Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Als andere leidinggevenden niet mee werken

07 juli 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Senior leidinggevenden
Deze week sprak ik met twee senior leidinggevenden. Het waren afzonderlijke gesprekken, ze werkten bij twee totaal verschillende organisatie. Het waren wel allebei grote organisaties en naast die overeenkomst tussen de organisaties was er nog een overeenkomst. Ze waren allebei nogal teleurgesteld. Ze waren er niet in geslaagd de ambitie en de droom die ze hadden ten aanzien van hun eigen vakgebied echt vorm te geven. Er was wel iets tot stand gebracht maar het was uiteindelijk maar een slap aftreksel geworden van wat ze zich ervan voorgesteld hadden. En ze hadden vragen over de uiteindelijke effectiviteit ervan. Van de echt essentiële functies van wat ze voor ogen hadden was niets terecht gekomen.

Niet de medewerkers
De één werkte in de IT de ander in de accountancy. Beiden echte vakmensen, hoog opgeleid, maar toch. En nee het lag niet aan hun medewerkers, die waren eigenlijk met hen teleurgesteld. Ze hadden vol overgave hun tijd gestopt in het realiseren van een ideaal. Een ideaal waarvan  in de strategische plannen van het bedrijf altijd gezegd werd dat het bedrijf er naar streefde. Ze hadden altijd gedacht voor de goede zaak te werken maar er was veel te weinig van terecht gekomen.
Voor zover ik het kon beoordelen waren beiden ook goede leidinggevenden. Ze waren open transparant en betrokken hun medewerkers bij de ontwikkeling en de uitvoering van het werk. Maar toch waar zat het probleem dan?

Hoger management en cultuur
Het probleem bleek volgens hen te zitten inde cultuur van de organisatie en de mensen die in de organisatie werkten, het topmanagement en de collega managers van andere afdelingen. Ze vertelden over het verschil tussen wat er gezegd werd en wat  er gedaan werd, over het gebrek aan transparantie, over de achterkamertjes, over vriendjes politiek over elkaar de hand boven het hoofd houden, over wegpromoveren en ga zo maar door.

Sluipenderwijs
Ze hadden ooit geloofd dat je kon vertrouwen op het hogere management, dat het de uitvoerenden waren, die verandering tegenhielden maar ze hadden ontdekt dat ze zich vergist hadden. Hoe die bewustwording sluipenderwijs gekomen was. Dat ze  minder computers kregen dan ze nodig hadden. Dat een gesprek werd uitgesteld, dat de man of de vrouw die ze moesten hebben zich lieten vervangen bij een belangrijke bijeenkomst waarbij er voor hen iets op het spel stond en ga zo maar door. Ja ze hadden het goed, het salaris was oké, de secundaire arbeidsvoorwaarden prima.

Passie verdwenen
Maar ze gingen niet meer vol vuur en gepassioneerd naar hun werk. Het was routine geworden. De passie kwam terug in de gesprekken die ik met ze had. Op mijn vragen vertelden ze enthousiast hoe ze het gewild hadden. Beiden waren trouwens wel bezig daar artikelen over te schrijven. Maar die vonden hun bestemming in de academische wereld, daar was in hun respectievelijk organisaties maar weinig belangstelling voor. Ze probeerden niet eens meer er aandacht voor te krijgen.

Blog
Terwijl ze mij hun verhaal vertelden moest ik sterk denken aan de blog die ik 16 juni schreef. Over de resultaten van het Mc Kinsey onderzoek, waaruit blijkt dat het om succesvol te kunnen zijn van essentieel belang is om je bazen en collega’s te managen en niet te wachten tot je baas dat gaat doen.

Weggepromoveerd
Ik moest ook denken aan mijn baas, die de klein goederen logistiek bij Post opzetten, hij was geniaal. Maar ook hij liep aan tegen de hogere leiding en tegen onwillige collega’s. Hij werd weggepromoveerd naar een hoogleraars positie en het heeft nog twintig jaar geduurd voor zijn ideeën afgestoft werden  en langzaam vorm krijgen. Inmiddels is er veel geld verspild aan nutteloze experimenten.
Bij de universiteit was hij veilig opgeborgen, kon het bedrijf zijn oude routines handhaven en binnen de oude cultuur handelen.
Ik moest ook denken aan het werk van Herminia Ibarra, “Act like a leader think like a leader”. Ook daar schreef ik eerder  over.

Wees je bewust van de mensen boven je en naast je, ga netwerken en zoek uit hoe je ze kunt beïnvloeden om beter samen te werken. Daarmee voorkom je teleurstellingen later in je loopbaan

Als je hierover of over iets anders verder wilt praten bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063