17 september 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma
De wijze waarop sommige mensen door hun organisatie worden afgebrand, heeft te maken met het idee dat de medewerker afhankelijk is van de baas, dat is denken wat halverwege de vorige eeuw normaal was. De “organization man”was het ideaal. de zelfsturend medewerker waar we in deze tijd om springen is neit meer eenzijdige afhankelijk. Er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid. Dat betekent dat je wel naar elkaar moet luisteren
De organisatieman
In zijn boek De Zelfsturende medewerker schrijft Willem Verhoeven: ”Gehoorzaamheid en trouw waren belangrijke deugden van de ideale medewerker die ruim veertig jaar geleden door Whyte getypeerd werd als “Organization man”. De “organization man” kende zijn plaats. Hij leverde zich als het ware uit aan de organisatie waarvoor hij werkte. Hij was trots op het horloge bij 25 jaar trouwe dienst en toonde het graag op verjaardagen en partijen. De organisatie wilde ook graag medewerkers, die zich als “organization man” opstelden. Toen ik in 1978 bij de Post ging werken was het nog heel gewoon als je daar tot je pensioen bleef en je mocht pas meepraten als je een postbroek had versleten. Toen ik in het eerste jaar dat ik er werkte bewaar maakte tegen een training klantenbenadering voor loketmedewerkers, kreeg ik van het hoofd van de afdeling de vraag gesteld hoe ik erbij kwam het beter te weten dan de referendarissen van het hoofdkantoor. Nou, dat kon ik hem wel uitleggen. Maar hij wilde het niet horen. Ik werd op het matje geroepen bij de hoogste baas. Die was wel geïnteresseerd in mijn mening en zo kreeg ik de ruimte om mijn eigen gang te gaan op het gebied van trainen in de omgang met klanten. Een andere anekdote schetst ook mooi hoe belangrijk de “organization” man werd gevonden. Een jonge loketambtenaar ging in die tijd op vakantie naar Rome. Na, drie weken was zijn vakantie voorbij en moest hij weer beginnen. Maar er kwam alleen een ansichtkaart uit Rome met daarop de tekst: ”Kom niet weer”, Jos. Dat zorgde voor heel wat opschudding en veel onbegrip. Hoe kon Jos dat nou doen? Hij had de band losgemaakt, die je niet los hoor te maken en, al helemaal niet op eigen initiatief en kracht.
BVik
In de jaren die daarop volgden is daar langzamerhand wat verandering in gekomen en is de band tussen bedrijf en medewerkers wat losser geworden. Maar nog altijd, zie je bedrijven waarvan het management zich gedraagt of medewerkers eigendom zijn en medewerkers, die zich uitleveren aan het bedrijf waarvoor ze werken. In elk geval stellen ze zich afhankelijk op van dat bedrijf.
Verhoeven betoogt dat in onze tijd de “organization man” vervangen is door de “B.V.Ik”. De zelfbewuste medewerker, die drommels goed weet wat hij of zij wil en die daar voortdurend met de werkgever over in onderhandeling is.
Deze zelfbewuste medewerkers is het beste medicijn tegen het op dit moment zo actuele klokkenluiders probleem. De zelfbewuste medewerker helpt beter dan commissies of regelingen. Een zelfbewuste medewerker zorgt voor de broodnodige tegenspraak in een organisatie en een gezonde organisatie maakt daar gebruik van. Een goede leiding gevende, is blij met tegenspraak, die houdt hem of haar met beide benen op de grond. En de zelfbewuste medewerkers vertrekt als het niet lukt om met de leidinggevende tot overeenstemming te komen en gaat z’n dromen ergens anders war maken. Robert E. Kelley ontdekte in zijn onderzoeken de effectiviteit van de zelfsturende medewerker. Hij gebruikte de term effectieve volgeling. Effectieve volgelingen beschikken over dezelfde competenties als effectieve leiders. Volgelingen en leiders werken met elkaar samen door ook samen vorm te geven aan hun wederzijdse afhankelijkheid. Daar gaat het al in een vroeg stadium mis bij de klokkenluider, die voelt geen wederzijdse afhankelijkheid. Die ervaart eenzijdige afhankelijkheid, die verstikkend gaat werken. Het is voor een organisatie dus belangrijk om te beschikken over zelfsturende medewerkers.
Zelfsturende medewerker
Wat zijn nu de kenmerken van een zelfsturende medewerker, of hoe wordt je er één.
Volgens Verhoeven is daar het volgende voor nodig;
Robert Pirsig, “de auteur van Zen en de kunst van het motoronderhoud, zei: ”alle oplossingen zijn simpel, maar ze zijn alleen maar simpel als je er eenmaal opgekomen bent.
Zelfsturing kan je ontwikkelen. Een coachende leiderschapsstijl is daar sterk ondersteunend aan. Zelfsturing gedijt bij een coachend leiderschapsstijl. En een coachend leiderschapsstijl gedijt bij zelfsturing. Als je zelfsturing en een coachende leiderschapsstijl in je organisatie hebt ontwikkeld. Dan wordt het geluid van de klok snel gehoord en opgepakt
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063