Wij helpen je graag verder! +31 492386063

De kerstman

23 december 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma

Hoe wordt het in jouw bedrijf weer “samen”

Eendrachtig
Laatst  was ik kerstman, een paar uurtjes maar. Ik mocht in die rol meedoen aan de viering van het kerstfeest op de school van mijn dochter. Wat hadden ze het mooi gemaakt, zelf versierd, zelf een diner gemaakt en toen ze allemaal prachtig uitgedost aan tafel zaten, mocht ik de klassen langs. Ho Ho Ho Ho, de kinderen mochten de bel luiden. Geweldig al die glimmende ogen.

Ze hadden er wat van gemaakt samen, en in hun herinnering zal dit één van de mooiste feesten uit hun leven blijven. Na afloop maakte ik de directeur, die de hele avond alleen op de achtergrond zichtbaar was een compliment voor het mooie feest. Hij antwoordde met de mededeling dat hij ze over zou brengen en inderdaad, leerlingen, leerkrachten en ouders hadden eendrachtig gewerkt aan het succes van deze avond.

 

Niet taakvolwassen
Als je bij een groep volwassenen komt hoor je dat niet zo vaak meer. Dan is het meestal, ze maken er niets van. De leiding maakt niets van het beleid en de medewerkers zijn nog niet taakvolwassen. In de wandelgangen en via de OR proberen ze dan de boodschap bij het hogere management te brengen en die schakelen op hun beurt een consultant of een expert in, om ze lager in de organisatie te trainen in hoe het anders moet.

Bij een bedrijf waar ik regelmatig kom zie ik ook veel glimmende ogen, zie ik mensen, die er plezier in hebben. Uit een net afgesloten medewerker tevredenheids onderzoek kwam een totaalscore van 8.1. Dat is erg hoog. Ze krijgen het bij dat bedrijf voor elkaar dat de sfeer wordt zoals bij het kerstfeest van mijn dochter. Het bijzondere is dat ze dat zelf doen, Het management zoekt de medewerkers op, de managers luisteren naar de medewerkers, er wordt coachend leiding gegeven. Er wordt samen naar oplossingen gezocht. Mensen mogen zelf aan de slag met zaken die ze als een probleem ervaren. Mensen nemen verantwoordelijkheid.

Het kan dus wel, in een bedrijf en met volwassen mensen, er samen iets van maken. Ook in crisistijd samen de schouders eronder. Niet met een lang gezicht maar in het vertrouwen dat er iets moois tot stand komt. Net zoiets als het kerstfeest op school.

Wat heb jij nodig om dat in jouw bedrijf voor elkaar te krijgen?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063