Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Krachtdadig

22 december 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Laatst was het weer zover. In de column van de adjunct hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio werd de verwachting uitgesproken dat en politieke leiders maar eens een paar maanden in het ruimtestation van Andre Kuipers moesten worden opgesloten. Dan zouden ze wel tot krachtdadige oplossingen komen voor de crisis.
 

Krachtdadig?
Keer op keer dat woord krachtdadig maar wat is dat nu eigenlijk en hebben we daar nu echt behoefte aan. Eind 2011is Havel overleden, de oud president van Tsjecho Slowakije. Wat een man zeg, geweldig. De wijze waarop hij zich tegen het communistische regiem verzette was buitengewoon ………………… En Nelson Mandela wat heeft die zich …………………verzet tegen het apartheidsregiem. En Abdurachman Wahid, de blinde president van Indonesië, die als één van de weinigen zich……………………… verzette tegen het ijzeren en dictatoriale regiem van president Soeharto.
Ja wat vul je nu in op die puntjes……….……,  krachtdadig? Volgens mij niet wat deze mensen deden had niet zoveel met krachtdadig te maken.

Moedig
Het had met moedig te maken. Moed was de unieke eigenschap die zij op cruciale momenten in de geschiedenis lieten zien. Zij trotseerden ongewapend een heersende klasse. Door trouw te blijven aan hun eigen uitgangspunten, aan hun eigen waarden en normen aan hun eigen droom van een rechtvaardige, open en vrije samenleving.
Moed levert daadkracht op. Niet alleen bij jezelf maar ook bij de mensen om je heen. De moed van deze mensen heeft geleid tot ingrijpende positieve veranderingen in de samenleving. Het was niet hun krachtdadig optreden maar de daadkracht die door hun moed loskwam en een niet te stoppen beweging op gang bracht.
Soms lijkt moed helemaal niet krachtdadig, vaak betekent moed dat je alleen staat en niet de richting kiest die door de grote groep gekozen wordt. Moed betekent ook niet dat je ongeschonden het einddoel haalt. Als je dat zeker wist was er geen moed nodig. Als je echter wel het einddoel haalt heb je echt iets neergezet.
Ik hoop dat ik, elke keer opnieuw, de moed heb om een beetje moed te tonen

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063