Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Communiceren vanuit evenwaardigheid, hoe doe je dat?

07 juni 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Inhoud en betrekking
In de blog die ik gisteren schreef  ging het erover hoe je verhouding tot andere mensen en je communicatie zeer nauw met elkaar verweven zijn. Je communicatie met iemand anders wordt in belangrijke mate bepaald door het beeld wat je van die ander hebt en welk gevoel en welk “oordeel” dat beeld bij je oproept. Uit de voorbeelden in mijn blog van gisteren bleek ook dat zulke processen zich razendsnel en vooral  in je onderbewuste voltrekken.

Snelle denken
In wat Daniel Kahneman je systeem 1 denken noemt, je snelle denken. Zonder dat je het weet heb je de ander ingedeeld en reageer je op het beeld wat je onbewust hebt geconstrueerd.Je hebt dus een oordeel. Ook de ander doet dat trouwens. Dat is iets was alle mensen doen. De theorie over Transactionele analyse van Eric Berne en begrippen als overdracht en tegenoverdracht van Sigmund Freud laten zien  wat er dan allemaal fout kan gaan in de communicatie tussen mensen en dus ook met het begrijpen van elkaar.

Evenwaardigheid
Uit allerlei onderzoek blijkt dat evenwaardigheid ,het jezelf en de ander als van dezelfde waarde zien een noodzakelijke basis voor het goed met elkaar samenwerken, voor innovatie voor creativiteit voor vertrouwen en ga zo maar door. Maar hoe doe je dat nou? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je in je communicatie, zeker als het erop aankomt niet laat leiden door de oordelen waarmee je systeem 1 denken je opzadeld?

Tips
Hoe zorg je ervoor dat er evenwaardigheid in je communicatie ontstaat.
1. Dat doe je door je bewust te zijn van jezelf, door te ontdekken wat je vooroordelen of je belemmerdende overtuigingen zijn, wat belangrijke waarden voor je zijn. Als je een beeld krijgt van die zaken, kun je ze beter parkeren en heb je meer ruimte om echt naar de ander te luisteren. Het is belangrijk om die zaken van jezelf te weten zonder je ervoor te schamen of jezelf erom te veroordelen. Want een negatief zelfbeeld leidt gemakkelijk tot oordelen over anderen en dus tot beschuldigingen en verwijten in de communicatie. Als je jezelf veroordeelt schep je onevenwaardigheid.
2.Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat niemand volmaakt is en dat iedereen z’n eigen verhaal heeft. Een oordeel over iemand anders hebben zegt niets over die ander maar alles over jezelf zegt psychologe Barbara Markway. Het los kunnen laten van oordelen over anderen helpt enorm bij het scheppen van evenwaardigheid. Andere punten, die zij noemt om tot effectieve  interactie te komen zijn de volgende:
3.Houdt je hoofd erbij, communiceer met aandacht. Tel tot tien, laat je reactie er niet zomaar uitglippen. Probeer uit te vinden wat je prikkelt
4.Trek je zaken niet persoonlijk aan. Als iemand kritiek heeft of van mening met je verschilt dan heeft dat niet met jou als persoon te maken maar alles met die ander. Met wat er is gebeurt in zijn of haar leven.
5.Doe je best om  het goede te zoeken in wat een ander zegt of doet en oefen je daarin.
6.Herhaal in je hoofd steeds weer de zin,het mantra ”net als ik”. Ook die ander houdt van zijn of haar familie, maakt zich zorgen, is ongerust, heeft verlangens. In dit verband wil ik graag toevoegen dat het voor mij een openbaring was om te ervaren dat Indonesische mensen dezelfde emoties kenden als ik, dezelfde blijdschap en hetzelfde verdriet. Ik kon mij ineens veel dichter bij de mensen daar voelen.
7. zaken anders te bekijken als iemand iets anders doet dan je gedacht had. Verschillende mensen hebben verschillende manieren om hun doel te bereiken.
8.Onderzoek hoe vaak je zelf doet wat je anderen kwalijk neemt.
9.Zorg dat je geïnformeerd bent. Sommige mensen zijn niet meertalig, slechthorend of er is iets anders waardoor communicatie ze moeilijk afgaat.
10.Geef andere mensen het voordeel van de twijfel, iedereen probeert er elke dag weer het beste van te maken binnen zijn of haar eigen mogelijkheden.
11. En wees tevreden met jezelf, probeer niet iemand anders te zijn. Brene Brown zegt ik voel me goed over mijzelf als opvoederen daarom ik ben niet geïnteresseerd in het oordelen van hoe anderen dat doen. Ik voel me goed met mijn lichaamsgewicht, daarom hoef ik geen oordeel te hebben over dat van anderen.
Deze elf  punten door Markway genoemd helpen je om een goede basis te leggen om te communiceren vanuit evenwaardigheid.
Trainen
Als je overigens echt op het niveau van vaardigheid verder wilt trainen, oefen je dan in geweldloze communicatie.  Deze manier van communiceren is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Je kunt er een goed beeld van krijgen  door de youtubefilmpjes van Rosenberg te bekijken. Hij laat daarin mooi zien hoe  het werkt

Als je hierover of iets anders verder wilt praten bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063