Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Cultuurverandering en teamontwikkeling

30 juli 2012, gepubliceerd door Monty Trapman

Naarmate een team zich ontwikkelt verandert de cultuur, dat kun je sturen

Cultuurverandering.
Zodra dit woord binnen een organisatie valt beginnen mensen nogal eens moeilijk te kijken. Omdat ze er een beeld bij hebben dat dit moeilijk is, het veel weerstanden zal oproepen en dat het jaren gaat kosten.
Boeken zijn er over vol geschreven, waar beslist heel goede bij zijn. Toch heb ik soms de indruk dat er veel te moeilijk over wordt gedaan. In de stijl van: medewerkers moeten anders gaan denken, er andere normen en waarden op na gaan houden. Tja, als je met deze beelden en aannames begint creëer je jouw eigen gelijk. Dan wordt het ook moeilijk, roept het ook weerstanden op.
Het wordt een wat ander verhaal als normen en waarden maar even gelaten worden voor wat ze zijn en de aandacht gericht wordt op gedrag. Dan wordt het opeens een stuk gemakkelijker. Dat roept minder weerstand op, om de eenvoudige reden dat de meeste mensen er minder moeite mee hebben om hun gedrag aan te passen dan hun normen en waarden aan te passen.

Teamontwikkeling
Naarmate een team zich ontwikkelt verandert ook de cultuur. Gedrag wordt meer en meer gericht op samenwerking, eigen belang wordt meer en meer ondergeschikt aan gezamenlijk succes. Een leidinggevende heeft hier veel invloed op. Zoals ik in een eerder artikel heb geschreven geldt er een wetmatigheid dat gedrag, gevoel en denken elkaar wederzijds beïnvloeden. Ga ander gedrag vertonen en na verloop van tijd heeft dat invloed op gevoel (bijv. minder weerstand) en denken (normen passen zich aan).
In de fasen van teamontwikkeling komt dat uitdrukkelijk aan bod in de normingfase. In deze fasen staan de normen centraal en dus kun je als leidinggevende daar invloed op uitoefenen door de dialoog te stimuleren en daar ook duidelijk doelen bij te formuleren. Maar in alle fasen heb je als leidinggevende invloed op de normen. Door het vergroten van vaardigheden van medewerkers te stimuleren, door in overleg doelen te stellen die leiden tot succes (niets is zo stimulerend als succes), door gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te stoppen. Hier heb je als leidinggevende streng te zijn.
Als het gaat om een organisatie-brede verandering is het dus essentieel dat een aantal aspecten binnen de teamontwikkeling van de verschillende eenheden op elkaar worden afgestemd.
Meer weten? Lees het boekje Coachen en teamontwikkeling van Willen Verhoeven.
Vaardiger in worden? Schrijf in op onze workshop Leidinggeven aan teamontwikkeling. 
 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063