Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Relatiedag Centrum voor Excellent Leiderschap 2019

11 april 2019, gepubliceerd door Dirk Boersma

Een goede gewoonte
In 2013 hielden we als Centrum voor Excellent leiderschap voor de eerste keer een relatie dag, of klanten dag zeiden we toen nog. Het was toen en nu nog steeds niet makkelijk om een goede naam aan zo’n dag te geven. Een dag die in de praktijk ook nog eens een vroeg beginnende en laat eindigende middag blijkt te zijn.

Terugdoen
Met die dag of middag willen we iets doen voor al die mensen, die we klant noemen omdat ze diensten van ons hebben afgenomen, belangstelling hebben getoond maar ook willen  we mensen die nieuwsgierig zijn naar wat we doen de gelegenheid geven aan den lijve te ervaren hoe het is om met ons te werken. Tot en met 2017 hebben we zo’n relatie dag georganiseerd en  nu in 2019 kwamen we er gelukkig weer aan toe.

Culemborg
Op dinsdag 9 april hielden we weer een relatie dag, ditmaal niet zoals gebruikelijk in Aarle Rixtel in de Couwenbergh maar in Het huis van de  Stad Culemborg. Net als de Couwenbergh trouwens, een voormalig gemeentehuis. We kozen ditmaal voor Culemborg omdat het centraal in Nederland gelegen is en het ook met het openbaar vervoer goed te bereiken is.

Thema’s
Er worden op zo’n relatie dag workshops georganiseerd rond een bepaald thema, zo stond spraken we in 2013 met elkaar over “Macht en onmacht” in 2014 over “Vertrouwen” in 2016 over “Publieke waarde en leiderschap” en in 2017 over de “Spanning tussen denken en doen”.

Divers
Het gaat op een relatie dag vooral om het met elkaar in gesprek zijn en het is bijzonder te ervaren hoe positief de deelnemers daarover zijn. Elke keer krijgen we weer te horen dat mensen zich door zo’n dag geïnspireerd voelen en dat ze nieuwe ideeën hebben opgedaan en dat et leuk is om nieuwe mensen te leren kennen.
Ook dit jaar was dat weer het geval. Het was leuk dat de deelnemers een zeer verschillende achtergrond hadden zoals bijvoorbeeld  kinderopvang, hoogspanningsnetwerken,, wetenschappelijk onderzoek of een machinefabriek . Het is bijzonder om te ervaren hoe snel al die deelnemers  in gesprek raken met elkaar over de thema’s.

Leiderschap in organisatieontwikkeling
Ditmaal was het thema leiderschap in organisatieontwikkeling, daar werden in twee ronden drie workshops over gehouden. Deelnemers konden dus aan twee van de drie workshop deelnemen.

Images of organization
Er was een workshop rond het boek ‘Images of organization’ van Gareth Morgan. In die workshop onderzochten de deelnemers wel organisatiebeeld zijzelf gebruikten in hun werk, wat ze daardoor opviel of wat ze daardoor misten en  wat ze daarmee in hun werk konden doen.

Zin en onzin van zelfsturing
Er was een workshop rond “de zin en de onzin van zelfsturing”. In die workshop kwam naar voren dat zelfsturing betekent dat je in staat bent om vorm te geven aan wederzijdse afhankelijkheid , dat het om zelfsturend zijn absoluut noodzakelijk is om in dialoog te zijn met anderen. Wat belangrijk is dat het niet om macht of positie gaat. Dat het belangrijk is om verantwoordelijkheid te nemen en vertrouwen te geven. We spraken ook over mensen die het niet fijn vinden om zelfsturend te zijn en over de vraag hoe aangeleerd dat gedrag is. Wat kun je doen om die houding te veranderen. En over hoe je zelfsturing kunt borgen.

Ontwikkelen en leren
In de derde workshop ging het over ’Ontwikkelen en leren’ Hoe zorg je ervoor dat je blijft leren en dat de mensen om je heen blijven leren. Wat zijn belemmerende patronen en hoe doorbreek je die? Vragen stellen is een belangrijke vaardigheid daarbij en niet alleen vragen om zelf ergens achter te komen maar vragen om de ander tot denken en reflecteren uit te dagen. Het gaat om aandacht hebben voor elkaar. De rol die William, Alwin en ikzelf op zo’n dag ook hebben is ervoor zorgen dat iedereen aandacht krijgt.

Tot de volgende keer
Het huis van de stad Culemborg bleek een uitstekende plek voor onze relatiedag. We kregen aan het begin van de middag een boeiende inleiding op het ontstaan van de stad Culemborg en de ontwikkeling van het stadhuis daarin. We kregen een mooie lunch en dankzij de helder stralende zon konden we na afloop in de binnentuin met een hapje en een drankje samen afsluiten. Ik wil alle deelnemers graag bedanken voor de betrokken en open manier waarop ze ook deze relatie dag weer tot een succes maakten.  Graag tot een volgende ontmoeting!

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063