Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Agility

26 april 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Agility staat voor het vermogen je snel en effectief in te stellen op veranderende situaties, coachend leiding geven zorgt ervoor dat agility zich snel ontwikkeld in je organisatie.

De laatste jaren kom je in artikelen over management en organisatie regelmatig het woord agility tegen. Er wordt gesproken over agility in leadership, in business in software ontwikkeling en ga zo maar door. Ik weet niet hoe het met u is maar als ik zo’n term voor het eerst lees of hoor dan lijkt het of het over iets moeilijks gaat. Weer een theorie, die ik nog niet gelezen heb, weer een teken dat ik achterblijf en dat ik nog zoveel moet doen. Weer een begrip waardoor ik me minder in staat voel, met vertrouwen in eigen kracht en kunnen, de uitdagingen in mijn werk en leven aan te kunnen. Moet ik dat verdorie ook nog leren en er staan nog zoveel boeken en er zijn nog zoveel filmpjes op youtube, die ik moet bekijken.
Het valt mij zo, in gesprekken over leidinggeven, op dat mensen denken dat ze daar nog niet aan toe zijn. “Ik moet nog zoveel leren”, zeggen ze dan. Er zijn natuurlijk ook mensen, die wel graag leiding willen geven, zij azen op een baan als managementtrainee als ze de universiteit of het HBO als toptalent verlaten. Een CV met een topopleiding, een mooie cijferlijst en veel bestuurswerk zijn dan een mooie start. De mensen, die staan te popelen zijn de mensen, die de opgedane ideeën maar al te graag op anderen willen overbrengen. Zij zullen hun kennis wel een toe gaan passen en de rendementen op gaan poetsen. Zij die eerst nog veel willen leren zijn op zoek naar de bagage, die het hun mogelijk zal maken dat ook te doen. Nu nog even de boeken over agility lezen en dan weet ik genoeg om succesvol te zijn als leidinggevende.

Als je agility googled is het niet zo moeilijk om een beeld te krijgen van wat agility is. Op de site van wikipedia staat er een mooi plaatje bij van een plank op een balkje in de vorm van een driehoek. Als je daar op wilt blijven staan ben je aan het bewegen om je evenwicht te houden. Dat staan op dat plankje en dat je evenwicht houden heet agility. Je gebruikt daar al je zintuigen voor, je neemt waar en het is vooral je onbewuste wat waarneemt, je zenuwen en je spieren reageren daarop en zo houdt je je evenwicht. We weten allemaal wel hoe je dat leert. Door het te proberen, niet door er een boek over te lezen. Ook niet door er als een willoze ledepop op te gaan staan in evenwicht gehouden door een aantal mensen om je heen, die je steeds vastpakken, tegenhouden of een duwtje geven als je uit je evenwicht raakt. Het lukt nog moeilijker als die mensen, die jou dat duwtje geven of vasthouden, een blinddoek voorhebben en alleen maar kunnen optreden als in een ring daaromheen weer mensen staan, die hen vertellen hoe zij jou moeten ondersteunen. Agility leer je alleen maar door het zelf te proberen. Het is belangrijk om te weten wat de bedoeling is maar dan kan je het beste zelf aan de slag gaan. De enkeling die het niet lukt kan misschien wat aanwijzingen gebruiken maar de meeste mensen zullen het zelf snel onder de knie krijgen.

Bij het gebruik van agility in een werkomgeving draait het hier ook om, het draait om mensen ruimte geven. In contacten met klanten, met leerlingen met collega’s, toeleveranciers en ga zo maar door. De kracht van agility is dat mensen dan al hun zintuigen, denkvermogen, zenuwen en spieren inzetten om tot een oplossing te komen. Het is daarbij alleen belangrijk dat ze wel voor ogen hebben wat er bereikt moet worden. Het is niet een in detail uitgewerkt handboek waarin staat hoe je in die omgeving en in die situatie agile moet zijn. Voor veel leidinggevenden is dat lastig zij zijn vanuit hun eigen opvatting over hoe je je evenwicht moet houden aan het voorschrijven hoe jij dat zou moeten doen. Dat leidt tot een veel gecompliceerder proces en veel misverstanden. Het bewijst ook altijd dat mensen er nog niet aan toe zijn. Maar dat komt doordat het doel niet helder is overeengekomen en niet door gebrek aan kennis.
Coachend leiding geven is door, een juiste houding, vragen stellen, feedback geven en de inzet van meer vaardigheden, daarentegen de uitgelezen manier om agility in je organisatie te ontwikkelen. Net als agility leer je dat niet in de collegebank of door een boek te lezen maar door je te trainen in die vaardigheden.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063