Wij helpen je graag verder! +31 0263895340

Discipline en inspiratie

24 december 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma

Discipline is een belangrijke voorwaarde om tot inspiratie te komen. Inspiratie vliegt je niet al een gebraden kip in de mond. Deze tijd van lichtjes vuurwerk en gezelligheid is een transitietijd. gebruik deze transitietijd om er beter van te worden.

Discipline
Het woord discipline roept associaties op met het verleden. Het klinkt ouderwets. In onze tijd hebben we niet zoveel meer met dat woord. Het hoort bij het leger en bij kostscholen. Het woord discipline brengt beelden op het netvlies van in het gelid staan, op tijd aan tafel. Tegelijk met eten beginnen en ga zo maar door. Nee, dan hebben we veel meer met woorden als inspiratie, bevlogenheid, passie en plezier. Dat zijn woorden waarmee iets wordt aangeduid wat belangrijk is in onze organisaties. Het is belangrijk om bevlogen medewerker te hebben. Het is belangrijk dat medewerkers passie tonen in het werk wat ze doen. Dicipline associëren we met een 9 tot 5 mentaliteit met je aan de regels houden. Ben Kuiken maakt daar in zijn boek “Fuck de regels” korte metten mee.

Is dat nou nodig?
Toen we werkoverleg in gingen voeren bij de Post in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw en we aandrongen op regelmaat en discipline bij de invoering ervan stuiten we vaak op de tegenwerping ”We praten al met elkaar als het nodig is”, even in de pauze of even zittend op een bureau. Maar., als je doorvroeg ontdekte je dat de zaken waar het echt omging niet besproken werden en dat ook de manier waarop zaken besproken werden vaak zeer oppervlakkig was. Men kwam in zulke gesprekken niet tot de kern en vaak kwamen alleen de grote monden of de hoogsten in de hiërarchie aan bod. Velen zwegen, dachten er het hunne van en spraken er hoogstens later nog een met een collega over.Ik kan mij slechte rapporten van de middelbare school herinneren en mijn wat huilerige verklaring aan mijn boze vader. ”Ik kan het niet”was mijn toelichting ”Ik kan geen Duits” of, geen Frans of, geen Algebra.

Inspiratie en transpiratie
De reactie van mijn vader was: ”Dirk het is 10 % inspiratie en 90% transpiratie en aan dat laatste ontbreekt het je. Je geeft de schuld aan het ontbreken van inspiratie maar je werkt gewoon niet regelmatig genoeg. Toen mijn  moeder, mijn agenda ging controleren en mij regelmatig overhoorde haalde ik ineens uitstekende cijfers en daarmee was het gelijk van mijn vader aangetoond. Om resultaten te bereiken heb je transpiratie nodig en dus discipline. Het is net als een benzine motor, je hebt een startmotor om de zaak aan de praat te krijgen maar de echte motor gaat het werk dan doen. Op een startmotor kan een auto niet rijden. Daar is een echte motor voor nodig. In mijn blog van gisteren haalde ik Gianpietro Petriglieri aan, die het belang van rituelen voor een organisatie benadrukt. Een ritueel markeert een transitie zegt hij. En, wat dat betreft zijn de rituelen rondom kerst en oud en nieuw typische voorbeelden van zulke rituelen. De lichtjes zijn een symbool van het licht dat terugkomt en het vuurwerk markeert de overgang van het oude naar het nieuwe.

Transitie rituelen
Het zijn typische transitie rituelen. Rituelen waarin we terugkijken op het oude en ons opmaken voor het nieuwe. Het is een tijd voor reflectie en daar is discipline voor nodig. Reflectie gaat niet vanzelf. Er is discipline nodig om tijd te nemen voor een vorm van reflectie. Er is ook discipline nodig om de reflectie goed vorm te geven. Willem Verhoeven schreef daar vorig jaar over in zijn boek Reflecteren en professionele ontwikkeling.
Het woord discipline heeft veel betekenissen, zo kan het betekenen dat je een regel consequent volgt, bijvoorbeeld elke dag een uur mediteren of drie keer in de week hardlopen. Het kan ook betekenen dat je elke maand een werkoverleg houdt op een vastgestelde tijd en met een agenda. Het kan ook betekenen dat je bij intervisie altijd de intervisie regels toepast om zo voor resultaten te blijven zorgen.

8 disciplines
Discipline wordt echter ook gebruikt voor de verschillende gebiden waarop iemand actief kan zijn. Lan liu een Chineze hoogleraar en onderzoeker beschrijft de 8 disciplines , die belangrijk zijn voor iemand die leiding geeft:

  1. Verbinden met mensen
  2. Leren van fouten
  3. Reflecteren op ervaring
  4. Diep nadenken en doordenken
  5. Verhalen vertellen
  6. leraar zijn
  7. Jezelf kennen
  8. Jezelf worden.

Dit zijn de acht disciplines waar het volgens lan Liu om draait, het zijn mooie aanknopingspunten om in de komende dagen te reflecteren op je leiderschap. Schrijf de antwoorden eens op in een schrift, lees ze nog een na en bedenk wat je volgend jaar anders en beter gaat doen. En ja om dat te doen heb je discipline nodig. De inspiratie volgt dan vanzelf

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 0263895340