Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Regievoeren zonder hiërarchie

‘Regievoeren zonder hiërarchie’  is een meerdaagse opleiding voor die iedereen die leidinggeeft zonder een formeel leidinggevende positie te hebben (projectleiders, projectmanagers, adviseurs). In veel situaties is er (een groeiende) behoefte aan regie om de bijdragen van verschillende betrokkenen goed op elkaar af te stemmen. Regie is het leidinggeven aan processen zonder een hiërarchische relatie te hebben met de mensen die in de verschillende onderdelen van zo’n proces werkzaam zijn. Het komt dan aan op leidinggeven zonder macht. Maar hoe doe je dat? Hoe zet je jezelf in om datgene te bereiken wat je wilt? Waar stuur je op en hoe do je dat zonder formeel iemands leidinggevende te zijn? In dit ontwikkelprogramma ontdek je hoe je dat kunt doen.

Doelgroep

Het ontwikkelprogramma ‘Regievoeren zonder hiërarchie’  is geschikt als je:

  • leidinggeeft aan anderen zonder formeel een leidinggevende te zijn, bijvoorbeeld vanuit jouw rol als projectleider, coördinator, (HRM-)adviseur, e.d.
  • je persoonlijk leiderschap wilt versterken.

Leervragen van oud-deelnemers zijn:

  • Hoe krijg ik dingen van anderen gedaan zonder dat ik formeel aan ze leidinggeef?
  • Hoe breng ik mijn (project)team op een hoger plan en bereik ik de resultaten die nodig zijn?
  • Hoe laat ik meer van mezelf zien?

Programma

Het Centrum voor Excellent Leiderschap heeft een opleiding ontwikkeld, gericht op de competenties die nodig zijn om effectief te kunnen zijn in zo’n positie. Dit programma bestaat uit vier blokken waarin je competenties verder ontwikkeld. Deze blokken zijn:

  • Leidinggeven aan jezelf: jezelf goed leren kennen zodat je beter leidinggeven kunt geven aan jezelf.
  • Presence: ontdekken hoe je jezelf het beste kunt laten zien.
  • Dialoog en onderhandeling: leren hoe je met anderen op een effectieve manier de dialoog aangaat en kunt onderhandelen om dingen voor elkaar te krijgen.
  • Teamontwikkeling: je leert hoe je de samenwerking tussen mensen kunt faciliteren, zodat die zo effectief mogelijk wordt.

In het programma hebben we aandacht voor jouw praktijk en bieden we korte stukken theorie aan daar waar dit jou kan helpen.  Zo oefen je tijdens met de competenties, die jij wil verbeteren om effectiever te worden in dat regie voeren.

Dag 1 en 2: Leidinggeven aan jezelf

Leidinggeven aan jezelf is nog meer van belang dan bij leidinggeven vanuit een formele positie als manager. Jezelf goed kennen maakt het mogelijk om alle kwaliteiten van jezelf zo goed mogelijk in te zetten voor het behalen van de gewenste resultaten. Het eerste blok van het programma is daarop gericht. Je leert je eigen kwaliteiten kennen, je emoties en hoe je die laat zien, je overtuigingen en hoe die je gedrag beïnvloeden.

Dag 3: Presence

Het tweede blok is gericht op hoe je jezelf laat zien in verschillende situaties (presence). Hoe je zichtbaar kunt maken wat belangrijk voor je is hoe je daarmee anderen kunt beïnvloeden. Hoe zorg je ervoor dat mensen je sympathiek vinden zodat ze geneigd zijn meer naar je te luisteren?

Dag 4: Dialoog en onderhandeling

In het derde blok leer je het belang van een helder toekomstbeeld en leer je hoe je daarover met mensen tot overeenstemming kunt komen. Je leert onderscheid te maken tussen verschillende soorten doelen, je leert krachtige vragen stellen, het maken van afspraken en de wijze waarop je anderen kunt aanspreken.

Dag 5: Teamontwikkeling

Het vierde blok is gericht op het snel leren herkennen in welke fase jouw team van mensen met wie je samen voor een opdracht staat, zit, en welke stappen je volgens de fasen van teamontwikkeling van Tuckman (herhaaldelijk) hebt te doorlopen om de samenwerking effectiever te maken. Zo leer je hoe je snel een cultuur met elkaar kunt ontwikkelen, waarin betrokkenen op eigen initiatief interventies inzetten, die een groep mensen naar de performing fase, de fase van het snel en gericht leveren, te brengen. Het is belangrijk om in de regiepositie dat soort processen te kunnen faciliteren.

Praktische informatie

Opleidingsdagen

De opleiding ‘Regievoeren zonder hiërarchie’ bestaat uit vier blokken. Blok 1 duurt 2 dagen, de blokken 2, 3 en 4 duren ieder één dag. De dagen starten om 9 uur. De inloop is vanaf 8.30 uur.

De dagen 1, 3, 4 en 5 hebben een avondprogramma en eindigen om 21 uur. Dag 2 eindigt om 17 uur. Op alle dagen wordt een lunch geserveerd en op de dagen met een avondprogramma wordt tevens voor een diner gezorgd.

Studiebelasting

De totale studiebelasting is 100 uur. Naast de opleidingsdagen besteed je circa 40 uur aan voorbereidende opdrachten en reflectie in jouw eigen werksituatie.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 9 deelnemers.

Opleidingsmateriaal

Je ontvang een ontwikkelmap en 5 boeken van de grondlegger van coachend leiderschap in Nederland, Willem Verhoeven: 80 Tips voor coachend leidinggeven – Coachen en teamontwikkeling – Afspreken en aanspreken – De kunst van het vragen stellen – Anders veranderen.

Inschrijfformulier

Schrijf je in voor dit programma!