Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Leidinggeven en verliezen

02 april 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Een leidinggevende, die goed is in verliezen en vergeven heeft veel ruimte voor het realiseren van haar visie

Boos
De twee dames keken mij vernietigend aan. Of ik maar een beetje uit hun buurt wilde gaan. Ze waren boos, heel boos. Het meisjesteam waarin hun dochters voetbalden verloor van het team waarin mijn dochter speelt. Het was ook wel een tegenvaller. Twee dagen eerder nog wonnen ze met maar liefst met 6-0 van het team van mijn dochter en nu verloren ze. Dat was niet mogelijk, er moest wel sprake zijn van oneerlijkheid en vals spelen. De dames lieten hun ongenoegen duidelijk blijken en mijn poging toe te lichten dat alles volledig volgens de regels was gegaan werd met een schamper ja…, ja.., begroet. Kwaad begaven ze zich in de richting van de kantine en ik bleef met een boos gevoel staan.

Negatieve energie
Ook in organisaties kom je gevoel van boosheid tegen. Als het niet gaat zoals het moet gaan of als het niet gaat zoals je gehoopt had kan je last hebben van je boosheid en je frustratie. En die boosheid en frustratie kunnen erg negatief doorwerken, vooral als het de leidinggevende is die zich laat leiden door gevoelens van boosheid en frustratie. Gevoel van boosheid en frustratie leidt tot de opbouw van veel energie die er gemakkelijk op een verkeerde manier uit kan komen.
In en na de wedstrijd, die door mijn dochters team met 6-0 verloren werd, was er ook sprake van teleurstelling en boosheid. De hoofden hingen omlaag toen de meiden van het veld afkwamen, maar gelukkig was de trainer niet blijven hangen in de analyse dat de tegenstander vals en oneerlijk gespeeld had. De trainer had gepuzzeld en gepiekerd en op een groot bruin papier had hij voor de vervolgwedstrijd een nieuw aanvalsplan bedacht en dat pakte goed uit.

Kunnen verliezen
Een leiding gevende moet kunnen verliezen. Ook verliezen is een kunst. De kunst van het verliezen uit zich niet in moedeloos worden en uit zich ook niet in het bedenken hoe de buitenwereld een kopje kleiner kan worden gemaakt. De kunst van het verliezen bestaat uit een aantal vaardigheden.

Vergeven
De belangrijkste is kunnen vergeven. De ander vergeven maar ook jezelf vergeven. Vergeven maakt het mogelijk om weer opnieuw te beginnen. Om te kunnen vergeven is het belangrijk om je bewust te zijn van je boosheid. Vervolgens is het belangrijk om te reflecteren op die boosheid. Welk doel wilde je bereiken. Wat heb je nodig om het te kunnen bereiken en wat belemmerde bij het behalen van dat doel. Wat zou je zelf anders kunnen doen zodat je in de toekomst het doel wel kunt behalen. Hoe realistisch is het doel, welke middelen mis je nog om het te bereiken? Zou je ook tevreden kunnen zijn met een ander doel. Hoe realistisch is je doel. Is er een dieper doel wat je misschien op een veel eenvoudiger manier zou kunnen bereiken.

Kip zonder kop
Van mijn ouders kreeg ik ooit het boek “De jonge veldbioloog”. In dat boek staat een experiment beschreven met een kip en een kuiken. Er zit een stuk gaas tussen kip en het kuiken. Het stuk gaas is misschien 1,5 meter lang. De kip en het kuiken proberen wanhopig door het gaas heen te komen. Ze springen en maken veel kabaal, maar het lukt niet. Het gekke is dat ze er zo omheen zouden kunnen lopen maar de te scherpe focus op het korte termijn doel en de toenemende frustratie over de mislukte pogingen zorgen ervoor dat het probleem niet wordt opgelost.
Een leidinggevende die teleurgesteld en misschien boos is helpt zichzelf door te vergeven, door vergeven kun je loslaten en door loslaten zie je nieuwe mogelijkheden.

Feedback
Kunnen verliezen en kunnen vergeven zijn essentiële kwaliteiten waarover een leidinggevende moet beschikken. Als je dat moeilijk vindt kan het heel erg helpen er anderen bij te betrekken. Frustratie en woede zorgen al gauw voor blikvernauwing en kokervisie en een vertrouwd klankbord kan je helpen daaruit te blijven. Het zal duidelijk zijn dat zo’n klankbord niet iemand is die vooral applaudisseert bij alles wat je doet, maar iemand die feedback kan geven. Echte feedback, en het is de moeite waard te oefenen in het geven en ontvangen ervan. Als je geoefend bent in het vangen van een bal lukt dat echt beter dan wanneer je het zomaar zonder voorbereiding moet doen en feedback is moeilijker dan ballen vangen.
Verliezen en vergeven geven je de ruimte om met een goed moreel kompas en passie aan de realisatie van je visie te werken.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063