Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Begin bij jezelf

26 augustus 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

We leven in een tijd van grote veranderingen. Daarover zijn we het allemaal wel eens. We maken ons zorgen over mensen, die niet meekomen, die zich verztten tegen verandering en vooral de verandering die wij voor hen bedacht hebben. Als we echter iets willen veranderen is het veranderen van onszelf het meest effectief

Begin bij jezelf
Ooit zei Mahatma Gandhi ”Be  the change you want to see in the world”. Als je wilt dat er iets verandert in de wereld, in je relatie, op je werk, in je buurt of in de wereld begin dan met zelf veranderen. Wacht niet tot de ander verandert, stel de verandering van de ander ook niet als voorwaarde voor de verandering van je zelf. Zeg niet als jij eerst dit of dat doet of als jij nou maar zo of zo deed dan zou ik of dan kan ik….Nee, dat werkt niet. Als je iets wilt veranderen zit er niets anders op en dat is beginnen met jezelf.

De grootste belemmering
In zijn bestseller Developing the leader within you, schrijft John C. Maxwell”my observation is that more potential leaders fail because of inner issues than outer ones”. Het is belangrijk om eerst jezelf in de hand te krijgen en om eerst de gewoontes waarmee je anderen op hun plaats houdt te veranderen. Mensen die “ze” gebruiken als reden om dingen te laten zoals ze zijn of die de schuld geven aan de omstandigheden, richten hun blik en hun inspanningen op belemmeringen op een object wat moeilijk te veranderen is. Ze worden er heel moe van, raken hun energie kwijt en komen geen stap verder.
Als je iets wilt veranderen is het essentieel bij jezelf te beginnen. Het is noodzakelijk je eigen gewoonten te veranderen.

nieuwe gewoonten
Lolly Daskal, eigenaar van “lead from within” publiceerde twee dagen geleden een artikel waarin ze melding maakt van 12 verschillende manieren om je eigen gewoonten te veranderen. De beste manier is het ontwikkelen van nieuwe gewoonten, daarmee sluit ze aan op de aanpak, die Maxwell beschrijft in zijn boek. Ik vind het de moeite waard om de door haar verzamelde inzichten hier te delen.

  1. Zoek de bestemming en de bedoeling van alles wat je doet. Bestemming geeft betekenis en als je weet dast wat je doet van waarde is voor de samenleving dan motiveert je dat om door te gaan
  2. Stop met luisteren naar je amygdala, je amygdala is een amandelvormig deel midden in je hersenen. Je amygdala is er op gericht je op veilig terrein te houden. Maar die amygdala staat je ook in de weg als je uitgedaagd wordt een risico te nemen als er moed van je gevraagd wordt zegt je amygdala “kijk uit, niet doen”, Negeer dan wat je amygdala zegt en zet de noodzakelijke stappen.
  3. Besteedt aandacht aan belangrijke relaties, relaties blijven niet vanzelf in stand, steek er tijd in en besteedt er aandacht aan. Relaties groeien door geduld, zorg en respect.
  4. Ontwikkel je mentale weerbaarheid, geef niet altijd anderen de schuld als iets fout gegaan is. Neem niet alles te zwaar op en laat je niet uit het veld slaan. Geef bniet her verleden of anderen de schuld voor verkeerde keuzes, die je hebt gemaakt.
  5. Zorg dat je goed leert luisteren, effectieve communicatie is de sleutel het zorgt ervoor dat de verhoudingen goed blijven en dat je god kunt balanceren. Luisteren is de belangrijkste vaardigheid, waarover we in dat perspectief beschikken
  6. Help anderen, de beste manier om van stress af te komen is uit je eigen denkpatronen komen en een heel goede manier om dat te doen is anderen helpen. Als je je richt op het helpen van anderen heb je geen tijd om over jezelf te piekeren
  7. Stel vragen, nieuwsgierigheid is een zeer belangrijke kwaliteit. Nieuwsgierigheid naar mensen helpt je relaties te bouwen. Veel en goed vragen levert je ook veel kennis op.
  8. Zorg ervoor dat je ook tijd voor jezelf hebt. Tijd voor jezelf om na te denken en te reflecteren helpt je om weer energie te krijgen.
  9. Houdt een dagboek bij waarin je noteert waarvoor je elke dag dankbaar bent. Talloze onderzoeken tonen aan dat dankbaarheid nauw verband houdt met geluk, tevredenheid en optimisme.
  10. Pak je kans, risico nemen kan je angstig maken( zie punt 2). Maar we hebben meer spijt van de keren dat we op onze handen bleven zitten dan van de keren dat we een risico namen. Train jezelf in het nemen van risico’s in situaties, die voor jou van betekenis zijn
  11. Leer iets nieuws, het doet er eigenlijk niet toe wat op welk gebied en of het moeilijk of makkelijk is. Leren zorgt ervoor dat je hersens zich weer opladen en zorgt ervoor dat je je competenter voelt
  12. Zorg voor een goed georganiseerde werkplek. Zorg voor een werkplek, die bij je past. Probeer dingen uit. Zorg voor een werkplek waar je je op je gemak voelt.

Het zijn geen grote dingen die Lolly Daskal hier noemt. Toch zijn het die kleine dingen die ervoor zorgen dat je je gewoonten en patronen veranderd.
En, als het je niet lukt kan je altijd weer opnieuw beginnen. Je hoeft er ook nooit tot morgen of tot het nieuwe jaar mee te wachten je kunt nu, hier vandaag beginnen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063