Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Een onvergetelijk moment

03 april 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Het moment dat je als leidinggevende merkt dat dingen bijna vanzelf gaan is een onvergetelijk moment

Onvergetelijk
Hij kon het zich nog precies herinneren, het moment staat in z’n geheugen gegrift. Het moment dat de medewerkers in beweging kwamen, dat ze ineens zelf aan de slag gingen. Dat hij niet meer hoefde te trekken en te duwen, maar dat hij ineens als het ware zelf werd voortgeduwd door z’n mensen. Hij hoefde alleen nog maar een beetje bij te sturen of bij te remmen, verder ging het als vanzelf.
Voor die tijd had hij als directeur maar ook als consultant of stafmedewerker altijd keihard gewerkt om mensen mee te krijgen in een veranderingsproces. Hij wist daar ook veel van en hij beschikte bovendien altijd over goede informatie om duidelijk te maken dat verandering noodzakelijk was. Maar o, wat was het moeilijk mensen mee te krijgen. Hoe harder hij trok en duwde, hoe groter hun tegenwerken was geworden. En nu ineens hoefde hij bijna niets meer te doen.

Luisteren
Hij kon het zich nog precies herinneren, de mensen waren met allerlei argumenten tegen de verandering gekomen. En om de een of andere reden had hij ditmaal niet geprobeerd ze van zijn gelijk of het gelijk van de organisatie te overtuigen. Hij had naar ze geluisterd. Hij had al hun argumenten en de toelichting daarop aangehoord. En, het was eruit voor hij het in de gaten had, hij had gezegd: “Jullie hebben gelijk”. En vanaf dat moment was het anders gegaan. Vanaf dat moment waren ze hard met de verandering aan de slag gegaan. Hij was er nog verbaasd over en ik kon ook zien dat hij het moment van deze ontdekking koesterde.

Oude wijn in nieuwe zakken
We spraken verder over de organisaties waarin we gewerkt hadden en nu nog steeds werkzaam zijn. Over alle veranderingen, nooit ophoudend. Over de veranderende wereld. Over enorme organisaties met leidinggevenden die plotseling een positie bekleden. Een tijdje blijven en dan weer weg zijn voor een klus elders. Over betrokkenheid van sommigen en ook het totale gebrek daaraan bij anderen. Over de dictatuur van cijfers, over het rapportage keurslijf waardoor het leven en werken op kantoor soms beheerst kan worden. Over hoe het komt dat er soms van alles verandert, maar het soms ook alleen maar oude wijn in nieuwe zakken is.

Veranderen
Samen kwamen we tot de conclusie dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om mensen te laten veranderen. Als mensen je vertrouwen en als je een heldere visie hebt, die je met die mensen wilt en kunt delen, dan komt er ook al snel verandering. Het zijn juist vaak de managers en de leidinggevenden die een belangrijke rol spelen in het niet tot stand komen van een verandering. Doordat ze geen vertrouwen genieten, doordat ze hun visie niet delen of zichzelf niet eens bewust zijn van hun visie of die van het bedrijf en de communicatie met medewerkers alleen maar gaat over al dan niet behaalde targets of al dan niet gerealiseerde KPI’s . In zo een omgeving zetten medewerkers de hakken in het zand.
We kregen het over de vraag hoe je die managers nu kunt veranderen. Vaak weten die managers al van alles. Mijn gesprekspartner, die zelf ook heel wat opleiding heeft genoten op het gebied van consultancy en management, kent de boeken van Covey, van De Caluwé, van Scharmer van Cooperrider en ga zo maar door. Met hem zijn er vele anderen, die zich die kennis hebben eigen gemaakt en toch als ze in hun organisatie aan het werk zijn merk je er niet veel van.

Hoe doe je dat?
Hoe verander je dat nou? Dat verander je door heel bewust met het gedrag van mensen bezig te zijn. Wij doen dat in onze trainingen en in onze coaching. We onderzoeken met mensen wat ze willen bereiken, hoe zich dat verhoudt tot wat hun organisatie wil bereiken en hoe het zich verhoudt tot wat ze doen. Doe jij ook wat je weet? Veel mensen blijken niet te doen wat ze weten. In zijn boek “On organizational Learning” legt Chris Argyris uit hoe dat komt. En in zijn boek de “Dynamiek van coaching” legt Willem Verhoeven uit hoe je het wel kunt doen.Als mensen zich bewust worden van wat ze willen en als ze ontdekken hoe hun eigen gedrag ze daarin hindert kun je met mensen op zoek naar het gedrag wat ze helpt hun doelen te bereiken. Dat kost tijd. Dat lukt je niet in een MBA van één dag. Dat kost vaak meer dan één ontmoeting. In die ontmoetingen kun je samen met de mensen die je traint of coacht de stappen zetten die vaak leiden tot het moment dat je ontdekt dat je niet meer hoeft te duwen of te trekken. Maar dat je geduwd wordt, dat je alleen nog maar wat hoeft bij te sturen of bij te remmen. Dat moment zul je waarschijnlijk nooit meer vergeten.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063