Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Geen knopje

08 april 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

Bij het bestellen van kipnuggets bleek er op de kassa van de cafetaria, een knopje voor dat product te ontbreken. Waar was de creativiteit van de medewerkers gebleven? Volgens creativiteitsexpert Sir ken Robinson, is onze opvoeding bijzonder effectief als het gaat om het doen verdwijnen van creativiteit. Scholen spelen daar een belangrijke rol in en ook op het werk wordt creatviteit vaak minder op prijs gesteld. Coachend leidinggeven zorgt ervoor dat creativiteit weer actief wordt en kan worden ingezet in de uitvoering van het werk

Eerste paasdag
Eerste paasdag was het mooi weer, een prachtige blauwe lucht en een stralende zon. Echt een dag om naar buiten te gaan om te genieten van het prille voorjaar. Zogezegd zo gedaan. Onze dochter wilde graag naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Dat is altijd de moeite waard en zeker op zo’n voorjaardag. We spraken af met vrienden en we liepen samen door het park. Op één ding hadden we ons van te voren al verheugd. Patat frites eten. Dat is bijzonder lekker in het Openluchtmuseum. Normaal ben ik geen patat eter maar voor de patat in het Openluchtmuseum maak ik graag een uitzondering. En eigenlijk om ik nooit bedrogen uit. De smaak is elke keer weer prima. Je moet alleen wel zorgen dat je op tijd bent. Want, de cafetaria sluit om vier uur. Bovendien staat er nog wel eens een rij voor het loket waar je de patat bestellen moet. We zijn al eens te laat geweest en zijn er nu extra alert op. Ditmaal zorgden we dat we er om drie uur waren. Bij de plaats waar je je moet opstellen om je bestelling te kunnen doen, hangt een lijst en op die lijst staan de verkrijgbare producten met daarbij vermeld de prijzen. Behalve de gebruikelijke patat frites in allerlei formaten staan er frikandellen, kroketten en nog veel meer op er staat ook een kinderpakket op de lijst, het kinderpakket bestaat uit frites, drinken en kipnuggets. Eén van de kinderen wilde graag die kipnuggets bestellen en toen kwam het.

Geen knopje
De man die de bestelling opnam keek ons verlegen aan en deelde mee dat hij geen kipnuggets kon verkopen. Het speet hem zei hij, hij had geen knopje voor kipnuggets. Dat zat niet op zijn kassa. We keken elkaar verbaasd aan, er waren kipnuggets, hij had een kassa vol knopjes met daarop allerlei producten en prijzen maar het leveren van kipnuggets was niet mogelijk omdat het knopje daarvoor ontbrak. En zonder knopje kon het niet. Het ontbrak hem aan de creativiteit of aan de moed om in plaats van kipnuggets een frikandel aan te slaan of desnoods twee frikandellen als de prijs van één frikandel de kosten van de kipnuggets niet gedekt had. Hij had ons ook niet gevraagd wat we voor de kipnuggets over hadden. Hij hield zich aan de regels en zolang de klanten zich ook overeenkomstig de regels gedroegen was er niets aan de hand. Maar, oh wee als klanten afwijken van de mogelijkheden, die worden aangeboden.

Creativiteit
Gelukkig hebben we niet zo vaak met een ontbrekend knopje te maken maar we hebben wel regelmatig te maken met het ontbreken van flexibiliteit en creativiteit. We hebben regelmatig te maken met functionarissen, die niet in staat zijn te denken en te handelen buiten de kaders, die hen door anderen hoger in de organisatie zijn voorgeschreven. Vaak zijn die mensen jaren geoefend in het volgen van regels. Ze zijn de zelfsturing volledig verloren. De theorie over situationeel leidinggeven leert ons om in die situaties een instruerende methode toe te passen. Dat zou betekenen een extra konpje voor kipnuggets of een regel, die zegt dat je als iemand om kipnuggets vraagt tweemaal een frikandel moet aanslaan.Als je coachend leiding geeft pak je de zaak op een ander manier aan. Je nodigt iemand dan uit om zelf te gaan nadenken. Je onderzoekt met iemand wat de klant graag zou willen en wat de mogelijkheden zijn om daaraan tegemoet te komen. Volgens de Britse creativiteitsexpert Sir Ken Robinson, is creativiteit aanwezig in een kind en leidt de opvoeding thuis, op school en later op het werk ertoe dat we die creativiteit kwijt raken. In plaats van denken over wat mogelijk is denken we na over wat wel mag en wat niet mag. Coachend leiding geven  betekent dat je weer op zoek gaat naar de creativiteit van mensen en dat je mensen begeleidt in het opnieuw inzetten en gebruiken ervan. Het gaat niet om een nieuw knopje. Ook met de bestaande knopjes heb je al tal van mogelijkheden. Het gaat erom hoe je met de knopjes om kunt gaan. Het gaat om het begrijpen van de geest achter die knopjes en het werken vanuit die geest. In onze trainingen leer je hoe je dat doet als je leiding geeft.
Overigens smaakte de patat ook deze keer uitstekend

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063