Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Intuïtie, doe er iets mee

22 oktober 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Soms kun je het gevoel hebben dat er iets niet klopt. Je wordt ergens wat onrustig van. Luister naar dat gevoel. Doe er iets mee. Ga in gesprek en probeer door het maken van afspraken grip te krijgen op de situatie. Zorg ervoor dat je niet in de positie terecht komt van degene, die de voorwaarden moet creëren, die de ander in staat stellen afspraken te maken. Zorg voor echte afspraken. Zo kom je samen op een ander spoor en verdwijnt je onrust of je onrust wordt bevestigd en met die bevestiging kan je dan naar een ander spoor.

Onrust
De directeur had er al veel eerder een onrustig gevoel bij gehad. Was Karel wel op de goede manier bezig. De headhunter was lovend geweest over Karel. Hij was de man die de competenties had om de afdeling weer goed op orde te krijgen. Karel was een echt mensenmens, hij had een druk gevuld sociaal leven. Karel had verstand van de inrichting van bedrijfsprocessen. Hij was de man die de faalkosten terug zou brengen. Hij was de man die ervoor zou zorgen dat de organisatie effectiever zou worden. Hij zou er weer een efficiënte geoliede machine van maken. Karel sprak stevige taal. Hij zou dit en hij zou dat. En, als ze niet meewerkten dan zou hij wel eens even laten zien dat hij niet voor de poes was. En, Karel zag er ook nog eens uit om door een ringetje te halen. Karel was gekomen en had zich geïnstalleerd in z’n kamer in de directievleugel.

Foto’s
Toen hij gelijk die eerste dag eens even ging kijken hoe Karel erbij zat werd zijn blik onmiddellijk getrokken door twee grote, mooi ingelijste foto’s. Eén van Karel, die op het punt staat om een golfbal weg te slaan en één met Karel in tenniskleding, een racket in de hand. Op beide foto’s stond alleen Karel, andere mensen waren op de foto’s niet te bekennen.
Die kamer met die foto’s lieten hem niet met rust. Hij kreeg het sterke gevoel dat er iets niet klopte. Was Karel niet veel te druk met zichzelf bezig? In de periode die volgde raakten de muren van Karels kamer, een beetje om de foto’s heen,  snel vol met processchema’s. Stroomdiagrammen waarop zichtbaar werd hoe de productie idealiter plaats moest vinden. Enkele mensen zaten regelmatig bij Karel op de kamer om samen met hem het schema te verbeteren en aan te passen. Raar, dat waren nou net de mensen waar hij geen hoge pet van op had. En een enkele keer kwam er ook een medewerker van Karel bij hem de kamer oplopen om te mopperen over een interventie of een opmerking van Karel. Hij verwees die medewerker naar Karel, want dat was de betrokkene en degene die er iets aan doen kon.

Overleggen
In de overleggen van het managementteam en in de bilaterale overleggen die hij met Karel had schetste Karel mooie vergezichten. Hij vertelde ook graag over wat hij bij zijn vorige werkgever allemaal tot stand had gebracht. De cijfers van Karels afdeling bleven echter onveranderd slecht. Toen hij daarover begon was de reactie van Karel dat er wat tegenslag was geweest. Een moeilijke opdracht, die net hoge eisen stelde aan dat deel van het proces wat hij nog niet had aangepakt. In één van de volgende gesprekken bleek het computersysteem niet mee te werken. En er waren ook medewerkers, die er niets van snapten. Intussen kwamen er steeds vaker mensen bij hem de kamer oplopen om hun nood te klagen over Karel en trouwens ook anderen, die kwamen uitleggen waarom de negatieve berichten over Karel helemaal niet klopten. Als hij daar dan weer met Karel over sprak zei Karel dat het echt wel beter zou gaan worden, maar dat het wel noodzakelijk was om afscheid te nemen van de hoofdmonteur. Die snapte het niet en lag dwars. Dat vond hij gek, want hij had hem altijd als één van de steunpilaren van de afdeling gezien.
Karel heeft het drie jaar volgehouden. Drie verloren jaren. Een lijdensweg voor de medewerkers, de klanten en slecht voor het bedrijfsresultaat. Er is correct en zakelijk afscheid van elkaar genomen.

Hij baalt
En hij? Hij baalt ervan. Hij baalt ervan dat hij niets gedaan heeft met het gevoel wat hij die allereerste keer kreeg toe hij de kamer van Karel binnen kwam en de foto’s zag. Hij baalt ervan dat hij zich elke keer liet meenemen door de verhalen van Karel. Hij baalt ervan dat hij steeds verzuimd heeft om concrete afspraken te maken met Karel. Dat hij Karel niet gevraagd heeft hoe hij de problemen op ging lossen, wat Karel eraan ging doen, wat daarvan de zichtbare resultaten zouden zijn en op welke termijn welke resultaten gerealiseerd zouden zijn.
Hij baalt ervan dat hij wel met anderen over z’n twijfel heeft gesproken maar niet met Karel. Karel aanspreken en afspraken maken met Karel zouden hem behoed hebben voor drie verspilde jaren. Voor Karel trouwens ook verspilde jaren. Het was ook voor Karel beter geweest als hij na drie maanden een andere weg was ingeslagen of afscheid had genomen. Hij had dan alweer drie jaar op een positieve manier aan z’n carrière kunnen werken.

En jij?
Helaas komen wij nog heel veel van dit soort situaties tegen. Situaties waarin je al lang het gevoel hebt dat er iets niet klopt. Situaties waarin je gevoel en je intuïtie je waarschuwen dat je moet handelen maar waarin de formele, rationele “metertjes” nog niet op rood staan. Vaak staan ze nog net op groen. Als je in zulke situaties beweging wil, ga dan afspraken maken met de ander. Afspraken over een veranderde situatie die bereikt moet worden. Laat de ander zelf die situatie beschrijven, aangeven waaraan je ziet dat die bereikt is en wanneer die bereikt is. Het maakt mensen zelfsturend, helpt de goede kant op sturen  en zorgt voor snelle helderheid. Een onrustig gevoel krijg je niet voor niets, doe er iets mee.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063