Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Alles alleen

16 maart 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Deze week heb ik weer verschillende managers horen zuchten, nee er is niemand die dat kan. Ik moet het zelf wel doen. Dat was het antwoord op mijn vraag of er niemand was die een deel van hun werk over kon nemen. Deze managers hebben het allemaal erg druk. Echt erg druk. Ze staan vroeg op. Werken door tot laat in de avond en in het weekend wordt het nodige voorbereid of afgerond.

Naar boven delegeren
Er is in de organisaties waar deze managers werken vaak iets merkwaardigs aan de hand. Zou er normaal sprake moeten zijn van delegeren (iets wat zelfs in de hele oude theorieën managers al moeten kunnen) dan is er in deze organisaties ook sprake van delegeren, maar dan delegeren naar boven toe. Alle problemen belanden op het bord van de hoogste man of vrouw in de organisatie.

Extra managers
Dat is volgens mij de omgekeerde richting. En het vervelende is ook nog eens een keer dat de top het op een gegeven moment zo druk krijgt dat de top moet worden uitgebreid, er komt een assistent manager bij of de zaak wordt opnieuw verkaveld Marketing en Sales wordt opgesplitst in een hoofd Marketing en een hoofd Sales. Met P&O kan dat ook we krijgen dan een hoofd P en een hoofd O.

Kosten
Vaak zien we in deze organisatie op hetzelfde moment dat er onder in de organisatie een ongelijke verdeling van de werkdruk in de lagere regionen van het bedrijf. Sommigen werken erg hard terwijl er ook collega’s zijn die niet goed lijken te weten wat ze doen moeten.
In een situatie als deze nemen effectiviteit en efficiency van de organisatie zienderogen af en dat is natuurlijk erg jammer.

Eén ding is duidelijk. Als dit aan de hand is, halen de managers niet het beste uit hun mensen, maar putten de medewerkers de managers uit. Of de managers putten zichzelf uit.

Ga coachend leiding geven
Soms wordt dit probleem opgelost door het personeel te vervangen door beter personeel, maar om de één of andere reden is dat maar zelden een succes. Eigenlijk zijn er in zo’n organisatie wonderen nodig en die wonderen bereik je door coachend te gaan leiding geven. Bij coachend leiding geven laat je de problemen waar ze horen en onderzoek je met je medewerkers hoe zij zelf het probleem beter kunnen oplossen in plaats van het op jouw bureau achter te laten.

Je zult zien wat het je oplevert in tijd, kwaliteit, geld en medewerkerstevredenheid. Lees meer in ons boek 80 Tips voor coachend leidinggeven of volg onze training Coachend leidinggeven.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063