Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Geraakt door feedback

27 februari 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

Mijn telefoon liet horen dat er iemand mij belde, in het scherm verscheen een voor mij onbekend nummer. Zeker weer iemand, die ons diensten aan wil bieden. Maar nee, het was iets heel anders ditmaal

Telefoon
Gistermiddag ging de telefoon. Nou gebeurt dat gelukkig veel vaker. Soms zijn het relaties, soms mensen, die iets willen weten over de diensten, die wij bieden. Heel vaak zijn het mensen, die de diensten van hun bedrijf aanbieden. Maar ditmaal was het iets heel anders. Er klonk een vrouwenstem aan de ander kant van de lijn. Ze viel met de deur in huis. Ze had dit nummer gevonden in de nalatenschap van haar man. Ze had nog een hele serie mappen, aantekeningen en boeken staan en ze vroeg zich af wat ze er mee moest doen. Ze had het nummer wat ze belde  op de mappen en de vellen met aantekeningen gevonden en had besloten het nummer wat ze gevonden had maar eens te bellen om dan te overleggen wat ze met al dit materiaal moest doen. Was het eigenlijk wel eigendom van haar an geweest of had haar man het in bruikleen van ons en zaten we nog altijd te wachten tot we het weer terugkregen. Ja, haar man was nu een jaar geleden overleden en al die tijd had ze de zaken die waardevol waren geweest voor haar man tijdens zijn leven, goed bewaard maar nu vond ze het tijd uit te zoeken wat er weg kon, wat ze wilde bewaren en wat een goede bestemming zou kunnen zijn.

Cursusmateriaal
Ze vroeg zich af of wij nog iets konden met al het materiaal . Het was cursusmateriaal, verzameld in diverse mappen, aangevuld met aantekeningen van haar man.  Het materiaal was van rond 1990. Dus het was materiaal uit de begintijd van het centrum voor excellent leiderschap en de associatie voor coaching. Ik vermoede dat het materiaal was  van misschien wel de allereerste leergang excellent leiderschap. Ze noemde wat thema´s en ik herkende ze uit de leergang, die we nu nog steeds geven. Dat materiaal staat allemaal op onze server. Ik vertelde haar dat,.

Bruikbaar
Ze vertelde dat haar man er zo ontzettend veel aan had gehad. Al die jaren had hij actief gebruik gemaakt van het cursus materiaal. Dat was ook de reden dat er zoveel aantekeningen in stonden. Hij was er actief mee blijven werken al die jaren. Zowel in zijn werk als ook in z´n activiteiten als vrijwilliger in de sport was het altijd bijzonder bruikbaar geweest. Voor ons konden die aantekeningen nog wel eens interessant zijn zei ik. Misschien dat ze daar nog eens naar zou kunnen kijken. Dat wilde ze wel doen, ze zou spullen verzamelen, in een enveloppe stoppen en dan naar ons opsturen. Ze vertelde dat haat zoon nu veel met het materiaal deed. Hij maakte er ook gebruik van bij het opvoeden van zijn kinderen. Het coachend gedachtengoed zat er echter zo goed in dat hij het ook wel zonder de boeken en de mappen kon. Z´n vader had hem er per slot van rekening spelenderwijs mee leren werken. Ja ze hadden er veel mee gedaan en deden er nog steeds veel mee. Het gesprek raakte me, het respect waarmee deze vrouw over haar man en het werk van haar man sprak, dwong respect af. Wat waren deze mensen bewust met hun leven bezig en wat zorgvuldig dat ze cursusmateriaal van ca 25 jaar geleden niet zomaar bij het oud papier kieperde.

Feedback
Het deed me ook wat te merken wat het effect kan zijn van trainingen, die we verzorgen. Hoe mensen er in hun werkpraktijk echt iets mee kunnen doen. Dit was geen feedback via een vragenlijst, een week na de training. Dit was niet de fabrieksdirecreur, die vertelde dat hij z’n kosten met 4 miljoen euro omlaag had gebracht. Nee, dit was een ooggetuige verslag van iemand, die van zeer nabij meegemaakt had, hoe iemand in z´n werkpraktijk en in z´n privé leven gewerkt had met de principes uit managen zonder hierarchie, de manager als coach en de dynamiek van coaching.En, hoveel plezier ze (niet alleen hijzelf) ervan gehad hadden.  Het inspireert om  nog jaren door te gaan met het uitdragen ervan.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063