Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Bezieling en uitdaging

18 november 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma

In 1911 schrijft Gonggrijp over bezieling en uitdaging als twee belangrijke manieren om betrokkenheid te creëren. De wetenschappelijke aanpak, die toen in het bestuur gekozen werd, was voor hem ten dode opgeschreven. In Amerika kwam in datzelfde jaar het boek The principles of Scientific Management van Taylor uit. Nu, 110 jaar later, schrijven Umair Haque en Liz Wiseman artikelen die duidelijk maken dat je met Taylor geen betrokkenheid schept.

1911
In zijn brief van 26 september 1911, schreef G.L Gonggrijp in zijn 27ste brief ”Wie bracht mij de haat bij tegen Wiskunde? Een doctor in dat vak. Wie bracht mij liefde bij voor Wiskunde? Een eenvoudig schoolmeester. Wat kon die man ons het mooie van die wetenschap bijbrengen! Als we erg goed hadden opgepast, dan kregen we tot beloning een ingewikkeld vraagstuk; dan werden we daarop getracteerd! Het vraagstuk hield je vast.”
En over de vraag wie hem haat bijbracht voor ’t Duitsch schrijft opheffer; “Je las Don Carlos of Maria Stuart. Je leefde mee met de personen. Je was in Spanje, in Engeland; je was te midden der personen; je wou mee samenzweren, mee vechten; je zag, hoorde alles behalve wat in de klasse voorviel. Je was overal, behalve in school.”
En dan klonk het ”opheffer, ga voort!” Waar was de vorige leerling? Je was natuurlijk 3 bladzijden verder. Net als de zwaarden zich gingen kruisen, vroeg de Doctor in de Letterkunde:”Welke naamval regeert hier über? “
En Gonggrijp vervolgt zijn brief met krachtermen en vervloekingen aan het adres van de leraren, die veel gestudeerd hadden. Hij noemt ze haatzaaiers tegen wat de grote geesten van een volk gewrocht hebben. Je diende te weten welke naamval die en die voorzetsels regeerden. Gonggrijp fulmineert tegen dezelfde middelmatigheid waarover Umair Haque schrijft in zijn artikel tegen middelmatigheid. Tegen mensen, die de ziel ergens uithalen. Een ziel die er door de grote vertellers juist ingeweven was. Gonggrijp prijst in het eerste deel van zijn brief de mensen, die ook door Liz Wiseman in haar artikel in de Harvard Buisness Review  geprezen worden. Namelijk, de mensen die om betrokkenheid te creëren een extra uitdaging aanbieden.

Scientific management
Gonggrijp stelt in zijn brief dat vanaf die tijd zijn weerstand tegen wetenschap gewekt was. Nu is in management het scientific management belangrijk geworden met het boek dat Taylor in het jaar 1911 onder de titel The principles of scientific management het licht deed zien. Het kan geen toeval zijn dat reeds in 1911 er een spanning te voelen was tussen mensen, die zich vooral druk maakten over het “Why” van Simon Sinek en het “How” waar Taylor zich erg druk over maakte.
Gonggrijp schrijft dat het in 1911 een grote fout is als je belangstelling hebt voor de inlander. Die belangstelling is een teken van degeneratie, een teken dat je de brede blik mist. Nee, je moet daarentegen op wetgevend gebied werkzaam zijn, voorstellen doen om ordinanties te verbeteren, dan pas geef je bewijzen van bekwaamheid. Zorgen dat de buik van de inlander goed gevuld blijft is klein goed, dat kan iedereen.
Toen Gonggrijp eens op verlof in Nederland kwam ging hij nog eens op de universiteit kijken. Bij zijn neef, die door hem enthousiast was gemaakt voor een loopbaan bij het bestuur in Indië. Op zijn vraag wie het beste les geeft, noemt zijn neef de naam van een professor, die ooit onderwijzer was. Gonggrijp kent hem nog uit die tijd, dat is geen professor. Maar de neef houdt vol, juist bij deze prof leer je en leer je hoe je moet leren.

100 jaar verder
Inmiddels zijn we meer dan 100 jaar verder. En Umair Haque en Liz Wiseman, schrijven artikelen, die wat inhoud betreft, dicht bij de brieven van G.L.Gonggrijp staan. Naar de brieven van Gonggrijp, de opheffer, is niet geluisterd. Er is niets met zijn wijsheid gedaan. Het is te wensen dat er met de inzichten die nu door Umair Haque en Liz Wiseman gepubliceerd worden wel wat gebeurt. Al was het alleen maar om ervoor te zorgen dat klanten, werknemers en aandeelhouders er beter van worden.

Dit onderwerp komt ook aan de orde in onze trainingen Coachend Leiderschap en Excellent Leiderschap. Van beide trainingen begint binnenkort weer een nieuwe editie. Misschien ken je iemand voor wie deze trainingen interessant kunnen zijn. Voor meer informatie en aanvangsdata kun je terecht op onze website https://www.excellentleiderschap.nl/opleiding-en-training/”

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063