Een paar gebruik je ervan in je werksituatie en de andere wachten op het moment dat ze aangesproken worden. Tijdens de klantendag was een van de workshops aan dit onderwerp gewijd.

Weerbaarheid krijg je als je als leidinggevende in staat bent mensen zich bewust te laten zijn van die talenten en als je mensen de relatie laat leggen tussen doelen, de huidige situatie en de aanwezige talenten. Als je dat kunt krijg je mensen met zelfvertrouwen en een weerbare organisatie.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063