Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Weinig ruimte

07 januari 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

In korte tijd verlaten diverse RVB leden KPN, hoe draagt dat bij aan verbetering van de resultaten.

Gisteren stond in de krant dat de CEO van KPN, Eelco Blok, niet veel ruimte om zich heen laat. Die conclusie werd getrokken naar aanleiding van het bericht dat dat de CFO van KPN Carla Smits Nusteling, het bedrijf verlaat. Twee hoge leiding gevenden, die niet samen verder gaan. Carla Smits is al het tweede directielid van KPN dat in korte tijd besluit om op te stappen. Eelco Blok is zelf nog niet zo lang de CEO van KPN en in de periode dat hij nog als lid deel uitmaakte van de Raad van Bestuur van KPN zag hij al diverse collega’s vertrekken. In de strijd om de opvolging van Ad Scheepbouwer verlieten gedoodverfde opvolgers met ruzie het bedrijf.

Vlak voor de kerstdagen liet Eelco Blok in een interview met Elsevier weten dat het met de ruzies wel meeviel en dat een goede sfeer hem niet beter of een slechte sfeer hem niet slechter deed functioneren.

Deze besluiten van invloedrijke leiders echoën na in de hele wereld, ook in de buitenlandse pers vind je het bericht terug en op de beurs werd KPN afgestraft met een daling van 3% en dat is een forse daling.

Over wat er in het bedrijf gebeurde hoor je niet veel. Ik denk echter dat ook intern de onzekerheid en onduidelijkheid vergroot zijn. Op korte termijn zal het de sfeer niet ten goede komen en volgens mij is de sfeer wel degelijk belangrijk, zeker als je van de medewerkers proactiviteit, enthousiasme, creativiteit enz. verwacht. Overigens zie je bij teams vaak dat goede resultaten leiden tot een goede sfeer en slechte resultaten tot een slechte sfeer. Als de sfeer dan al slecht was dan ligt dat misschien wel meer aan het ontbreken van een helder en positief perspectief, aan uitzicht op goede resultaten dan aan de slechte chemie tussen mensen. Als het slecht gaat worden de morele waarden van leiders op de proef gesteld, dan blijkt of je echt integer, betrouwbaar en oprecht bent.

Hoe het precies zit zal ik wel nooit te weten komen. De vragen blijven onbeantwoord. Ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat ik begrijp hoe met deze besluiten echt leiderschap getoond werd.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063