Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Opmerkelijke vrouwen

03 maart 2018, gepubliceerd door Dirk Boersma

Opmerkelijk
Het land waar de meeste aanhangers van de Islamistische godsdienst wonen is Indonesië. Het is daarom opmerkelijk dat het juist vrouwen zijn die er aan de weg timmeren als het gaat om een rechtvaardiger en duurzamer inrichting van de samenleving. Ze doen dat niet alleen met woorden maar vooral ook met daden. Ze laten daarmee prachtig zien wat ik beschreef in mijn vorige blog over wat je nodig hebt om echt leiding te geven aan jezelf. Het is daarbij nog een extra bijzonder dat beiden een totaal andere route hebben gevolgd om een de top terecht te komen.

Trouw
Op weg naar die top zijn ze trouw gebleven aan zichzelf en aan hun idealen. Ze zijn gepokt en gemazzeld door de strijd die ze in hun leven hebben moeten voeren en die ze nog steeds moeten voeren. Want makkelijk is het niet. Ze hebben naast veel bewonderaars ook veel tegenstanders. Mensen die de status quo graag gehandhaafd zien en die er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. De beide dames laten zich echter niet van hun stuk brengen. Ze houden vast aan wat ze belangrijk vinden en werken hard om de situatie voor de gewone Indonesiërs te verbeteren.

Dames
De dames waarover ik het heb zijn minister van visserij Susi Pudjiastuti en minister van financiën Sri Mulyani. De afgelopen dagen liet mevrouw Susi zich weer eens van haar onorthodoxe kant zien door persoonlijk en rechtstreeks in gesprek te gaan met demonstrerende vissers en ze deed nog iets anders. Ze ging een weddenschap aan met de locoburgemeester van Jakarta (Sandiago Uno een rijke zakenman) met als inzet het schoonmaken van de meertjes in de stad, die gebruikt worden om vele water in de regentijd op te vangen. Die meertjes zijn een verzamelplaats van afval geworden. Ze zijn heel smerig.

Uitdaging
Mevrouw Susie stoort zich daar erg aan en ze daagde de burgemeester en de locoburgemeester van Jakarta uit de meertjes net zo schoon te maken als het meer van Geneve.  De locoburgemeester, die een goede zwemmer is ging de uitdaging aan onder voorwaarde dat zijn een wedstrijd met hem wilde doen op één van die meertjes. Hij zwemmend, zij peddelend op een surfplank. Als zij de wedstrijd zou winnen zou hij ervoor zorgen dat de meertjes schoon gemaakt worden. 25 Februari jl. werd de wedstrijd gehouden. Er waren duizenden kijkers en mevrouw Susi kwam met grote voorsprong als eerste over de finish.

Ongebruikelijk
Het is niet de eerste keer dat mevrouw Susi op een niet zo gebruikelijke manier voor een doorbraak zorgt. Dat deed ze ook al door haar middelbare school te verlaten en aan het werk te gaan in de visserij. Door een eigen bedrijf te beginnen. Door als eerste met haar eigen vliegtuig met hulpgoederen te landen in het door de Tsunami (2004) getroffen gebied. En ze heeft ook met succes de strijd aangebonden met de grote zakenmensen uit Indonesië, die met illegale middelen de Indonesische zeeën leegvissen. Ze heeft al diverse grote illegale schepen op de bodem van die zeeën laten belanden.

Tegenwerking
Het levert haar veel tegenwerking op. Maar ze houdt vol en zet door. Een opvallend verschil tussen haar en de locoburgemeester van Jakarta is dat de loco burgemeester die in de VS gestudeerd heeft de kwaliteit van de human resources het grootsste probleem noemt bij de ontwikkeling van het land. Mevrouw Susi daarentegen noemt de mensen als het  belangrijkste potentieel voor de ontwikkeling van het land.

Sri Mulyani
Dat laatste heeft ze gemeen met die andere vrouw. Mevrouw Sri Mulyani sinds 2014 minister van financiën en van Indonesië, die op 13 februari van dit jaar tijdens de “World Government Summit” in Dubai werd uitgeroepen tot de beste minister van de wereld. Ze ontving deze prijs voor het succesvol doorvoeren van veranderingen  in Indonesië. Ze zorgde voor meer stabiliteit in de economie. Zorgde voor het beperken van de schulden van het land. Voor een beter belastingdiscipline en dat alles om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Vrouwen meer kansen te geven  en de economie te duurzamer te maken. Ook mevouw Sri Mulyani heeft al lang strijd gevoerd. Ook zij heeft te maken met rijke zakenmensen, die niet blij zijn met haar handelen.

Druk
Tijdens een vorig ministerschap verliet ze als gevolg van die binnenlandse druk het land om directeur te worden bij de wereld bank. Ook daar zette ze zich in voor het verkleinen van de kloof tussen rijk en arm. Kansen voor vrouwen, beter onderwijs. Meer aandacht voor duurzaamheid. In 2014 kwam ze terug naar Indonesië om iets voor haar eigen land en volk te kunnen betekenen. Om de armoede te bestrijden en de positie van vouwen te verbeteren. Mevrouw Mulyani publiceert ook regelmatig over deze onderwerpen.

Daden
En ook zij laat zien dat ze het niet alleen in woorden maar vooral ook in daden laat zien. Hoewel zij in tegenstelling tot mevouw Susi hoog is opgeleid delen beiden het talent om zaken echt aan te pakken, om daarin vol te houden. Om zich niet bij de eerste de beste tegenwind uit het veld te laten slaan. En beiden blijven daarbij bescheiden toegankelijke mensen. Ze geloven in hun idealen en werken er hard voor ze gerealiseerd te krijgen. Niet alleen door opdrachten te geven. Maar door ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Aan het leiderschap wat deze vrouwen laten zien kun je en voorbeeld nemen.

Verder praten bel 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063