Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Invloeden op het team

14 augustus 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma

Soms lijkt het of en team op zichzelf staat, en afgesloten is van en voor de omgeving. In de werkelijkheid is er voortdurend interactie met de omgeving en wordt de samenwerking binnen het team daardoor beïnvloed. met welke invloeden moet je zoal rekening houden

Niet geisoleerd
Als we het over teams hebben, met name over zelfsturende teams dan kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat zo’n team helemaal op zich zelf staat. Je hoort het ook wel eens bij zelfsturende teams dat je je er niet mee moet bemoeien. Toch bestaat volledige autonomie niet. Je hebt altijd met de omgeving te maken of je het nu leuk vind of niet. Je kunt met elkaar in hoge mate zelf bepalen hoe je de taken verdeeld en uitvoert maar er blijft interactie met de wereld om je heen, met andere teams, met de grote organisatie waarvan je team onderdeel van is, van de markt van klanten van eisen, die aandeelhouders en de bank aan de organisatie stellen, kortom een team heeft stakeholders, die allemaal op de één of andere wijze het team beïnvloeden. En die ook een grote impact op een team kunnen hebben. Gisteren verwees ik in mijn blog naar onderzoek van Mueller en Minson, in deze blog wil ik daar wat uitgebreider op in gaan en ook iets schrijven over het werk van Maurice Schweitzer en Evan Rawley, net als Mueller en Minson verbonden aan de Wharton universiteit waar ze zich met gedrag in organisaties bezig houden.

Invloed van buiten
Mueller en Minson hebben gekeken wat er gebeurt met de besluitvorming van teams, bestaand uit deskundigen  als er beslissingen moeten worden genomen in complexe situaties. Je kunt dat tegen komen in een organisatie waarin men met nieuwe ontwikkeling bezig is of ineen club van medische experts. In zulke teams kan het heel moeilijk zijn om informatie van buiten toe te laten er ontstaat in de besluitvorming een soort bekrompenheid. Het team gaat met z’n rug naar de omgeving staan. En dat is erg nadelig voor het behalen van goede resultaten met het team. Mueller en Minson schrijven dat je zou verwachten dat samenwerking verondersteld at je open staat voor andere meningen en opvattingen. Ze ontdekten echter dat het tegenovergestelde waar is, namelijk dat goede samenwerking leidt tot een overmaat aan zelfvertrouwen en dat het daardoor gemakkelijker verwerpen wat van buiten komt.

Experiment
Mueller en Minson, legden een grote groep experts een vraagstuk voor . Als ze de antwoorden klaar hadden kregen ze te zien hoe andere groepen er in andere groepen geantwoord was. Pas daarna werd gekeken naar de juistheid van de antwoorden. Op het geven van de juiste antwoorden stond vervolgens een kleine geldelijke beloning. De mensen, die alleen gewerkt hadden gedurende de eerste ronde stelden  hun antwoorden gemakkelijker bij dan de mensen, die in tweetallen gewerkt hadden. De tweetallen hielden vast aan hun eerste antwoord. De antwoorden van de mensen, die alleen gewerkt hadden bleken tenslotte veel dichter bij het juiste antwoord te zitten dan de antwoorden van de mensen, die in tweetallen gewerkt hadden. En dat terwijl, na de eerste ronde de antwoorden van de mensen, die in tweetallen gewerkt hadden beter waren dan de antwoorden van de mensen, die alleen werkten. Samenwerken leidt dus wel degelijk tot een betere prestatie maar veroorzaakt ook het te gemakkelijk verwerpen van informatie, die van buiten komt. Volgens Mueller en Minson komt dat omdat je meer vertrouwen hebt in de keuze, die je samen gemaakt hebt. Dit verklaart waarom het voor bedrijven soms zo moeilijk is om te innoveren. Een vriend van mij, die een uitvindersorganisatie leidt merkt vaak dat het erg moeilijk is om met nieuwe ideeën binnen te komen bij de R&D afdelingen van de grote bedrijven, die daardoor heel vaak te laat zijn of uiteindelijk veel te veel geld moeten betalen voor een nieuw idee. Minson suggereert dat het daarom belangrijk is om te horen wat individuele teamleden ergens van vinden.
mensen van buiten het team hebben invloed op de mate waarin teamleden elkaar vertrouwen. Kleine interventies kunnen dat vertrouwen ondermijnen.

Sociale vergelijking
Maurice Scweitzer en Evan Rawley deden daar onderzoek naar. Je merkt dat eigenlijk wel vaak in team, waarom mag de één wel naar een training en de ander niet? Waarom krijg ik wel vrij en zij niet, wat betekent dat? Waarom de een wel een bonus en de ander niet. We vergelijken onszelf altijd met anderen. De omgeving beïnvloed vaak ongewild en onbedoeld  dat onderlinge vergelijkingsproces. Een proces wat diepe impact kan hebben op het onderling vertrouwen en bij gebrek daaraan de samenwerking zeer negatief kan beïnvloeden. Shcweitzer en Evan maken onderscheid tussen twee soorten vertrouwen, affectief vertrouwen en cognitief vertrouwen. Affectief vertrouwen heeft te maken met de bereidheid je naar de ander kwetsbaar op te stellen. Cognitief vertrouwen is het vertrouwen wat je hebt in de deskundigheid van de ander. Beide vormen van vertrouwen zijn belangrijk als het om samenwerken gaat. Maar als het om onderling vergelijken gaat werken ze verschillend. In het voorbeeld dat iemand naar een training mag kan het cognitieve vertrouwen beschadigd worden omdat anderen denken dat iemand getraind moet worden omdat hij of zij nog niet zo goed is. het kan daarentegen ook betekenen dat iemand zo goed is dat het verwerven van nieuwe kennis aan hem of har wort toevertrouwd. In dat geval kan het affectieve vertrouwen beschadigd worden omdat de anderen, die persoon als streber kunnen  gaan zien. Scweitzer en Evans suggereren dat het belangrijk is om zelfvertrouwen bij mensen te stimuleren, zowel in de  affectieve als in het cognitieve dimensie. En, schrijven ze focus je bij teams niet teveel op individuele prestaties maar richt je aandacht op de prestaties van het team als geheel. Lijstjes met wie de beste is , dragen meestal niet bij een goed team functioneren.

Coachend leiden
Het functioneren van een team wordt niet alleen door een team bepaald. Het heeft in hoge mate beïnvloed door de omgeving van het team. Dat is belangrijk om rekening mee te houden als je in je organisatie met(zelfsturende) teams wilt werken. Een coachende stijl van leiding geven kan er een zeer positieve invloed op hebben.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063