Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Wat leer je van geschiedenis?

02 juli 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Het begin
De historicus Russell Shorto is er met zijn boek The Island at the Center of the World in geslaagd de vroege geschiedenis van de in gebruik neming van Manhatten doo r de Nederlanders  aan de vergetelheid te ontrukken. Volgens Shorto is veel van de cultuur en de dynamiek van het huidige New York te herleiden door die eerste activiteiten van onze voorouders aan het begin van de 17e eeuw. Het multiculturele karakter heeft New York aan haar Nederlandse oorsprong te danken. De vestigingsplaatsen van andere Europese landen waren veel meer naar binnen gericht en ook veel minder divers van samenstelling.

Minder gelukkig
Helaas gingen niet alle Nederlanders daar even positief mee om en ook was de West Indische Compagnie tegelmatig minder gelukkig in haar keuze voor wie het in dit deel  van Nederland voor het zeggen had. Met name de relatie met de lokale bevolking, de Indianen, leed daaronder. Vanuit Nederland had de gouverneur van Nieuw Nederland Willem Verhulst de opdracht meegekregen om de lokale bevolking goed te behandelen. Maar onder zijn bestuur ging het al mis.

Moordpartij
In 1926 werd een kleine groep indianen beroofd door een groep Nederlanders, ze werden niet allen beroofd maar ook vermoord. Eén jongen van 12 jaar over leefde de moordpartij. Het gebeurde  op het moment dat Verhulst werd teruggeroepen naar Nederland. Verhulst was daar trouwens erg boos over en protesteerde  fel. Hij dreigde in dienst te treden van één van de concurrerende  Europese staten. Verhulst werd vervangen door Peter Minuit, die  erin slaagde de rust in de nieuwe kolonie terug te brengen. In 1631 werd hij teruggeroepen naar Nederland omdat er conflicten waren tussen hem enkele voorname kolonisten.

Willem Kieft
Minuit werd vervolgens opgevolgd door Willem Kieft, opnieuw een erg onhandige keuze van de top van de WIC. Kieft zag de Indianen als probleem bij de verdere ontwikkeling van de kolonie. Dit in tegen stelling tot mensen, die zich inmiddels gevestigd hadden in de nieuwe kolonie en die vaak  een goede relatie hadden met de indianen. Kieft die een krachtige leider wilde zijn, besloot tot militair ingrijpen. Het besluit van Kieft werd versneld doordat er een moord werd gepleegd op een alom gerespecteerde wagenmaker Claes Swits. Hij werd ogenschijnlijk zonder reden gedood met een bijl door een Indiaanse jongeman.

Wraak
Het bleek de jongen te zijn die 15 jaar eerder als enige van zijn familie de moordpartij had overleefd aan het eind van de bestuursperiode van Verhulst. Voor Kieft was dit de aanleiding om tegen de adviezen en de waarschuwingen van  andere kolonisten twee Indiaanse nederzettingen te overvallen. Het werd een afschuwelijke moordpartij. Het werk van Kieft deed niet onder voor het werk van de hertog van Alva schrijven  sommige bronnen en het was bovendien het begin van de verschrikkelijke escalatie. De Indianen verenigden zich, vernietigden boerderijen en handelsposten, ze kidnapten vrouwen en kinderen en vermoorden de mannen. Bijna alle kolonisten moesten zich terug trekken in het fort wat op Manhattan gebouwd was. In korte tijd was alles wat was opgebouwd vernietigd.

Geschiedenis
Het mooie van geschiedenis is dat je verbanden kunt zien. En het is nog mooier dat je van die verbanden iets kunt leren. Dit verhaal wat speelt rond de stichting van New York laat zien hoe belangrijk leiderschap is en hoe lastig het is om de juiste persoon te kiezen. Het laat ook zien dat het belangrijk is om te luisteren naar de mensen om je heen. Luisteren is wat anders dan doen wat ze zeggen maar het betekent hun observaties en afwegingen meenemen in je besluitvorming. Het laat ook zien dat een actie altijd tot reactie leidt en dat het goed is daar van te voren goed over na te denken.
Niet alleen een olifant heeft een goed geheugen, mensen hebben dat ook vooral als ze het gevoel hebben dat hen onrecht is aangedaan. Ook in een gewoon bedrijf speelt dat . Ik kom mensen tegen, die omdat ze wrok koesteren bewust de boel in de soep laten lopen. Probeer als leidinggevende te voorkomen dat die wrok kan ontstaan en groeien

Vind je het leuk hierover of over iets ander door te praten bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063