Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Het draait om gedrag

04 september 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Als het om management en organisatie gaat worden we verblijd met een constante stroom aan nieuwe concepten, theorieën en modellen. Het is makkelijk om je te verliezen in die modellen of verward te raken in het kiezen van het beste model. Uiteindelijk komt het echter, welk model je ook kiest, aan op wat je doet.

Kapot
Zoals gebruikelijk fietste ik die ochtend naar de stad Groningen. Het was net 7 uur in de ochtend geweest. Het was druilerig, de eilanden waren nat en groen. Mijn fiets kraakte. Er zat een tik in mijn achterwiel. Die tik zat er al een tijdje, ik ergerde me eraan maar aan de fietsenmaker was ik nog niet toegekomen. En toen ineens veel tikken en mijn oude Mercier, nog een met slechts 4 bladen op het achterwiel, kwam krakend tot stilstand. De kogeltjes van de achteras waren dwars door hun behuizing naar buiten gekomen. Ik zou die morgen niet meer op die fiets in Groningen terecht komen. Ik baalde en verweet mijzelf het onderhoud zo verwaarloosd te hebben. Dit werd een dure reparatie en ik zou ook nog eens te laat op kantoor komen die dag.

Wat kies je?
Enkele dagen later stond ik bij de fietsenmaker in het dorp. Zo hier en daar had ik folders opgehaald en ik had diverse fietsen met elkaar vergeleken. Ik ging nu een echte racefiets kopen. Eén met twee bladen voor en minstens 5 achter. Batavus, Gazelle, Peugeot, Benotti, ik had ze allemaal met elkaar vergeleken. Een Benotti, Campagnolo afgemonteerd, ging mijn budget te boven maar er waren ook fietsen die wel binnen mijn bereik lagen. Ik had goed op de gewichten gelet en daar begon ik mijn gesprek met de fietsenmaker over. Die ene fiets die nog weer honderd gram lichter is dan die andere fiets. Is die niet beter? Welke fiets kon ik nu toch het beste kiezen. Ik twijfelde sterk en verwachtte een goed advies van mijn fietsenmaker.

Trappen
“Ach”, zei hij, “op elke fiets moet je trappen” en hij vertelde over klanten die de lichtste fiets kochten en er dan vervolgens weer zoveel accessoires op zetten dat de fiets uiteindelijk weer zwaarder wordt dan de andere fietsen, die maar weinig zwaarder zijn in hun gewone gewicht, Alleen met een extra bidon voeg je al meer dan 500 gram extra toe en wat doe je met een extra bidon. “Als je moet plassen kan je ook wel even ergens drinken”. Nee, het komt aan op het trappen, dat is veel kritischer dan het gewicht van de fiets of de extra’s waarvan de fiets voorzien is. Het was een ontnuchterende boodschap en ik heb een eenvoudige degelijke Gazelle gekocht.
Het advies van deze dorpsfietsenmaker spookt nog wel eens door mijn hoofd. Bij de vele fietstochten die ik nog gemaakt heb, sommige erg lang, speelden de grammen nooit een rol. Het waren de benen waar het op aan kwam.

Gedrag
Bij leidinggeven is dat net zo, maar de benen zijn daar je gedrag als leidinggevende. Het komt erop aan wat je doet, hoe je oren, stem, en lichaamstaal gebruikt in het werk met de mensen waaraan je leiding geeft. We kunnen kiezen uit veel theorieën, concepten en modellen als het om leidinggeven gaat. Kies je voor dienend leiderschap of appreciative inquiry, gebruik je theorie U, voel je meer voor situationeel leidinggeven, werk je vanuit MBTI? Of, ben je nog op zoek naar het nieuwste, laatste en meest actuele model en kun je de keuze nog niet maken?

Wat doe jij?
Wat je ook kiest, het komt aan op de benen, het komt er op aan wat jij doet. Luister je naar je medewerkers, heb je aandacht voor je medewerkers? Heb je een visie? Hoe deel je die visie? Hoe zit het met je passie? Hoe zit het met je geduld? Kun je vragen stellen of gebruik je een vraag slechts als opmaat voor het ventileren van je eigen overtuiging? En: wanneer spreek je aan? Hoe goed gaat je dat af? Welk model je ook kiest, het wordt pas effectief in gebruik als je het laat zien, wat bij goed leiding geven hoort. Het gebruikte model zal je alleen dichter bij je doel brengen als je het passende gedrag vertoond.
Het was fijn dat de fietsenmaker mij in dat opzicht even uit mijn fantasieën en mijn dromen haalde. Niet de fiets doet het maar jij doet het. En hoe zit het met jou? Waar geloof jij in? Wat brengt jou dichter bij je doel? Welk gedrag laat jij zien en hoe zet jij dat in? Als het met dat gedrag in orde is dan kan je met al die modellen nog heel ver komen.
 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063