Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Een effectieve mindset

15 januari 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

In 2015 is men in veel organisaties van start gegaan met nieuwe uitdagingen. Mensen staan voor zaken die ze nog niet eerder tegenkwamen. Er wordt meer verwacht van zelfsturing en van participatie. Taken van de overheid komen op het bord van gemeenten. Hoe stel je je op in al die veranderingen? Welke mindset kan helpen ze tot een succes te maken? LaRae Quy schreef er 11 januari een artikel over.

Veranderingen
Januari 2015 heeft voor veel van ons voor grote veranderingen gezorgd. Met name mensen die bij gemeenten werken, maar ook mensen uit de zorg kregen door de grote decentralisaties van overheidstaken naar gemeenten te maken met veranderingen. Vorig jaar werd er nog veel gediscussieerd over de vraag of het allemaal wel kon, of het wel haalbaar was, wie er allemaal het slachtoffer zouden zijn. Maar nu is het zo ver, het is half januari en de situatie is veranderd. Het werken in een nieuwe situatie is soms niet gemakkelijk, je hebt de neiging terug te vallen in je oude routines, daarin voel je je veilig en comfortabel. Nu krijg je met andere mensen en andere instanties te maken en wordt er van je verwacht dat je meepraat over zaken, waarvan je vroeger vond dat ze bij anderen hoorden. Ben je wel deskundig genoeg? Wordt je wel serieus genomen in de nieuwe situatie? Hoe kijken mensen tegen je aan? Zouden ze tevreden zijn? Zou je het wel goed doen?

Zelfvertrouwen
In haar laatste artikel van  11 januari, schrijft voormalig FBI agente LaRae Quy over dit soort situaties en over wat je kunt doen om er doeltreffend mee om te gaan. Ze beschrijft 5 manieren om je zelfvertrouwen op te vijzelen, een boost te geven. Ze  doet dat aan de hand van de vuurwapentraining die ze zelf ook kreeg toen ze nog FBI agente was. Ze opent haar verhaal met de basis die schietinstructeurs bij het schieten meegeven. Om goed te schieten moet je om je doel heen kijken. Richt je op wat eromheen is, niet op het doel zelf, Houd controle over je vinger en over je ademhaling en zorg ervoor dat het doel een beetje wazig is voor je ogen. LaRae Quy beschrijft dan dat ze niet zo goed was in schieten, ze hoefde het als agente bij de contraspionage ook eigenlijk nooit te doen. Ze was altijd blij als ze weer naar de rustige omgeving van haar kantoor terug kon gaan en  met haar neus in het uitzoekwerk kon gaan zitten. Daar voelde ze zich prettig en daar was ze goed in. En dan stelt ze dat daar één van de belangrijke belemmeringen zit  in het bereiken van onze doelen. We gaan niet naar het volgende niveau of het volgende level, zoals mijn dochters zeggen als ze een computerspelletje doen. Op het volgende niveau moet je inderdaad weer opnieuw beginnen, daar voel je je ongemakkelijk. Je blijft liever op het niveau waar je je comfortabel  bent en waar je kunt schitteren. Maar, schrijft Quy, om iets te bereiken wat je nooit eerder had moet je iets doen wat je nooit eerder deed. En er zijn minstens 5 manieren om je zelfvertrouwen op te vijzelen.

  1. Negeer de mensen om je heen die goed zijn niet. Laat je motiveren door mensen die knapper, slimmer en meer ervaren zijn. Dat zijn de mensen die jou een reden geven om door te gaan om ook dat niveau te bereiken. Zoek naar situaties waar je die mensen tegenkomt, ga ze niet uit de weg. In een omgeving met die mensen leer je en word je beter en sterker.
  2. Een sterke geest hebben, een positieve instelling, betekent niet dat je altijd gelijk hebt. Wees bereid om dingen aan te pakken waarop je niet bent voorbereid, waarover je nog niet hebt nagedacht. Je hoeft niet alles precies te weten voordat je een stap zet. Het hoeft niet direct perfect te zijn. Zo leer je. En als je op je gezicht valt ben je ook vooruit gekomen
  3. Als je een sterke geest en een positieve instelling hebt dan loop je niet weg voor nieuwe ervaringen. Je weet dat vallen en opstaan het mogelijk maakt om te leren. Van je fouten leer je. Voor kinderen is dat heel gemakkelijk. Die proberen eindeloos om iets voor elkaar te krijgen. Als ik eraan denk hoe mijn kinderen ingespannen probeerden iets voor elkaar te krijgen: steeds mislukte het, maar uiteindelijk hadden ze succes en een korte tijd later was het of ze nooit anders gedaan hadden. Voor volwassenen is dat vaak een hele moeilijke route, die hebben we afgeleerd. Toch is het de moeite waard om die manier weer op te zoeken.
  4. En wat erg belangrijk is benoemt Quy als je “goede houding spier”, je positieve instelling. Uit onderzoek van Carol Dweck blijkt dat de meest succesvolle mensen lang niet altijd de knapste zijn. De knappen houden niet van hard werken, dat hebben ze niet geleerd, ze kunnen niet omgaan met tegenslag. Het gaat om doorzettingsvermogen, een ik geef het niet op instelling, het ervoor gaan.
  5. En ten slotte is de sterke geest zich ervan bewust dat het gaat om het ontdekken welke les je nu hebt geleerd. Neem de tijd om te reflecteren, om even terug te kijken op wat er goed ging en wat nog beter kan. Wat is je reactie op situaties, welke reacties helpen je en welke belemmeren je juist.

Om aan zelfvertrouwen te bouwen moet je tegen de stroom op zwemmen. De stroom van je angsten en de dingen waarvoor je vreest, met name  de angst om te mislukken. Van alles waarvan je niet dood gaat wordt je sterker, zegt LaRae Quy. Wat werkt voor jou bij het aangaan van de nieuwe uitdagingen, die in 2015 op je pad komen?

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063