Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Pechvogel?

02 december 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma

Het is gemakkelijk om de omstandigheden de schuld te geven, maar je schiet er weinig mee op. Het komt erop aan de mogelijkheden te zien die een situatie biedt.

Pechvogel
Toen ik gisteren aan iemand vertelde dat ik mijn sleutelbeen gebroken had en enkele dagen rust had moeten nemen vanwege een hersenschudding was de reactie aan de andere kant van de lijn, dat ik toch wel erg veel pech had de laatste tijd. Even was ik in de verleiding mee te gaan in die gedachte. Het niet kunnen autorijden met een arm in een mitella. Het twee trekkende honden moeten uitlaten met maar één hand beschikbaar zodat de riemen steeds in elkaar gaan zitten. De ingewikkelde planning als je gebruik moet maken van het openbaar vervoer. Ja, eigenlijk ben ik wel heel zielig en valt het leven zo niet mee. Aan de andere kant echter, bedacht ik, dat ik een bevoorrecht mens ben. Van alle kanten krijg ik hulp aangeboden. Zelfs mensen die ik niet ken bieden aan mijn tas even aan te reiken of helpen me in mijn jas. Ik word me weer even bijzonder bewust van alle aardige mensen om mij heen.

Omstandigheden
Als we mensen warm willen maken voor een coachende stijl van leidinggeven, een stijl waarbij mensen zelf verantwoordelijkheid nemen en op basis van eigen inzichten keuzes maken en in actie komen, dan horen we vaak dat de mensen in die organisatie er nog niet aan toe zijn. Ze zijn nog niet taakvolwassen. Dat hoor ik over allerlei mensen zeggen, over medewerkers, ook hooggeschoolde, over collega’s en over klanten. Ja, die mensen willen wel als ze maar met andere mensen te maken hadden. Amsterdammers, Groningers, Limburgers, ambtenaren en winkeljuffrouwen zijn zo lastig. Daar kun je niet op een coachende manier leiding aan geven. Die moet je precies zeggen wat ze doen moeten.  En ze nog eens kort houden ook. Je mag  dan nog van geluk spreken als er gebeurt wat jij wil. Deze leidinggevenden hebben het niet getroffen met de omstandigheden waaronder ze moeten werken. Dat zijn de echte pechvogels.

Mentale kracht
In een recent artikel  beschrijft LaRae Quy zeven fouten die een mentaal sterke leider nooit zal maken.  Haar eigen mentale weerbaarheid is goed getraind in haar voorbereiding op het FBI werk en gedurende haar werk voor de FBI. Mentale weerbaarheid helpt mensen die leiding geven om:

  1. Niet te doen of hen alles overkomt. Het ligt nooit aan de omstandigheden. De vraag is altijd: hoe ga je met de gegeven omstandigheden om? Wat is je reactie? Je bent nooit machteloos. Er is altijd een opening te vinden, al moet je er soms iemand anders voor inschakelen.
  2. Zich niet te beperken tot de aanpak, die ze altijd al kozen. Als je gebruikelijke aanpak niet werkt, kies dan eens voor een andere aanpak. Benader het vraagstuk  van een andere kant.
  3. Goed om te gaan met angst. Angst is normaal. Het is niet goed om angst te ontkennen. Ga het niet uit de weg. Maar ga er voorzichtig en zorgvuldig mee om. Angst helpt je om te ontdekken wat echt belangrijk voor je is. Angst is echter geen reden om iets uit de weg te gaan.
  4. De comfortzone te verlaten. In je comfortzone blijven is verleidelijk maar gevaarlijk. In je comfortzone maak je het jezelf gemakkelijk, reageer je minder alert en doe je dingen maar half. Kom eruit, blijf scherp en vergroot je mogelijkheden.
  5. Geen tijd te verspillen aan de fouten die gisteren gemaakt zijn. Fouten zijn kansen om verder te ontwikkelen en te groeien. Blijf proberen tot het goed gaat. Fouten zijn de kansen om een nieuwe aanpak te vinden en je competenties te laten groeien.
  6. Niet anderen de schuld te geven voor wat er in hun leven fout gegaan is. Het ligt niet aan je ouders, de school en de buren. Je hebt zelf de openingen niet gezien. Maar het is nooit te laat, kijk om je heen en pak je kansen.
  7. Jezelf niet als slachtoffer te zien, gooi het negatieve van je af en zoek de positieve dingen. Mijn fysieke beperking dwingt me de hulp te vragen van andere mensen. De warmte en de betrokkenheid die ik daarmee ervaar zijn verkwikkend. Het is leuk een andere kant van mensen te ontdekken.

Mentale weerbaarheid helpt je je op te stellen al een bescheiden leider, zoals die door Willem Verhoeven in het gelijknamige boek beschreven wordt. Het helpt je ook om te managen met moraal, eveneens door Willem Verhoeven in een boek beschreven. Het is de basis voor gedeeld leiderschap en het samen met anderen dingen tot stand brengen.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063