Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Hoe schakel je “silent killers” uit?

03 oktober 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma

Van tijd tot tijd kun je lezen dat het geven van trainingen geldverspilling is. In een uitgebreid artikel in de Harvard Business Review gaan Michael Beer en twee collega’s in op de vraag wat daar de reden van is. Ze ontdekten in hun onderzoek zes zogenaamde “silent killers”. Het is zaak daar wat aan te doen.

Geen markt
In een artikel op LinkedIn schreef Tica Peeman, directeur en trainer bij VIStrainingen, dat het einde van de open trainingen in zicht is. De markt krimpt en dat is logisch zegt Peeman, want mensen hebben behoefte aan maatwerk. VIStrainingen is daarom met ingang van september gestopt met het aanbieden van open trainingen. In plaats daarvan gaat VIStrainingen nu andere trainingen en diensten aanbieden die passen bij wat de organisaties, waarmee VIStrainingen werkt nodig hebben.
Het nut van trainingen wordt met enige regelmaat ter discussie gesteld.

Millenials
Toch wordt de mogelijkheid om zich persoonlijk te ontwikkelen door Deloitte genoemd bij de topargumenten die millennials noemen om te kiezen voor een werkgever. En hoe kunnen organisaties daarin voorzien?

Silent killers
In het oktobernummer van de Harvard Business Review staat een uitgebreid artikel van Michael Beer, emeritus hoogleraar aan Harvard Business School, samen met twee anderen deed hij onderzoek naar de effectiviteit van leiderschapstrainingen. Ze interviewden 1500 leidinggevenden in 50 organisaties en in maar een kwart van de interviews werden positieve resultaten gemeld. En, zegt Beer, dat is zorgelijk als je ziet om welke investeringen het gaat, in de Verenigde Staten alleen al 160 biljoen dollar.

Geen aansluiting
Echter, Beer c.s. schrijven niet dat de trainingen niet deugen, maar dat de trainingen niet aansluiten bij waar behoefte aan is in bedrijven. En daar is de top van die bedrijven verantwoordelijk voor. Die proberen met behulp van trainingen ervoor te zorgen dat mensen beter in de pas lopen en ervoor te zorgen dat de productiviteit toeneemt.  En dat lukt niet in een meerderheid van de situaties. Beer c.s. kwamen wat zij noemen zes silent killers op het spoor. Die silent killers vind je overal in de organisatie en als je wilt dat trainingen resultaat hebben moet je daar eerst wat aan doen.

  1. Om te beginnen ontbreekt het in veel organisaties vaak aan een duidelijk doel, er is geen transparante strategie en er worden geen duidelijke prioriteiten gesteld.
  2. Vervolgens zijn veel senior managers niet gericht op samenwerken met collega managers en ze zijn zich niet bewust van het feit dat ze daar zelf in moeten veranderen.
  3. Bij de top tref je veel te vaak een top down benadering maar ook een laissez faire stijl aan, het gevolg daarvan is dat er geen open communicatie binnen de organisatie plaats vindt.
  4. De structuren, systemen en processen zijn zo ingericht dat samenwerking niet gestimuleerd wordt.
  5. Men neemt geen tijd voor talentontwikkeling, maar besteedt dat uit aan een stafafdeling of een consultant.
  6. En de gewone medewerker denkt dat er toch niet naar hem of haar geluisterd wordt.

Het is zaak eerst iets aan die silent killers te doen als je verandering in een organisatie of ontwikkeling wilt. En daarvoor moet je in gesprek met de top van een organisatie. Daar zitten de mensen, die iets kunnen doen aan die silent killers, die ervoor kunnen zorgen dat er een cultuur ontstaat waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Een cultuur waarin mensen, die naar een training geweest zijn gesteund worden in het in de praktijk brengen van wat ze tijdens de training geleerd hebben.

Eerst de top
Daarvoor is het nodig dat de top van een organisatie gaat inzien hoe belangrijk het is om die silent killers uit de organisatie te verwijderen. Pas als je daarin slaagt kan je organisatie en kunnen dus je mensen zich ontwikkelen. Beer noemt een aantal voorbeelden van bedrijven die dat gedaan hebben en wat het hen opleverde. Zelf denk ik aan het ontwikkelproces van excellente school De Straap in Helmond, waar de directeur erin slaagde die silent killers op te sporen en ze aan te pakken met een geweldig resultaat.
Het is daarom bij trainingen altijd belangrijk goed naar de context te kijken en er bewust mee bezig te zijn.
Wij nemen in onze open trainingen de context altijd mee. De silent killers komen daar altijd bij aan de orde en we onderzoeken met deelnemers hoe ze kunnen bijdragen aan het uitschakelen van die silent killers. Daar zijn geen trucjes voor. Je kunt er wel bewust mee omgaan en leren hoe je er welke hulptroepen bij in kunt schakelen, hoe je iets bespreekbaar kunt maken in je organisatie.
In een reactie op het artikel van Beer, die Gianpiero Petriglieri van Insead op Twitter zette, schrijft hij dat het bij leiderschapstraining moet gaan om het helpen van mensen door te leiden in plaats van te doen wat je gezegd wordt. Als je je daar op richt kan een training een goede bijdrage leveren aan het veranderen en ontwikkelen van een organisatie


 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063