Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Chris Goedhart: Authenticiteit

01 november 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Authenticiteit was het thema dat Chris Goedhart, directeur van Goedhart Bouwbeheer gaf aan zijn lezing bij het Centrum voor Excellent Leiderschap. Goedhart Bouwbeheer is een onderneming met een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro per jaar en met ruim 800 medewerkers, die werken op 20 verschillende locaties in de Randstad.

Kenmerkend aan de organisatie is de platte structuur, er zijn weinig stafafdelingen en de verantwoordelijkheid ligt zo laag mogelijk binnen de organisatie. De medewerkers staan centraal. Zo'n twee jaar geleden nam Chris het roer over van zijn vader, als vertegenwoordiger van de vierde generatie Goedhart, waarbij authenticiteit een belangrijk begrip werd.

Vijftien jaar geleden zag de wereld voor Chris er volstrekt anders uit. Hij besloot toen te stoppen met zijn werk als manager van een bouwmaterialenhandel. Hij was daar twee jaar eerder gestart in een eerste stap in de richting van het familiebedrijf maar die eerste stap voldeed niet aan de verwachtingen. Chris zegt daar nu van: “Als jonge schoolverlater wist ik alles, ik probeerde daar mijn veelal oudere ervaren medewerkers van te overtuigen maar bereikte daarmee niet het gewenste resultaat.” Hij werd gevraagd voor een functie buiten het familiebedrijf, en is aan de slag gegaan als vertegenwoordiger bij verschillende organisaties. Organisaties die hem niet beoordeelde op zijn achternaam maar echt keken naar zijn kwaliteiten. Daarbij bleek dat het uitvoeren van een functie die niet dicht bij zijn hart lag geen succes werd. Chris: “Ik heb enorm veel geleerd bij deze organisaties. Ik heb veel mensen leren kennen en verschillende bedrijfsculturen meegemaakt. Ik merkte dat ik het lastig vond om als 'nummer' voor een organisatie te werken.

Ik wilde met mijn ervaringen graag verder in het familiebedrijf en begon als assistent van een bouwmarktmanager.” Hij was overtuigd van een coachende stijl van leidinggeven paste deze toe. Daarna kwam er een periode waarin zijn omgeving hem trachten te vormen tot een kloon van zijn vader. Dat leidde tot grote spanning en grote neerslachtigheid bij Chris. In 2007 had hij een gesprek met Dirk Boersma, die hem terugbracht bij zichzelf en bij wat hij zelf wilde. Chris stopte met pogingen te worden zoals z'n vader en begon te werken aan en met zijn eigen kwaliteiten.

Dat is geen makkelijk proces geweest, het heeft veel strijd gekost. Chris moest aan de slag met de maskers die hij op z'n gezicht had laten plaatsen, door z'n vader, z'n collega's en door medewerkers. Chris: “Authenticiteit was daarbij het sleutelwoord voor mij.” Chris is in z'n eigen kracht gaan staan. Hij verwacht dat ook van de mensen met wie hij werkt. Op die manier kan het beste uit mensen naar boven komen. Chris: “Dat betekent voor de coachende leiderschapsstijl die wij toepassen binnen de organisatie dat het vertrouwen en de ruimte geven wordt om verantwoordelijkheid te nemen. Je inspireert en stimuleert mensen en maakt duidelijke afspraken over de resultaten die behaald moeten worden en de moed om aan te spreken als dat niet gebeurt.

Nu staan Energie, Passie en Plezier centraal in de Goedhart organisatie. Het management geeft er de ruimte voor, staat ervoor, maar de medewerkers vullen het in, zij zijn het hart van de organisatie.
Een voorbeeld van toepassing van deze kernwaarden is de aandacht voor ontwikkeling van medewerkers. Er is intern een uitgebreid Leiderschapstraject ontwikkeld om mensen te ontwikkelen en potentiële managers in beeld te krijgen. Hierin staat coachend leiderschap centraal, maar ook voor vakinhoudelijke trainingen is ruim aandacht. Chris: “Ik geloof in de ontwikkeling van de medewerkers, juist in economisch lastigere tijden blijf ik hierin investeren.

Een resultaat van het geloof in de medewerkers blijkt uit de eerste prijs, die Gamma Hoofddorp (een Goedhart Gamma) in december van het vorig jaar won als beste Gamma van Nederland. Ook uit het feit dat Gamma Delft, ook al is het lang niet de grootste Gamma van Nederland, al jaren behoort tot de twee beste Gamma's qua omzet. Chris: “Ik kan dit alleen bereiken als ik authentiek kan zijn en als de mensen waarmee ik werk authentiek zijn. Laat je masker vallen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063