Wij helpen je graag verder! +31 492386063

P(eople) en Duurzaamheid

19 oktober 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Duurzaam met personeel omgaan is gebaat bij coachend leiderschap

Tango dansen
Op de omslag van het boek “De M&A Tango”(2010) van Fons Trompenaars en Martin Nijhoff Asser zie je drie paren de tango dansend over de aardbol gaan. Dat plaatje sprak mij aan en er was nog iets aan de buitenkant van het boek wat mij aansprak. Dat is de dedication, midden op een lege pagina voordat deel één begint. Daar staat “To our parents who taught us to dance the tango of life”. Ik kreeg het boek in het najaar van 2012 mee, na een bezoek aan het kantoor van THT, Trompenaars, Hamden and Turner, in Amsterdam. Tot nu toe heb ik er alleen nog maar even doorheen gebladerd en ik wil binnenkort graag iets vertellen over de zeer relevante inhoud van het boek. Nu wil ik iets schrijven over het beeld van het dansen van de tango en wel, in relatie tot duurzaamheid en in dat perspectief ook vitaliteit. In teksten of toespraken over duurzaamheid kom je vaak de drie P’s tegen. Planet, People en Profit. Mensen vormen dus een duidelijke factor van het denken over en het werken aan duurzaamheid. Mensen zijn echter in de media niet de factor waar het meest over wordt geschreven. En dat, terwijl ze minstens zo belangrijk zijn als de andere P’s.

De P van people
De P van mensen staat zelfs centraal als het gaat om duurzaamheid. Alleen mensen kunnen een actieve bijdrage leveren aan duurzaamheid en alleen mensen kunnen verantwoordelijkheid nemen als het gaat om duurzaamheid. De mens is het subject en de ander twee P’s vormen het object. Het zijn lijdende voorwerpen, die echter wel degelijk hun effecten hebben op het subject “De mens”.
Het mooie van het plaatje van de dansende paren over de aardbol is dat dat plaatje heel mooi de wisselwerking uitdrukt. Niet de wisselwerking van één mens en de aardbol. Ook niet van twee mensen naar elkaar. Nee, het gaat om de wisselwerking tussen mensen en hun wisselwerking met de aarde. Het beeld van de tango is zo prachtig omdat in de tango de partners voortdurend reageren op elkaar, op de muziek en op de andere paren die aan het dansen zijn. Er is bovendien voortdurend beweging.Er is leven er is vitaliteit. Elke beweging wordt gevolgd door een volgende beweging. Sommige bewegingen zijn automatisch maar er zijn ook bewegingen waarover is nagedacht, waar tactiek en strategie aan te pas komen. Bijvoorbeeld de vraag waar je wilt zijn met je partner, middenin de zaal of aan de rand van de zaal. Als je danst ben je scherp, je gebruikt je zintuigen, je prikkelt en wordt geprikkeld, je reageert en je roept reacties op. Je gaat, als je de tango danst, niet na elke stap weer naar de kant om van iemand te horen wat de volgende stap moet zijn. Dat wordt ook niet door een beamer ergens achter het hoofd van je partner op de muur geprojecteerd. Nee, je weet deels bewust en deels onbewust hoe je moet handelen.Dat is het resultaat van oefening, steeds opnieuw, elke keer weer. Als je het vaak doet wordt je er beter in, als je het zelden doet staan ze op je tenen of jij op die van anderen.

Leren
Het mooie is dat je leert dansen, Trompenaars en Nijhof dragen het proces op aan onze ouders, die ons de tango van het leven hebben leren dansen. Mooi hoe het beeld van de dans naar het leven wordt uitgebreid.
En hoe gaat het nu verder als je de deur uit bent gegaan. Wie leert je dan de tango dansen. In welke baan wordt je dan uitgedaagd om steeds het beste uit jezelf te halen, om steeds beter te worden om scherp te blijven? Of ben je klaar als je op je 25e van de universiteit of het hbo afkomt.
Als je ziet hoeveel mensen er op hun 50e levensjaar al aan de kant zitten. Hoe die al lang niet meer de tango dansen maar op z’n best zo nu en dan een klompendans? Het wordt dan heel snel duidelijk dat er aan het onderhoud van de tango niet veel aandacht meer is besteed. Ze kregen in hun loopbaan dansjes te doen waarvoor ze de competenties van de tango helemaal niet meer nodig hadden en raakten zo hun vaardigheid en alertheid kwijt. Die jaarlijkse cursus van een week hielp daar ook niet tegen.
De tango houdt je bij als je hem elke dag mag dansen, als je elke dag wordt uitgedaagd en geprikkeld. In welk bedrijf gebeurt dat, waar prikkelen de leidinggevenden, dagen ze uit, spreken ze aan, geven ze ruimte en laten ze de verantwoordelijkheid bij de danser in plaats van steeds in de weg te lopen?
Coachend leidinggeven
Dat gebeurt waar coachend leiding wordt gegeven. Daar blijven mensen ook in vorm, daar nemen mensen verantwoordelijkheid en kunnen ze mee blijven doen aan het positief ontwikkelen van elkaar, Planet en Profit. Dan ben je op een duurzame manier met de P van People bezig.
Met dank aan de heren Trompenaars en Nijhoff Asser, die mij dit gebruik van hun beelden hopelijk niet kwalijk nemen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063