Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Afspreken en aanspreken

€ 9.50 incl. 6% BTW

In de moderne organisatie vervangt de afspraak het bevel, of de opdracht, als sturingsinstrument. Een opdracht is eenzijdig. Een afspraak tweezijdig. Een afspraak bindt de medewerker, maar ook de baas.

Het eenvoudige motto, ‘afspraak is afspraak’ blijkt in de praktijk ontzettend moeilijk te zijn. We maken vaak te veel afspraken waardoor we ze onmogelijk allemaal na kunnen komen. Ondanks smartphone en Outlook vergeten we ze soms gewoon.
De grootste valkuil is echter dat we afspraken niet duidelijk maken. ‘Ik zal er een keer naar kijken’, zeg je en het agendapunt verdwijnt onder op de stapel, terwijl de ander denkt dat je morgen met een oplossing komt.

Afspreken en aanspreken noemen we in één adem, omdat het twee zijden van een medaille zijn. Naarmate we afspraken helderder maken, kunnen we er ook toegespitst op terugkomen, wanneer we elkaar aanspreken op het nakomen van de afspraken. We behandelen in dit boekje enkele belangrijke psychologische noties bij het aanspreken en geven tot slot een aantal adviezen waarmee u in de praktijk wellicht effectiever kunt aanspreken.

Willem Verhoeven (1947) was een van de eerste auteurs wereldwijd met een boek over coaching als managementstijl (De manager als coach, 1993). Nadien heeft hij over coaching en zelfsturing een oeuvre geproduceerd van meer dan twintig boeken, waarvan ‘De kunst van het vragenstellen’ een bestseller is.

Bestellen Terug naar overzicht

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063