Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Hoe geef je leiding aan emoties?

03 februari 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma

Bij leiderschap hebben we het vaak over modellen, strategieën en tactieken waarmee een leider resultaten kan behalen. Maar gaat het in organisaties niet veel meer over de relaties tussen mensen, tussen managers en medewerkers, tussen collega’s in teams. Hoe kun je nou werken aan betere relaties. je kunt daar gek genoeg iets aan doen door aan jezelf te werken. Door te leen hoe je met je gevoelens en emoties omgaat. Het gekke is dat je daar vooral aan werkt door beter leiding te geven aan jezelf

Hondentraining
Het was al bijna 22.00 uur en ik fietste met mijn hond van de hondentraining bij de Gezellige huishond in Wadenoijen terug naar mijn woning aan de rand van Tiel. Het was donker en koud. Ik was ook nog eens vergeten om handschoenen aan te trekken. Gelukkig is het maar een klein stukje fietsen. Ik had nog maar een klein stukje te gaan. Even opletten want er kwam mij een auto tegemoet op een smal stukje weg. Hè, wat was dat nou? Het leek of de auto recht op me afkwam. Ik week uit, de auto stopte en uit het open gedraaide raampje klonk een boze stem. Hoe ik zo stom kon zijn? Ja, nu zag ik het ook, mijn voorlampje was ermee gestopt. Ik stamelde een excuus en zei dat mijn voorlicht kort daarvoor nog gewerkt had. “Ja, dat zal wel” klonk het boos uit een donkere auto en hij, ja het was een hij, voegde er boos en schamper aan toe:”mooi voorbeeld ben jij”. En het laatste woord wat ik uit de auto hoorde was ”dwaas”.

Emoties
Daar stond ik er kwamen allerlei emoties boven. Ik voelde boosheid en moest even de aanvechting onderdrukken om achter de auto aan te gaan en er gauw een schop tegen te geven. Ook de neiging om er een steen achteraan te gooien moest ik onderdrukken. Gelukkig heb ik in de loop der jaren geleerd me niet meer te laten managen door mijn gevoelens. Maar het kost me nog steeds moeite ze onder controle te krijgen. Ik moet er mijn best voordoen, het gaat niet vanzelf. En wat was nou de belangrijkste trigger voor mijn emoties? Wat raakte mij nou het meest? Ja, zijn boosheid was niet fijn, die leidde tot een schuldgevoel, ook vervelend, en zijn opmerking over mijn slechte voorbeeld zijn deed me ook geen god. Maar klap op de vuurpijl was het woord dwaas. Ik voelde me heel klein gemaakt. En in het geheel niet aangespoord om de verlichting van mijn fiets weer in orde te maken. Integendeel.
Maar zoals ik zei heb ik gelukkig in de loop der jaren geleerd iets te doen met mij gevoelens. Al die keren dat ik mijn gevoelens de vrije hand liet en de kans gaf om mij te managen kwam er niet veel goeds van
Psychotherapeut Amy Morin, schreef in 2013 het  artikel “13 Things Mentally Strong People Don’t Do.” Ze schreef het nadat ze het nodige had meegemaakt. Het artikel ging de hele wereld rond en inmiddels heeft ze het tot boek verwerkt. De 13 zaken die ze noemt hebben alles met leiderschap en zelfsturing te maken en dat is de reden dat ik ze hier nog een wil benoemen.

Mentaal sterke mensen:

  1. Verdoen hun tijd niet met zelfmedelijden. Ze houden zich niet bezig met de vraag waarom hen dat nou weer overkomt.
  2. Ze geven hun macht niet uit handen, ze geven anderen niet de ruimte om macht over hen te hebben. Ze doen iets omdat ze het willen niet omdat het moet van iemand anders. Ze zijn zich ervan bewust dat ze een keuze hebben.
  3. Ze doen niet hun ogen dicht als er verandering nodig is. Ze staan er open voor en tonen flexibiliteit als dat nodig is.En ze geloven erin dat ze zich aan kunnen passen.
  4. Ze verdoen hun tijd niet aan dingen waar ze geen controle over hebben. Ze steken energie in wat wel gerealiseerd kan worden. En als het erop aankomt sturen ze hun eigen houding bij.
  5. Ze zijn niet steeds bezig het anderen naar de zin te maken. Ze zijn er niet bang voor om nee te zeggen of om de ander te vertellen hoe ze erover denken. Ze doen hun best om dat open en zonder oordeel over de ander te doen.
  6. Ze schrikken niet terug voor het nemen van berekende risico’s. Ze maken een goede afweging van voor en nadelen voor ze een besluit nemen en zijn zich bewust van de mogelijk negatieve gevolgen.
  7. Ze houden zich niet bezig met de vraag, wat.. als ik in het verleden een andere keuze had gemaakt. Ze zijn zich bewust van hun verleden van de hoogte en dieptepunten maar ze richten zich steeds op de toekomst, daar steken ze hun tijd en energie in.
  8. Ze maken niet keer op keer dezelfde fout, ze leren van hun fouten en werken aan het nemen van betere beslissingen in de toekomst.
  9. Ze gunnen een ander diens succes, zijn er niet jaloers op en voelen zich niet bedrogen. Ze realiseren zich dat resultaten het gevolg zijn van hard werken. En gaan standvastig door met werken aan hun toekomst.
  10. Ze stoppen niet na de eerste de beste mislukking. Een mislukking zien ze als een kans om te leren en beter te presteren in de toekomst.
  11. Ze zijn er niet bang voor om een tijdje alleen te zijn en stilte kunnen ze goed gebruiken om na te denken en te reflecteren op eigen handelen. Ze hebben genoeg aan hun eigen gezelschap en kunnen zich goed zonder anderen vermaken.
  12. Ze hebben niet het idee dat de wereld hun iets verschuldigd is. Ze weten dat ze hun eigen talenten moeten ontwikkelen en inzetten om resultaten te bereiken.
  13. Ze rekenen niet op instant resultaten en zijn er zich bewust van dat ontwikkeling en verandering tijd kosten.

Leiding geven aan jezelf
Alle zaken die Morin noemt, zijn gericht op het leidinggeven aan jezelf. Het bijzonder is dat je als je daar goed in wordt veel betere relaties met anderen kunt aangaan. Je oordeelt dan niet langer over anderen. Je roept bij anderen geen oncontroleerbare emoties op. Bij leidinggeven is dat van groot belang. Het zijn stuk voor stuk zaken waarop je je kunt laten coachen en die onderwerp kunnen zijn bij het mensen coachen in hun ontwikkeling.
Hoe ga jij hiermee om?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063